Dolar

32,3655

Euro

34,9519

Altın

2.325,22

Bist

9.079,97

IKBY Başkanı Neçirvan Barzani: Nasrallah halkımızın duygularına zarar veriyor

IKBY Başkanı Neçirvan Barzani, Hizbullah Lideri Nasrallah’ın, “IŞİD, Erbil’e yaklaştığında Mesud Barzani korkudan titriyordu ve ABD tarafından öldürülen Kasım Süleymani dışında kimse yardımına koşmadı” sözlerine tepki göstererek, “Nasrallah halkımızın duygularına zarar veriyor” dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-14 11:58:14

IKBY Başkanı Neçirvan Barzani: Nasrallah halkımızın duygularına zarar veriyor

Lübnan Hizbullahı lideri Hasan Nasrallah'ın, önceki akşam yaptığı konuşmada, “IŞİD, Erbil'e yaklaştığında Mesud Barzani korkudan titriyordu ve ABD tarafından öldürülen Kasım Süleymani dışında kimse yardımına koşmadı” sözleri, Irak Kürdistan Yönetimini'nin tepkisine yol açtı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, bugün yaptığı açıklamada Lübnan Hizbullahı lideri Hasan Nasrallah'ın, liderleri Mesut Barzani ve Peşmerge Güçleri hakkında sarf ettiği sözlerine tepki gösterdi. Barzani, Hizbullah Lideri'nin sözlerinin siyasi nezaketten uzak ve uygunsuz olduğunu belirterek, “Nasrallah halkımızın duygularına zarar veriyor” dedi.

Nasrallah'ı çocukça olarak nitelendiren IKBY Başkanı Neçirvan Barzani şu ifadeleri kullandı:
“Lübnan Hizbullah lideri sayın Hasan Nasrallah, yaptığı bir konuşmasında siyasi nezaketten uzak bir şekilde, Başkan Mesud Barzani ve Peşmerge Güçleri'nin kahramanlığı ile ödediği bedeller hakkında uygunsuz ifadeler kullanmıştır. Sayın Nasrallah'ın Başkan Barzani'nin tarihini, diktatörlüğe karşı verdiği mücadeleyi ve IŞİD savaşındaki rolünü hesaba katmadan konuşup Kürdistan halkının hislerini yaralamasını esefle karşılıyoruz.
Nasrallah'ın Mesut Barzani'nin IŞİD'i yenme konusundaki tarihsel rolünü ihmal etmesi talihsiz bir durumdur.
Barzani tüm hayatını, zalimlerle yüzleşmeye ve halkını kurtarmaya adadı ve IŞİD'le yüzleşmek için yapılan savaşlar sırasında tüm savaşçıların komutanı olarak kahraman bir rol oynamıştır.
Mesut Barzani'nin yeğeni olarak Neçirvan Barzani, ‘Kürdistan halkı arkadaşlarının yardımına her zaman minnettardır ve Kürdistan bölgesine IŞİD'e karşı savaşta yardım eden herkese teşekkür eder, desteklerinden dolayı takdirle bakar ve unutmaz.
Yüzyıldan fazla bir süredir Kürdistan halkı ve peşmerge imha saldırısı ile karşı karşıya kaldılar ve IŞİD savaşı sırasında Kürdistan bölgesini korudular ve Irak'ın birçok yerinin korunmasına ve özgürleşmesine katıldılar."

BİR TEPKİ DE IKBY SÖZCÜSÜ ADİL'DEN GELDİ

Nasrallah'ın açıklamalarına bir tepki de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi hükümet sözcüsü Cotyar Adil'den geldi. Adil, “Titrek ve ergence bir ses tonu ile Kürdistan Bölgesi'ne ve bir ulusun liderine saldırmasını ilginç karşıladıklarını” söyledi.
“Yıllardır bodrumlarda saklandığından gün yüzünü göremeyen sen, kahraman bir halka hakaret ediyorsun ve onunla küçümsüyorsun” diyen Adil, “Bu yersiz saldırının yerine, yıllarca adaletsizliğe maruz kalmış ve zulüm görmüş bir halkı savunmalıydın” dedi.

Nasrallah'ı korkaklıkla suçlayan Adil, “Düşmanlarının korkusundan başını kaldırmaya cesaret edemeyen sen, seninle ilgisi olmayan bir halkla sataşma nedenin nedir?” diye sordu.
Adil, “Başkan Barzani, bir halkın direniş sembolüdür ve korkak olan sen ise, yaptığın hakaretlerden daha küçüksün” dedi.

NASRALLAH NE DEMİŞTİ?

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, önceki akşam yaptığı konuşmada “IŞİD'in Erbil'e yaklaştığında Mesud Barzani'nin titrediği ve Süleymani dışında kimsenin yardıma koşmadığını” söylemişti.

Nasrallah, İran Devrim Muhafızlar Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve onunla birlikte öldürülen Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el Mühendis'e ilişkin televizyon konuşmasında, “IŞİD'in ABD'nin ürettiği bir örgüt olduğunu” söyleyip “Sayın Mesud Barzani, Hacı Kasım Süleymani'nin yaptığı iyilikten dolayı minnettar olmalı” demişti.

Nasrallah, Barzani'nin birkaç yıl önce bir iyiliği kabul ettiğini söyleyerek şöyle konuşmuştu:
“Bugün onun sana yaptığı bu iyiliği kabul etmelisin. IŞİD Erbil yakınlarındayken ve Kürdistan Bölgesi IŞİD'in eline düşmek üzereyken tüm arkadaşlarını aradın ancak onlardan kimse sana yardım eli uzatmadı. İranlıları aradın ve senin itirafınla ikinci günde Hacı Kasım sana geldi. Onunla birlikte başka kardeşleri de vardı. Buna bir şey daha da ekleyeyim; Hizbullah'tan da kardeşlerimiz vardı ve onunla Erbil'e gittiler. Erbil'e giden Süleymani ve onun yanındaki kardeşler bana, ‘Mesud Barzani titriyordu. Elleri korkudan titriyordu' dediler. Ancak Süleymani ve İran İslam Cumhuriyeti'nin hızlı gelişi bu tehlikeyi sizden uzaklaştırdı. Bunun tarihinizde, oradaki Kürt bölgesinde bir örneği yoktu. Bugün sizin de, yapılan bu iyiliği kabul etme sorumluluğunuz var, Irak'taki hükümet ve Irak parlamentosunda da verilecek yanıtın bir parçası olma sorumluluğunuz da var.” 

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara