Dolar

32,3267

Euro

35,0819

Altın

2.298,64

Bist

8.979,58

Hüsnü Mübarek'e yakın isimlerden Hüseyin Salem öldü

Mısır'ın devrik diktatörü Hüsnü Mübarek'e yakın ve diktatörlüğünün suç ortaklarından biri olan iş adamı Hüseyin Salem 85 yaşında hayatını kaybetti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-14 13:50:31

Hüsnü Mübarek'e yakın isimlerden Hüseyin Salem öldü

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Salı günü İspanya'da hayatını kaybeden iş adamı Hüseyin Salem'in ölümünü yeğeni ve Mısır Devlet Medyası duyurdu.

Salem, Hüsnü Mübarek'e yakın isimlerden biriydi. Mısır'ın gizli zenginlerinden biri kabul edilen Salem 25 Ocak 2011'de başlayan halk ayaklanmasının ardından 3 Şubat'ta ülkeden kaçtı. Mısır Başsavcılığı, Salem hakkında uluslararası arama ve tutuklama emri çıkardı. Ardından 16 Haziran 2011'de ise İspanya polisinin düzenlediği bir operasyon sonucunda Mayorka kentinde kaldığı villada gözaltına alındı.

4 gün sonra Mısır, Salem'in iadesini istedi ve İspanya Ulusal Mahkemesi onay verdi. Fakat karar, Salem'in ispanya vatandaşı olduğu için Mısır'a iade edilemeyeceği gerekçesiyle İspanya'daki en yüksek adli makam olan Anayasa Mahkemesi tarafından 13 Aralık 2012 tarihinde bozuldu.

Egyptian_tycoon_Hussein_Salem-e1565763445119

GIYABEN YARGILANDI

Mısır'da gıyabında yargılanan Hüseyin Salem, para aklama ile vurgunculuk suçlarından yedi yıl hapis cezasına çarptırdı ve 4 milyar dolardan fazla para cezası verdi.

SİSİ YÖNETİMİYLE ANLAŞMA İMZALADI

Salem, 2016 yılında Sisi yönetimiyle ailesiyle Mısır'a dönmek üzere anlaşma yaptı. Anlaşmanın şartlarıysa Salem'in mallarının yüzde 75'inden feragat etmesi, karşılığında kovuşturmanın rafa kaldırılmasıydı.

İSRAİL'E DOĞAL GAZ SATIŞINDA ADI GEÇİYORDU

Mısır'ın İsrail'e sattığı ucuz doğalgaz ile ilgili ticari anlaşmanın kilit ismi olduğu belirtilen Hüseyin Salem hakkında "Kamu parasını israf, rüşvet ve yolsuzluk" suçlamalar gündeme gelmişti.

MÜBAREK AİLESİNE RÜŞVET VERİYORDU

Salem'in ayrıca arazi ve konut satışı gibi ticari faaliyetlerinden dolayı Mübarek ailesine komisyon verdiği ileri sürülüyor.

MAL VARLIĞI

Otel Kralı olarak bilinen Salem, Nisan 2011'de Mısır'da kalan mallarını yanına aldırmak için emir vermiş; içinde eşine ait altın ve mücevherler, nakit para, antikalar, CD'ler ve tablolar bulunan 100 bavul, Kahire Havalimanında yurt dışına çıkarken yakalanmıştı.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

1102424

Haber Ara