Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Hong Kong'ta 2 profesör ve bir bakana tarihi ceza verildi

Hong Kong demokrasi liderleri “Şemsiye Hareketi” duruşmasında hüküm giydi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-09 10:13:07

Hong Kong'ta 2 profesör ve bir bakana tarihi ceza verildi

TIMETURK | ÇEVİRİ

Hong Kong demokrasi liderleri “Şemsiye Hareketi” duruşmasında hüküm giydi.

Bir grup Hongk Kong'lu demokrasi lideri çıkarıldıkları mahkemede 2014 yılında katıldıkları kitlesel gösterilere katılmaktan suçlu bulundu. Olay ise Çin yönetimindeki şehirde politik özgürlüklerin kısıtlanması konusunda endişeleri arttırdı.

Dokuz eylemci “Şemsiye Hareketi” ne katılarak kamuya rahatsızlık vermek suçundan hüküm giyerken şehrin liderlerinin seçilmesinde özgür seçim talep ettiklerini dile getirdiler.

Harekete şemsiye denmesinin sebebi ise protestocuların atılan gaz bombalarına karşılık şemsiye kullanmaları olmuştu.

Grubun en kıdemli üyeleri arasında ise 60 yaşındaki Profesör Chan Kin-man 54 yaşındaki Prof. Benny Tai ve Vaftiz bakanı 75 yaşındaki Chu Yiu-ming bulunuyor. Şahısların tamamı ise kamusal huzursuzluktan hapis cezası aldı.

Bu üçlü ise 2013 yılında demokrasi yanlısı olduğu öne sürülen “Merkezi işgal” hareketini kurmuş, hareket bir yıl sonra “Şemsiye Hareketi” adlı öğrenci hareketi ile birleşmişti. Eylemler sonrası şehrin bazı bölümleri aylarca tatil edilmişti.

İnsan hakları grupları ise mahkeme tarafından verilen hükümlere karşı çıkarak kamusal huzsursuzluk kanununun uygulanmasının Hong Kong'ta ifade özgürlüğüne korkutucu etkileri olacağını ifade etti.

Çin yönetimindeki Hong Kong, Çin ve İngiltere arasındaki 50 yıllık devir anlaşmasın ülkede görülmesi alışık olmayan özgürlükleri yaşarken, bu özgürlüklerin zamanla eridiğine dair korkular da artıyor. Hong Kong'ta 2014 yılında yapılan eylemler için verilen cezaların öç alma niteliğinde olduğunu belirten şehrin İngiliz yönetimindeki son valisi Chris Patten de muhalefet tarafında yer aldı.

Mahkemede ise hakimler kitlesel gösterilerin ana yolların tıkanmasıyla “kamuya kitlesel zarar verdiğine” ve liderlerinin cezalandırılması gerektiğine hükmetti.

İşgal hareketi şehirde özellikle gençler arasında yaygın gerilime neden olurken Beijing'den herhangi bir reform veya imtiyaz elde edilemedi.

O dönemden itibaren birçok eylemci cezalandırılırken demokrasi yanlısı olduğunu dile getiren iliderler ise hapsedildi.

Haber Ara