Dolar

32,3640

Euro

34,9634

Altın

2.324,41

Bist

9.079,97

Hollanda'da ölümlerin yüzde 25'inin nedeni ötanazi

The Guardian'dan Wesley J. Smth imzalı makalede Hollanda'daki ölüm oranlarının yüzde 25'ini ötanazilerin oluşturduğu belirtildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-16 10:30:43

Hollanda'da ölümlerin yüzde 25'inin nedeni ötanazi

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Bu yılın başında yayınlanan makalede söz konusu ölümlerin doktorlar tarafından "tetiklendiği" belirtildi. Bu tetiklemenin sebebiyse "terminal sedasyon"un tercih edilmesi. Ölmekte olan bir hastaya uygulanan ve sürekli koma durumuna neden olabilen ağrı tedavisi anlamındaki terminal sedasyon, Hollanda Sağlık ve Adalet Bakanlıkları tarafından "ötanaziyle aynı yasal denetim" kapsamına sokulmuştu. Terminal sedasyon uygulanan kişi beslenme ve sıvı almayı durduruyor. Ayrıca bilinci zayıflıyor ve çevresi ile ağrısının farkında olmaması sağlanıyor. Hollandalı Bakanlar bu uygulamanın “normal tıbbi tedavi” kapsamına girdiğini belirterek "ötanaziyle" aynı şey olmadığını belirtiyor. Ötanazinin hastanın isteği üzerine kısa sürede ölümüne neden olacak ilaçlar vermek anlamına geldiği belirtiliyor.

The Guardian'ın haberine göre terminal sedasyon ve ötanaziyi normalleştiren yasalara alışan Hollandalılarla birlikte bu şekilde ölümü tercih edenlerin sayısı 2007'de 2 bine, 2017'de neredeyse 6 bin 600'e yükseldiği belirtildi. Aynı sayıda öztenazi talebinin de "yasalara uymadığı" gerekçesiyle reddedildiği belirtildi. Yine 2017'de, yaklaşık bin 900 Hollandalı intihar ederken, sedasyon altında ölen insanların sayısı 32 bindi.

2019 yılı itibariyle ise yaşanan ölümlerin yüzde 25'i ötanaziden kaynaklı.

Durumun çok vahim olduğunun belirtildiği makalede bu tercihlerden birini yapamayacak bebeklerin dahi hedef alındığı ve ölümcül hastalıklarla ya da sakat doğan bebeklere de ötanazi ya da terminal sedasyon uygulandığı ifade edildi.

Öte yandan doktorların bunu bilinçli tercih ettiği de aktarılanlar arasında. Buna göre 2015 yılında 431 hasta ötanazi istememesine rağmen bu şekilde öldürüldü.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara