Dolar

32,5855

Euro

34,7622

Altın

2.505,75

Bist

9.693,46

Hindistan Pakistan’ı ‘Nükleer bombaların anası’ ile tehdit ediyor, Trump nerede?

Hindistan Başbakanı Narendra Modi “nükleer bombaların anasına” sahip olduklarını ilan ederek Pakistan’ı yok etmekle tehdit etti. Kalabalığa seslenen Modi: “Nükleer bombaların anası bizde. Pakistan’a ne yaparsanız yapın karşılık vereceğimizi söylemeye karar verdim” dedi. Peki Trump bu işin neresinde?

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-19 12:51:27

Hindistan Pakistan’ı ‘Nükleer bombaların anası’ ile tehdit ediyor, Trump nerede?

TIMETURK | ÇEVİRİ

Tehditkar konuşma anlamlı bir biçimde Hindistan'ın ulusal barış günü olan Mahavir Janti'de geldi.  Hindistan Başbakanı Narendra Modi, “Yeni Hindistan”ın teröristlere daha sert davranacağını iddia ederek askeri tehtidini Pakistan'a çevirdi. “Önceleri Pakistan'dan teröristler buraya gelir eylem yapar ve giderdi. Pakistan bizi nükleer bombayla tehdit eder ve düğmeye basacağını söylerdi. Geçmişte bizim insanlarımız ağlardı ve dünyaya bunu Pakistan'ın yaptığını söylerdi. Şimdi ağlama sırası Pakistan'da” şeklinde konuştu.

SEÇİM DÖNEMİ SERTLEŞEN ÜSLUP DİKKAT ÇEKİCİ

Hindistan güçlerinin kara saldırısına bile geçebileceğini ima eden Modi'nin bu açıklamalarının arkasında galip çıkmak istediği yedi parçalı Hindistan seçimleri de var.

İKİ NÜKLEER GÜÇ KARŞI KARŞIYA

İki nükleer silahlı ülke 2019 Şubat ayından itibaren yoğun bir anlaşmazlığa saplanmış durumda. Pakistan kökenli JeM grubu 40 Hindistanlının hayatını kaybettiği bir intihar saldırısını üstlendiğinde tansiyon yükseldi. Hindistan ise kontrol hattına hava saldırılarıyla karşılık verdi. O zamandan beri iki taraf da sert bir biçimde askeri güçlerini sergiledi. Pakistan sınıra bir savaş jeti filosu yönlendirdi. Hindistan bir adım öteye daha giderek balistik uzay füzesi ile bir uyduyu vurdu.

BATI NEREDE?

Hindistan alt kıtasında artan nükleer savaş tehdidine rağmen küresel toplum korkutucu bir sessizliğe bürünmüş durumda. Özellikle ABD bölgede uzun süre iki ülke arasında tansiyon artınca aracı rol oynadı. Ancak Donald Trump yönetiminde böylesi bir aracı yok.

TRUMP, ÇATIŞMAYI GÖZARDI EDİYOR

Bir dizi boş açıklama ve Pakistan'a yapılan kısıtlı yardım dışında Trump yönetimi gelişen çatışmayı büyük oranda gözardı etti.

Bu bağlamda küresel çatışma ihtimali görülmeyebilir ancak karmaşık ilişkiler ağı var: Çin kendini Pakistan'ın arkasında önemli bir müttefik olarak konuşlandırırken Hindistan, Rusya ve ABD ile yakın ilişkiler içine girdi.

Şimdilik Hindistan'ın tehdidi açık: Pakistan topraklarını yeniden vumak.

Kaynak: Ben Brown, CCN: Cryptocurrency News and US Business Insights

Haber Ara