Dolar

32,5023

Euro

34,9630

Altın

2.429,49

Bist

9.811,51

Harvard hukuk profesörü: Trump cinayete teşvik edici

Harvard Hukuk Profesörü Laurence Tribe, ABD Başkanı Donald Trump’ı Minnesota Temsilcisi İlhan Ömer’e karşı saldırıları nedeniyle “pervasız bir kışkırtıcı ve cinayete teşvik edici” olarak değerlendirdi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-16 09:41:23

Harvard hukuk profesörü: Trump cinayete teşvik edici

Kongre üyesi Ömer, Trump'ın Ömer'in 9/11 Eylül 2001 olaylarıyla ilgili konuşmasını 9/11 saldırılarını da  içeren bir videoyla Twitter üzerinden paylaşmasının ardından Ömer'e yapılan ölüm tehditlerinde artış olduğunu dile getirmişti.

PROF. TRIBE: NE ZAMAN UYANACAĞIZ?

Prof. Tribe ise “Trump'ın Temsilci İlhan Ömer'e karşı nefret yüklü Müslüman karşıtı kışkırtmaları olmasaydı bu ölüm tehditlerinin olması düşük bir ihtimaldi. Ne zaman uyanacağız ve Trump'ın pervasız bir kışkırtıcı ve cinayete teşvik edici olduğunu söyleyeceğiz? Charlottesville'yi hatırlayın?" diyerek Twitterdan paylaşım yaptı.

Trump 2017 yılında beyaz ırkçıların ve Neo-Nazilerin üyelerinin Virginia Charlottesville'de yaptığı yürüyüşün ardından söylediği “her iki taraf da çok iyi insanlar” demiş ve büyük tepki toplamıştı. O dönem olaylarda ise James Alex Fields adındaki gösterici arabasını karşı gruptan insanların içine sürererek Heather Heyer'in ölümüne neden olmuştu.

SARAH HUCKABEE SANDERS TRUMP'IN KIŞKIRTMA YAPTIĞINI REDDETTİ

Trump ise İlhan Ömer'e saldırı bağlamında attığı tweet nedeniyle kendisinin Twitter hesabının askıya alınmasını isteyenlere ters tepki yapılması için kışkırtma yaptı.  

Cumhuriyetçiler Ömer'in konuşmasından küçük bir bölümü alarak Ömer'in konuşmasının tamamıyla sadırıları küçümsediğini iddia ettiler.

Ömer konuşmasının bir bölümünde 1994 yılında kurulan Amerikan-İslami ilişkiler Konseyi'nin 9/11 saldırılarının ardından insanların insan haklarını kaybetmeye başlamasıyla kurulduğunu yanlışlıkla öne sürdü. Bunu ise 9/11 olaylarıyla ilgili “çünkü bazı insanlar bir şey yaptıkları için hepimiz insan haklarına erişmeyi kaybetmeye başladık” şeklinde değerlendirmişti.

Ömer'i eleştirenler “bazı insanlar bir şey yaptı” söylemine odaklanırken Ömer'i savunanlar ise Başkan Trump'ın şiddeti kışkırttığını ifade ettiler. Beyaz Ev Basın Sözcüsü Sarah Huckabee Sanders ise bunları reddetti.

RASHİDA TLAİB DEMOKRATLARIN LİDERLİĞİNE ÇATTI

Eski Texas Temsilcisi Beto O'Rourke ve Senatör Bernie Sanders de Trump'ı kınayanlar arasındaydı. Müslüman Kongre üyesi Rashida Tlaib ise Trump'i yeterince eleştirmedikleri çin Demokratların liderliğini hedef aldı.

Tlaib, “Bizim partimiz farklılıkları içerir demek istedikleri zaman bizi fotoğrafa koyuyorlar ancak biz masada olmak ya da bizim kim olduğumuzu vurgulayan konuşmalar yapmak istediğimizde, ne için mücadele verdiğimiz ve neden ön safta olduğumuzu açıkladığımızda görmezden geliyorlar. Bizim çok çeşitliliğimize gerçekten saygı bizi asla susturmamaktır” diye tweet attı.

ÖMER'İ ELEŞTİRMEK TRUMP'IN 2020 SEÇİM KAMPANYASININ PARÇASI

Tlaib'in açıklamaları ABD Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi'nin yine Twitter üzerinden, "9/11 olaylarının hatırası kutsal bir zemindir, onunla ilgili herhangi bir tartışma saygıyla yapılmalıdır. Başkan 9/11'in acı veren görüntülerini politik bir saldırı için kullanmamalı” diye paylaşımda bulunmasının ardından geldi.

Trump 2016 seçim kampanyası süresince İslam'ı eleştirdi ve bazı politika analizcilerine göre Trump'ın Ömer'i eleştirmesi de yine onun 2020 seçim stratejisinin bir parçası. Diğerleri ise Trump'ın Ömer'i eleştirmesine dair çetele çıkararak kimliği nedeniyle onu hedef aldığını söyledi.

Haber Ara