Dolar

32,3291

Euro

35,0400

Altın

2.279,62

Bist

9.001,13

Harry Potter ve Felsefe Taşı'nın ilk baskısı 28 bin sterline satıldı

Ünlü roman dizisi Harry Potter'ın ilk kitabı Felsefe Taşı 28 bin sterline satıldı. İlk sayı, göze çarpan iki yazım hatasını da içeren sadece 500 adet ciltli kopyası basılmıştı

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-25 16:26:11

Harry Potter ve Felsefe Taşı'nın ilk baskısı 28 bin sterline satıldı

Harry Potter ve Felsefe Taşı'nın (Harry Potter and the Philosopher's Stone) nadir bulunan ilk baskısı Bargain Hunt programında 28 bin sterlin'e (yaklaşık 217 bin 416 TL) satıldı. Kitap, 28 peni'ye (yaklaşık 8 TL) satın alınmıştı. Kitap, basılan 500 kopyanın Birleşik Krallık'taki (BK) kütüphanelere gönderilen 300 tanesinden biriydi.

"FİLOZOF" KELİMESİ HATALI

Independent Türkçe'den Onur Bayrakçeken imzalı çeviri habere göre kitap, daha önce Staffordshire kütüphanelerine ait olduğunu gösteren etiket ve arka kapakta “filozof” kelimesinin yanlış yazılması sayesinde çabucak ilk baskı olarak tanımlandı.

"ASA" KELİMESİ TEKRAR EDİLDİ

“Asa” kelimesi, sayfa 53'teki Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu'na devam eden öğrenciler için gerekli ekipman listesinde iki kez görünüyor. Romanın yazarı JK Rowling'in ismiyse künyede "Joanne" olarak verilmiş. Daha sonraki baskılarda Rowling, adının sadece baş harflerini kullandı.

LadBible'ın haberine göre ismini açıklamayan satıcı şunları söyledi: "Buna inanamıyorum. Umduğum buydu ama kitabımın bu fiyata satılacağına aslında hiç inanmamıştım."

BBC yapımı programda, müzayedeci Charles Hanson programın sunucusu Natasha Raskin'e şunları söyledi:

"Müşterimizin (bu parayla) tüm istediği yeni bir banyo satın almak. Kitabın ciltsiz ilk baskıları şu an dahi binlerce pound ediyor. Ama bu ciltli baskı ve bundan sadece 500 adet var. Harry Potter'ın o müthiş tarihinde çok önemli."

Hansons'un kitap müdürü Jim Spencer, “Kitabı, üç koli kitaba değer biçmek için Stafford yakınlarındaki bir müşterinin evine çağrıldığımda buldum. Ve işte buradaydı: Harry Potter kitaplarının kutsal kasesi. Çok heyecanlanmıştım. Kitaplara değer biçen herkes bunlardan birini bulmayı düşler" ifadelerini kullandı.

Geçen yıl, benzer bir baskı Londra Knightsbridge'deki Bonhams Müzayede Evi'nde 70 bin sterlin'e (yaklaşık 543 bin 445 TL) satılmıştı.

 

 

Haber Ara