Dolar

32,3271

Euro

35,0620

Altın

2.297,63

Bist

9.008,28

Hamilelikte kansızlık belirtileri ve tedavisi

Hamilelik döneminde görülen sağlık sorunlarından bir tanesi kan değerindeki düşüklüktür. Anne adaylarını sıkıntıya sokan bu durum bebeği riske atmaması için yapılabilecek yöntemleri sizler için sıraladık. İşte hamilelikteki kansızlık belirtileri ve çözümü...

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-10-15 16:36:01

Hamilelikte kansızlık belirtileri ve tedavisi

Anemi çeşitleri arasında sıklıkla görülen demir eksikliği, erkeklere kıyasla kadınlarda daha sık rastlanır. Bunun nedeni ise düzenli olarak görülen regl kanaması, kısa süreli doğumlar, emzirme ve bağırsak parazitleri kadınların demir gereksinimini arttıran durumlardır.

Kandaki hemoglobin değerinin az çıkması kansızlık olarak ifade edilirken,hemoglobin oksijenin kan aracılığıyla hücrelere taşınmasını sağlar.

 

HAMİLELİKTE KAN DEĞERİNİN DÜŞÜK OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

- HALSİZLİK
- BAŞ DÖNMESİ
- NEFES DARLIĞI
- EL VE AYAKTA UYUŞMA
- AĞIZDA YARA OLUŞUMU
- BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNDE GÜÇSÜZLEŞME
- EKLEM YERİNDE AĞRI
- ALGILAMADA GERİLİK
- PİKA SENDROMU

Yukarıda bahsedilen tüm belirtiler anne adaylarının hamilelik dönemi boyunca karşılaştıkları belirtilerdendir. Dolayısıyla demir eksikliğini anlamanın en kesin yolu kan tahlilidir.

 

KAN DEĞERİ DÜŞÜKLÜĞÜ NASIL GİDERİLİR?

Demir eksikliği görülmesinin başlıca nedeni doğru beslenmemekten kaynaklanır. Demir emilimini azaltan gıdaları tüketmemeye özen gösterin.

Turunçgiller, yeşil yapraklı sebzeler, domates, kivi, avokado, şeftali, elma ve muz demir emilimini artıran faydalı gıdalardandır.

Çay ve kahve tüketimi kahvaltıda gerçekleştirildiğinde demir emilimini arttıran besinlerin etkisini azaltır. Bu nedenle çay ya da kahve içmek istiyorsanız yemekten 1 saat sonra tüketmelisiniz.

Demir alınımını arttırmak için aşırı miktarda pekmez tüketmeye kalkmayın. Aksi halde vücudunuza fazla miktarda şeker yüklemesi yapılacaktır.

Haber Ara