Dolar

32,5502

Euro

34,9566

Altın

2.426,08

Bist

9.722,09

Halk idam ve kimyasal hadım istiyor

NENA Danışmanlık Araştırma Şirketi, Çocuk İstismarı konusunu ele alarak 4 büyükşehir, 10 il, 152 ilçede halkın bu konudaki görüşlerini araştırdı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-02-25 13:40:50

Halk idam ve kimyasal hadım istiyor

NENA Danışmanlık Araştırma Şirketi, kamuoyunda son zamanlarda gündemde olan Çocuk İstismarı konusunu ele aldı. 4 büyükşehir, 10 il, 152 ilçede halkın bu konudaki tutumlarını sorgulamaya çalıştı. Ankete katılanlardan bazıları cezalar yeterli görmeyerek alternatif ceza yöntemleri önerdi. Önerilen ceza yöntemlerin başında idam ve kimyasal hadım geldi.


Ülkemizde çocuk istismarı vakaları sizce ne derece önemli?

br_2

YÜZDE 60 'ÖNEMLİ' DEDİ
Kapalı uçlu bu soruya denekler, yığılmalı olmayan türde cevap verdi. Deneklerin yüzde 9'u hiç önemli değil derken, % 21'i az önemli bulmuş, % 38'lik kısmı önemli buldu. Buna karşı toplam sonuca göre azımsanamayacak bir oranla, (% 32'lİk bir oran) çok önemli cevabını verdi. Buna karşın, bu durum, kadın denekler bağlamında ele alındığında çok önemli seçeneğinin yüzdesi % 60'lara kadar çıkarken, hiç önemli değil seçeneği % 2 civarında görüldü. Buna karşı, deneklerin eğitim durumları artıkça soruya verilen istismarın varlığına yönelik seçeneklere doğru bir yönelme görülmektedir. Yaş açısından ise, orta yaşların seçeneklerde “önemli” seçeneğinde % 60'lar oranında birleştikleri görüldü.

 

Sizce çocuk istismarı vakalarının sebepleri nedir? 

tt_27

Deneklerin % 41'i istismar vakasının sebebi olarak eğitim eksikliğini görürken, % 19 oranlı olarak dinsel sebeplerde yoğunlaşt. Etnik sebepler, % 11'ler seviyesinde kalırken, coğrafi faktörler, % 20'lere çıktı.
Coğrafi faktörlere ışık tuttulan açık uçlu sorulara verilen cevaplara ve sahil bölgelerinden gelen sonuçlara bakarak sahil bölgelerinin istismar vakalarında azaltıcı etkide bulunduğu ortaya çıktı. Genetik faktörler seçeneği % 9 olarak görüldü. Diğer açık uçlu sorular da, Aile faktörlerinin belirtildiği görülmekte, gizli cevaplara yoğunlaştığımızda, ülkenin iç bölgelerinde aile içi ilişkilerin hissedilir derecede yüksekliği göze çarptı.
Dinsel faktörlerin oranının içeriğine baktığımızda, açık uçlu sorulardan anlaşıldığı kadar, dinlerin kadını üçüncü sınıf görmesi algısı, dinsel kurallarda erkek egemen rol biçilmesi, dini, erkeklerin baskın olarak yorumlaması, dini liderlerin bu konuda seyirci kalmaları gibi farklılık ve çeşitlilikte cevaplar alındı.
Bu soruda, yaş faktörü olağan dağılırken, eğitimli deneklerin eğitim faktöründe yoğunlaştığı doğal olarak görülmekte, buna karşın, kadın deneklerin de yine eğitim faktöründe yoğunlaştıkları gözlemlendi.

Çocuk istismarı konusunda devletin almış olduğu önlemler yeterli mi?

 

uc_1

"YÜZDE 70 ÖNLEMLER YETERSİZ"

Deneklerin % 70'ı çocuk istismarına karşı önlemleri yetersiz bulurken, geri kalan % 25'lik kısmı yeterli buldu. % 5'lik kısmı da kısmen cevabını vermiştir. Buna karşın bu oranlar, kadın deneklerde yetersizlik cevabı % 80'e çıkarken, eğitim düzeyi yükseldikçe cevaplardaki yetersiz seçeneği de yükseldi. Yaş açısından belirgin bir oran farkı gözlemlenmedi.

Çocuk istismarı konusunda cezaların caydırıcılığına inanıyor musunuz?

drt_1


Deneklerin kahir ekseriyeti cezaları yetersiz bulurken (% 58), bu oranın % 27'i çok yetersiz, % 31'i de yetersizden oluştu. Geri kalan önemli çoğunluk “kısmen” seçeneğinde birikti. Bu soruda, cevapların medyan değeri “kısmen” cevabında yoğunlaştı (%30). 
Cezaların yeterli olduğunu belirtenlerin oranı % 5'lerde kalırken, cevap vermeyip açık uçlu sorular ile başkaca önlemler ileri sürenlerin oranı ise azımsanamayacak oranda (% 7). Açık uçlu sorulara yönelim daha çok erkek deneklerde görülürken, dramatik caydırıcı başkaca önlemlerin çoğu kadın denekler tarafından yapıldı.

 

Haber Ara