Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Hafter ve UMH'den ardı ardına açıklamalar: Trablus'a saldırı başlatıldı

Libya'da meşru hükümeti devirmeye çalışan Halife Hafter, 'Trablus'a saldırı başlattıklarını' duyurdu. Ulusal Mutabakat Hükümeti,

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-12 21:47:22

Hafter ve UMH'den ardı ardına açıklamalar: Trablus'a saldırı başlatıldı

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni (UMH) devirmeye çalışan Halife Hafter, akşam saatlerinde canlı yayında açıklamalarda bulundu. Hafter, "Trablus'a büyük bir saldırı başlattıklarını" duyurdu.

"Libya el-Hades" televizyonunda konuşan Hafter, Trablus çevresindeki silahlı güçlerine "saldırıya geçmeleri" talimatı verdi.

Hafter, bu saldırının "belirleyici bir savaş" olacağını ileri sürdü.

Ulusal Mutabakat Hükümeti Güçleri Sözcüsü ise "Hafter'in son adımı, bir intihar girişimidir" dedi.

ELmv1YGWkAA9cSU (1)

GÜNEYDEKİ SALDIRI PÜSKÜRTÜLMÜŞTÜ

Hafter'in açıklamasından kısa bir süre önce UMH'ye bağlı Burkan el-Gadab Operasyon Odası Komutanı Binbaşı Ahmet Ebu Şahma, yaptığı yazılı açıklamada, Trablus'un güneyinde Hafter güçlerine destek için bulunan Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) ait iki askeri ve bir zırhlı aracı imha ettiklerini belirtti.

"ÇOK ULUSLU" GÜÇLER

UMH tarafından 10 Aralık'ta yapılan yazılı açıklamada, Hafter'i destekleyen yabancı güçlere işaret edilerek, "çok uluslu" güçlerin 6 Aralık'ta Trablus'a girmeyi planladığı yönünde bilgi alındığı ve saldırı planlarının boşa çıkarıldığı belirtilmişti.

Hafter güçlerinin, son dönemde Rus güvenlik şirketi Wagner Grup tarafından desteklendiği iddiaları da gündeme gelmişti.

UMH'nin İçişleri Bakanı Fethi Başağa Hafter güçlerinin "Birleşik Arap Emirlikleri, Rus güvenlik şirketi Wagner ve Sudan'daki Cancavid milisleri" gibi gruplardan destek alarak hareket ettiğini söylemişti.

Öte yandan Hafter'i Fransa ve bazı Avrupa ülkelerinin de desteklediği biliniyor.

Haber Ara