Dolar

32,5750

Euro

34,8856

Altın

2.439,08

Bist

9.645,02

Hafter, Rusya’dan yardım gelince saldırıya geçti

Rusya'nın Libya'ya paralı askerler ve akabinde düzenli ordu gönderdiğinin ortaya çıkmasından sonra Ulusal Ordusu Komutanı General Halife Hafter, sekiz aydır ele geçirmeye çalıştığı başkent Trablus için ordusuna hareket emri verdi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-13 11:26:15

Hafter, Rusya’dan yardım gelince saldırıya geçti

Mısır, BAE, Suudi Arabistan, ABD, Fransa ve Rusya destekli Libya Ulusal Ordusu Komutanı General Halife Hafter, sekiz aydır ele geçirmeye çalıştığı başkent Trablus için ordusuna hareket emri verdi. Televizyonda yayınlanan konuşmasında Hafter kendilerine karşı savaşanlara da seslenerek, silahlarını bırakanlara dokunulmayacağını söyledi. Açıklama ile birlikte Trablus'un güneyinde yoğun çatışmalar yaşanmaya başladığı belirtiliyor.

SALDIRI EMRİNİN VERİLİŞİNDE DİKKAT ÇEKEN NOKTA

Hafter'in açıklamasının, Rusya'nın Libya'ya paralı askerler ve akabinde düzenli ordu gönderdiğinin ortaya çıkması ve Türkiye-Libya mutabakatının imzalanmasından sonra gelmesi dikkat çekiyor.

Hafter konuşmasında, "Libya Ulusal Ordusu Trablus Savaşı'nda kesinlikle zafere ulaşacaktır. Kente girmek üzere harekete geçen birliklerimize savaş kurallarına uymaları çağrısında bulunuyoruz. Ordumuzla savaşan militanlara, evlerinde kalmaları durumunda güvende olacaklarını temin ediyoruz" dedi. 

UMH: SALDIRIYI PÜSKÜRTMEYE HAZIRIZ

Libya'daki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) İçişleri Bakanı Fethi Başağa da El Ahrar Televizyonu'ndaki konuşmasında, "Darbeci Hafter tarafından gerçekleştirilecek her türlü saldırıyı püskürtmeye hazırız" ifadelerini kullandı.

El Arabiye televizyonuna göre Trablus'un güneyinde özellikle kentin en büyük caddesi El Mutbat civarında yoğun çatışmalar yaşanıyor.

Libya Ulusal Ordusu'nun Facebook sayfasından yayınlanan bildiride, Togger bölgesinin ele geçirildiği, ordu birliklerinin Kerimiye bölgesine doğru ilerlemeye başladıkları ifade ediliyor.

Libya Ulusal Ordusu Sözcüsü General Ahmet el Mismari de Trablus'taki düşmanlara karşı büyük bir hava ve topçu üstünlüğü kurduklarını, sokak sokak kenti temizlemeye başladıklarını ileri sürüyor.

TÜRKİYE'YE KARŞI ÖNLEM 

Hafter güçleri özellikle denizden gelebilecek takviye güç ve silahları engellemek için de operasyonlar başlattığını duyurdu. Ayrıca BM tarafından tanınan Trablus'taki hükümete mensup kişilerle, milislerin Türkiye tarafından çıkarılması ihtimaline karşı Libya hava sahasının kapatıldığı da belirtiliyor.

Hafter daha önce de Temmuz ayında benzer bir saldırı emri vermiş, ancak Trablus'u ele geçirmeyi başaramamıştı.

BM kaynaklarına göre yaşanan çatışmalarda Nisan ayından itibaren 200 sivil ve her iki taraftan en az iki bin savaşçı hayatını kaybetti.

Haber Ara