Dolar

32,3668

Euro

35,0280

Altın

2.325,52

Bist

9.123,64

Hafter’in Meclis Başkanı, Moskova bildirisini neden imzalamadıklarını açıkladı

Hafter’in Libya Parlamentosu Başkanı Akile Salih, geçen hafta Türkiye ve Rusya’nın arabuluculuğunda Moskova’da düzenlenen ‘Libya Zirvesi’nde Rusya tarafından önerilen ‘ateşkes anlaşması’ bildirisini neden imzalamadıklarını açıkladı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-19 11:54:28

Hafter’in Meclis Başkanı, Moskova bildirisini neden imzalamadıklarını açıkladı

Hafter'in Libya Parlamentosu Başkanı Akile Salih, geçen hafta Türkiye ve Rusya'nın arabuluculuğunda Moskova'da düzenlenen ‘Libya Zirvesi'nde Rusya tarafından önerilen ‘ateşkes anlaşması' bildirisini neden imzalamadıklarını açıkladı.

Libya'nın Tarhuna kentinde halkın önde gelen temsilcileri ve Şeyhleri ile yaptığı toplantıda konuşan Salih şunları söyledi:
"Mareşal Hafter ile Rus yetkililer arasında ayrı bir toplantı yapıldı ve bize bazı düzenli noktaları ve diğer tehlikeli olanları içeren bir anlaşma sundular. Ruslara, Fayiz es-Serrac ve adamları ile anlaşmaya gelmediğimizi söyledim.
Anlaşmada teyid edilmesi gereken noktalar bulunduğunu söyledim. Fayiz es-Serrac ve Türkler, Rusların hazırladığı anlaşmayı imzaladı, ama biz imzalamayı reddettik. Ruslar, anlaşmayı 8 saat içinde imzalamaya ikna etmek için büyük bir çaba sarf ettiler.”

Toplantı sırasında Meraşel Hafter'in duruşunu ve pozisyonu öven Akile Salih, Türkiye'yi ise Libya'dan menfaat elde etmekle suçladı.

Libya Parlamentosu Başkanı Akile Salih, Moskova'daki toplantının sonucunu Fayiz es-Serrac ve Türkler için "yıkıcı bir başarısızlık" olarak nitelendirerek; “Bugün yapılması planlanan Berlin konferansı, taleplerimizi karşılamazsa topraklarımızı herhangi bir şekilde özgürleştireceğiz” dedi.

ZİRVEDE NE OLMUŞTU?

Türk ve Rus heyetler ile Libya'daki taraflar arasında Moskova'da görüşmeler gerçekleştirilmişti.
Türk heyeti, Serrac ve Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri ile anlaşma metnini oluşturmuştu.
Rus heyeti ise Hafter ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nin Başkanı Akile Salih'i ikna etmeye çalışmıştı. Ancak Hafter, uzun uğraşlar neticesinde oluşturulan anlaşma metnini imzalamamış ve sabaha kadar süre istemişti. Hafter, ateşkes görüşmelerinin ardından oluşturulan anlaşmayı imzalamadan sabaha yakın Moskova'dan ayrılmıştı.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara