Dolar

32,5140

Euro

34,9056

Altın

2.454,71

Bist

9.888,76

Göbeklitepe National Geographic'nin 2020 listesinde

Göbeklitepe, dünyaca ünlü National Geographic dergisinin '2020 yılında gidilecek en iyi yerler'' listesine girdi. İsveç'te bir konferansta da tanıtılan bölge için Türkiye de tanırım çalışmalarına hız vermiş durumda. Son olarak Netflix'te yayınlanan 'Atiye' isimli ikinci Türk dizisi Göbeklitepe'yi konu alıyor ve turizme katkı sağlayacağı yorumları yapılıyordu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-02 09:36:21

Göbeklitepe National Geographic'nin 2020 listesinde

Dünyaca ünlü National Geographic dergisi, doğal ve kültür zenginlikleriyle bilinen yerlere ilişkin her yıl yayınladığı "mutlaka görülmesi gereken yerler" listesini güncelledi. 2020 listesinde Göbeklitepe de listeye girdi.

Listede dünyanın dört bir yanından doğal ve kültürel zenginlikleriyle görmeye değer en güzel lokasyonlar yer alıyor.

Her ilgi alanından gezginler için farklı seçenekler sunan liste; doğa severler, şehir hayatı meraklıları, farklı kültürleri tanımak isteyenler ve yeni maceralara doyamayanlar için dört ana kategoriye ayrılmış.

images (1)_5

images_13

GÖBEKLİTEPE'NİN TANITIMI İÇİN DİZİ YAPILDI

Öte yandna Türkiye'de Göbeklitepe'nın dünyaya tanıtımı için farklı adımlar atıldı. Son olarak 2019'un Aralık ayında Netflix'te yayınlanan "Atiye" dizisi Göbeklitepe etrafında şekillenen bir senaryoya sahip. 190 ülkede aynı anda farklı dillerde dublaj seçenekleriyle yayına giren dizinin Göbeklitepe'nin tanıtımına katkı sağlayacağı ve turist çekeceği değerlendiriliyor.

atiye-dizisinin-konusu-nedir-atiye-dizisi-oyuncul-4345443
Atiye dizisinden-Göbeklitepe'de çekilen sahnelerden biri

GÖBEKLİTEPE NEREDE?

Göbeklitepe, Şanlıurfa'ya 13 kilometre mesafede bulunuyor.

İnsanlık tarihinin başlangıç noktalarından biri olan Mezopotamya'nın en kuzey ucunda yer alıyor.

Bu anlamda Mezopotamya'nın medeniyetlerin kuruluşuna, gelişimine şahitlik ettiğinin, insanlığın ilk yerleşik hayat örneklerinden biri olduğuna inanılıyor.

12_41

GÖBEKLİTEPE'Yİ FARKLI KILAN NE?

Anadolu'da yerleşik hayata geçildikten sonrasına ait farklı bölgelerde kalıntılar bulunuyor. Sırasıyla saymak gerekirse: Çayönü (Diyarbakır), Çatalhöyük (Konya), Hacılar (Burdur), Alişar (Yozgat), Truva (Çanakkale), Alacahöyük (Çorum), Tilkitepe (Van), Beycesultan (Denizli), Anadolu'nun en eski kalıntıları arasında yer alıyor. Bu kalıntıların yaşı M.Ö. 7000'lere kadar gidebiliyorken Göbeklitepe'nin 12 bin yıl önce inşa edildiği artık biliniyor.

13_23

NEDEN ÖNEMLİ?

Göbeklitepe bir yerleşim yeri olmaması burayı özel kılan sebeplerin başında geliyor. Göbekli tepe, insanlığın yerleşik hayata, tarıma geçmesinden birkaç bin yıl öncesinde de bir çeşit sosyal oluşumun, inanış sisteminin, hiyerarşinin bulunduğuna işaret ediyor.

(Listeye gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

1329341_1

Haber Ara