Dolar

32,3641

Euro

34,9637

Altın

2.325,57

Bist

9.079,97

Genetiğiyle oynanmış 'tasarım bebek' tartışması gündemde

Sağlık konusunda uluslararası bir akademik dergi olan Biyoetik'in son sayısında yayınlanan bir araştırmaya göre insan embriyosunun doğumdan önce bazı hastalıklara dayanıklı hale getirilmesi iki yıl içinde mümkün olabilecek.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-03 10:09:53

Genetiğiyle oynanmış 'tasarım bebek' tartışması gündemde

Amerika'nın Sesi internet sitesinde yer alan habere göre 2018'in Kasım ayında Çinli bilimadamı He Jiankui'nin, genetiğiyle oynadığı embriyolara AIDS'e neden olan virüs HIV'ye karşı direnç kazandırdığı ve bir çiftin bu embriyolardan ikiz bebek sahibi olduğu ortaya çıktı.

O dönemde Hong Kong'daki genetik zirvesinde konuşan He, özür diledi. Fakat bu özür, kendi çalışması değil, çalışmanın bilimsel verilerden uzak bir şekilde sızdırılmasıyla ilgiliydi.

He, “Haberin önce sızdırılmasını beklemiyordum. Esas planım, düşüncem çalışmamın ABD ya da İngiltere gibi ülkelerde yayımlanmasıydı. Çin'de yapılan bir anket HIV dahil hastalıkların tedavisi ve önlenmesinde genetikle oynamaya halkın desteğini gösteriyordu. Bu çalışmamla açıkçası gurur duyuyorum” dedi.

ÇİN'DEKİ ÇALIŞMALARI ENGELLENDİ

Çin, şöhret ve para peşinde koşmakla suçladığı He'nin laboratuvarının faaliyetlerini askıya aldı.

"GEN DEĞİŞTİRME ETİK Mİ, DEĞİL Mİ?" TARTIŞMASI

Bilimadamları, 'gen değiştirme'nin etik olup olmadığı konusunda ikiye bölündü.

Biyoetik'te Doktor Kevin Smith imzasıyla yayınlanna makalede yeni bir araştırma yapıldığı ve bu araştırma sonucunda tasarımla ilgili risklerin yeterince azaldığı kaydedildi.

İKİ YIL SONRA NORMALLEŞEBİLİR

Smith, ahlaki olarak da kabul bulacak girişimlerin iki yıl içinde gerçekleşeceğini yazdı.

HASTALIKLARA MÜDAHALE GİRİŞİMİYLE "TASARIM BEBEKLER" FİKRİ HIZ KAZANABİLİR

Gen tasarımını savunan bilimadamlarına göre genetik hastalıkların önlenmesinin tek yolu embriyonun DNA'sıyla oynamaktan geçiyor. Bu sayede ırsi olan kanser, bunama ya da kalp-damar hastalığı taşıyan aileler, çocuklarını daha doğmadan korumaya alabilirler. Karşı çıkanlarsa genlerle oynamanın tedavi amacı dışına çıkarak “tasarım bebekler" oluşturulmasına kapı açacağını savunuyor.

Harvard Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü MIT'nin geçen Ekim ayında geliştirdikleri yeni teknolojiyle, orak hücreli anemi dahil birçok hastalığa neden olan genetik bozuklukların yüzde 89 oranında düzeltilebildiğini açıkladı.

GENETİK TASARIM BİRÇOK ÜLKEDE YASA

Genetik tasarım, bu değişikliklerin gelecek nesillerin DNA'sına aktarılabileceği ve diğer genleri hasara uğratabileceği olasılığı nedeniyle birçok ülkede yasaklanmış durumda.

ÇİNLİ BİLİMADAMI CEZA ALDI

Bunu dünyada ilk defa gerçekleştirdiğini söyleyen Çinli bilimadamı ise yasaları çiğnediği gerekçesiyle ceza aldı.

GENETİKLERİYLE OYNANAN BEBEKLER GÖZETİM ALTINDA

Genetik tasarımla doğan ikizlerse tıbbi gözetim altında hayatlarını sürdürüyor.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara