Dolar

32,4848

Euro

34,9412

Altın

2.430,38

Bist

9.811,64

Geert Wilders 'Faslıları aşağıladığı' davayı temyize götürüyor

Hollandalı aşırı sağcı, ırkçı ve İslam karşıtı siyasetçi Geert Wilders, 2016 etnik bir grubu aşağılamaktan ve ayrımcılığı kışkırtmaktan suçlu bulunduğu davayı temyize götürdü.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-06-26 10:47:56

Geert Wilders 'Faslıları aşağıladığı' davayı temyize götürüyor

Hollanda Özgürlük Partisi'nin aşırı sağcı, ırkçı ve İslam karşıtı lideri Geert Wilders'ın avukatları, suçlamaların siyasi gerekçelere dayanıp dayanmadığının soruşturulması için duruşmaların ertelenmesini istedi.

Lahey Temyiz Mahkemesi'ndeki duruşmaya Geert Wilders de katıldı ancak konuşmadı. Wilders adına açıklama yapan avukatları, duruşmanın başında yeni kanıtların yolda olduğunu söyledi ve halkı kışkırtma suçlamalarının araştırılması için erteleme istedi.

Mahkemenin erteleme talebiyle kararını açıklaması bekleniyor. Eğer erteleme olmazsa duruşma Perşembe günü devam edecek.

IRKÇI LİDER NE DEMİŞTİ?

"Amerika'nın Sesi"nin haberine göre Wilders, 2014'teki bir kampanya mitinginde, “Hollanda'da daha mı az daha mı çok Faslı istiyorsunuz?” sorusunu sormuş, destekçilerinin "Az, az, az" sloganları üzerine, “Bunun gereğini yapacağız” demişti. Wilders'ın bu sözleri, ırkçılık karşıtı protestolara neden olmuş, polis, 6 binden fazla şikayet aldığını açıklamıştı. Hollanda'da nüfusun yüzde 2'lik bölümünü Faslılar oluşturuyor.

O dönem Wilders'i suçlu bulan mahkeme, ağırı sağcı siyasetçiye para ya da hapis cezası vermemişti.

Wilders'in avukatı Geert Jan Knoops ayrıca dönemin Adalet Bakanı Ivo Opstelten'in Wilders'e kovuşturma açılmasında rolü olduğu iddialarını da gündeme getirdi. Knoops, savcıların bu iddiaları açıklığa kavuşturmakta başarısız olması meselesinin de araştırılması gerektiğini belirtti.

Opstelten Wilders kovuşturmasıyla ilgisi olmadığını söylemiş, 2017'de ise bu davadan bağımsız bir nedenle istifa etmişti.

 

Haber Ara