Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Gazze'de 'Şehitler ve Esirler Cuması': 2 Filistinli şehit edildi

İsrail ablukası altında 2006'dan beri büyük bir insani kriz yaşayan Gazze Şeridi'ndeki binlerce Filistinli, 30 Mart'tan bu yana devam eden 'Büyük Dönüş Yürüyüşü' gösterileri kapsamında bugün de sınırda toplandı. İsrail'in bugünkü müdahalesinde şu ana kadar 2 Filistinli şehit oldu.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-04-20 16:03:00

Gazze'de 'Şehitler ve Esirler Cuması': 2 Filistinli şehit edildi

İsrail askerlerinin Gazze sınırında "Büyük Dönüş Yürüyüşü"ne katılan barışçıl göstericilere saldırısı sonucu bir Filistinlinin şehit olduğu, 40 kişinin yaralandığı bildirildi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, yaptığı yazılı açıklamada Gazze'nin doğu sınırında İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu Ahmed Reşad Usamine'nin (24) şehit olduğunu, 40 kişinin yaralandığını belirtti. Kudra, bugün göstericilerden 25 yaşındaki Ahmed Nebil Ebu Akl'in şehit düştüğünü açıklamıştı.

CUMA NAMAZI SINIRDA KILINDI

Eyleme katılan ve sınır bölgelerindeki belli noktalarda toplanan Filistinliler, cuma namazını da buralarda eda etti.

GALERİYE GİTMEK İÇİN FOTOĞRAFA TIKLAYINIZ

Untitled-2_6

İSLAMİ CİHAD'DAN AÇIKLAMA

Han Yunus kentinde cuma hutbesi veren İslami Cihad Hareketi Sözcüsü Davud Şihab, eylemlere işaret ederek, "Bizim bu mücadeledeki silahımız, sabır ve sebattır. Ümitsizliğe düşmeden çalışmaktır" dedi.

Şihab, düşmana karşı başarılı olmak için Filistin ulusal birliğinin tesis edilmesi gerektiğini belirterek, "Bölünme, dağılma, parçalanma zafer kazandırmaz" ifadelerini kullandı.

İSRAİL ORDUSUNDAN TEHDİT GİBİ BİLDİRİ

Öte yandan İsrail ordusu, "Gazze Halkına" başlığıyla havadan attığı bildirilerle Gazzelileri âdeta tehdit etti. Arapça ve İngilizce hazırlanan bildirilerde, göstericilerden "sınıra yaklaşmamaları" ve "sınır tellerine zarar vermemeleri" uyarılarında bulunuldu. Bildiride, "Ordumuz her şeye hazırlıklı. Askerlerimiz, her türlü saldırıyı önlemek için her şeyi yapacaktır." ifadeleri kullanıldı.

37 FİLİSTİNLİ ŞEHİT EDİLDİ

Filistinliler, Toprak Günü'nün 42'nci yılı kapsamında 30 Mart Cuma gününden bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında "Büyük Dönüş Yürüyüşü" adı altında barışçıl eylemler düzenliyor. İsrail askerleri ise "sürgün edildikleri topraklarına geri dönmeyi ve 2006'dan beri Gazze'ye uygulanan hukuksuz ablukanın kaldırılmasını" talep eden sivil halkın üzerine gerçek mermilerle ateş açıyor. Bugün Usamine'nin hayatını kaybetmesiyle 30 Mart'tan bu yana devam eden gösterilerde İsrail askerleri tarafından şehit edilen Filistinlilerin sayısı 37'ye yükseldi. Gösterilerde bugüne kadar 3 bin 500'den fazla Filistinli yaralandı.

TOPRAK GÜNÜ NEDİR?

İsrail, 30 Mart 1976'da ülkenin kuzeyindeki Celile bölgesinde yaşayan İsrail vatandaşı Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koydu. Bunun üzerine Filistin halkı, bu gaspı protesto etmek için genel greve gitti ve gösteriler düzenledi. İsrail polisi gösterilere katılan Filistinlilere ateş açarak 6 kişiyi şehit etti, çok sayıda kişiyi yaraladı.

"Toprak Günü" olarak anılan bu olay, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmanın kaynağı olan toprak konusunda Filistinlilerin gösterdiği direnişin simgesi olarak görülüyor.

Haber Ara