Dolar

32,5698

Euro

34,9369

Altın

2.425,46

Bist

9.722,09

Gazeteci ve yazar Eric Margolis: ABD, Irak’ı nasıl yönetiyor?

Amerikalı gazeteci ve yazar Eric Margolis tarafından kaleme alınan, “ABD, Irak’ı nasıl yönetiyor?” başlıklı analiz haberde, Washington’un Irak’taki petrolün yönetimini ele geçirdiği ve petrolü silah olarak kullandığı ileri sürüldü.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-16 12:21:27

Gazeteci ve yazar Eric Margolis: ABD, Irak’ı nasıl yönetiyor?

buyuk_205

Amerikalı gazeteci ve yazar Eric Margolis tarafından kaleme alınan, “ABD, Irak'ı nasıl yönetiyor?” başlıklı analiz haberinde, Washington'un Irak'taki petrolün yönetimini ele geçirdiği ve petrolü silah olarak kullandığı ileri sürüldü.

Analiz haberin özetlenmiş metni şöyle:

Irak'a ne oldu? ABD'nin 2003'teki işgali sayesinde demokratik hükümeti olan bağımsız bir ülke değil mi? Washington böyle söylüyor.

Üst düzey İran askeri komutanı Kasım Süleymani, aniden öldürüldü. ABD, "bağımsız" Irak'a güçlü bir ışık yaktı ve gördüğümüz şey güzel değildi.

Irak nüfusunun yaklaşık 39 milyon olduğu tahmin ediliyor. 2003 yılındaki savaştan önce Irak, Amerikan-İngiliz istilası nedeniyle üç kısma ayrıldı: Şii çoğunluk; kuzeydeki Kürtler ve Sünniler ve diğer ırklar. Irak düşman gruplara bölünmüş durumda.

Onlarla müttefik Şiiler, ABD ve İran ile müttefiktir. General Süleymani, Amerikalıların elinde, bu uygun ittifakı kargaşa içinde öldürdü. Iraklı Kürtler CIA ve İsrail Mossad'a yakın. Sünniler, diğer zayıf Arap ülkeleri dışında herhangi bir yabancı destek olmadan yalnız bırakıldı.

ABD, Irak'ta 5.000 piyade ve 3-5 hava üssünde mütevazı bir garnizonun yanı sıra, dünyanın en büyük CIA üslerinden birini içeren ağır korunan Yeşil Bölgedeki muazzam güçlendirilmiş Amerikan büyükelçiliğini sürdürüyor. Büyükelçiliğin önündeki öfkeli kalabalık göstericiler General Trump'ın General Süleymani'yi öldürmesine yol açan bir dizi olay başlattı. Savaş yetkisi elinden alınan Cumhurbaşkanı Trump'ın yabancıları öldürmesi, Kongrenin sorması gereken bir sorudur.

Ölümünden önce, Usame bin Laden Bağdat'taki bu acımasız büyükelçiliği ve Kabil'deki ikizini "Haçlı kaleleri" olarak adlandırdı. Bu onların rolü ve Ortadoğu'nun Amerika Birleşik Devletleri tarafından gerçekleştirdiği tüm operasyonlar için sinir merkezi görevi görüyorlar.

Irak dünyanın en büyük petrol rezervlerinden bazılarına sahiptir. Dev petrol ihracatından elde edilen kârın olduğu yerde Irak gizlice sıkı bir şekilde korunmaktadır.

Irak, ABD tarafından da kontrol edilen Suudi Arabistan'ın yanı sıra, Washington'a Ortadoğu'daki petrolün çoğunun kontrolünü veriyor. Amerika Birleşik Devletleri artık Orta Doğu'dan gelen petrole bağımlı değil ve kendi kendine yeterli - en azından henüz değil. Ancak Orta Doğu üzerindeki hegemonya, ABD'ye Çin, Japonya, Hindistan ve Avrupa üzerinde muazzam bir etki veriyor ve hepsi oradan petrol ithal ediyor. Bu, ABD'nin küresel gücünün ve doların üstünlüğünün ana direğidir.

Irak'a dönen Washington buraya özel bir hava sahası dayattı. Irak'ın gerçek kontrolü, büyük ölçüde havadan sağlanıyor. Orada ve Katar'da bulunan Amerikan savaş uçakları Mezopotamya'da hareket eden her şeyi vurabilir. İmparatorluk İngiltere, Bağdat'taki tüm muhalefeti ezmek için İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri'ni kullanarak Irak'ı aynı şekilde yönetti. 1920'de Churchill, Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin isyancı Iraklı Kürtlere karşı zehirli gaz kullanmasına izin verdi.

ABD kontrolündeki Irak'ın gerçek bir hava gücüne sahip olmasına izin verilmiyor, sadece bir avuç hafif uçak var. Aynı yasak Afganistan için de geçerli.

ABD, Irak'ı zaten İran'ın son kanlı füze saldırılarının hedefi olan üç büyük hava üssünden yönetiyor. ABD tarafından onaylanan mevcut Irak Başbakanı Abdul Mehdi ve zayıf parlamentosu tüm Amerikan güçlerini Irak'tan çıkarılmasına oy verdi. Onlara iyi şanslar. Washington muhtemelen sözde "demokratik" Irak hükümetini görmezden gelecek ve Irak sultanı olarak hareket etmeye devam edecek.

Irak, Bush yönetimi ve yeni muhafazakarları tarafından öngörülen ABD için merkezi askeri üs ve tükenmez petrol tankı haline geldi. Bu, Amerika'nın Ortadoğu ve enerji kaynakları üzerindeki tam kontrolünde önemli bir adımdır.

İsrail, Irak'ı Filistin'le karşı karşıya gelmekten uzaklaştırmak için uzun zamandır hedefine ulaştı. Suudiler ise, her zaman yaptıkları gibi mutlu bir şekilde Arap "kardeşlerini" bıçakladılar.

Geçtiğimiz yarım yüzyılda Arap devletlerini bu kadar aciz bir şekilde görmedik. İsrail'i, Genel Süleymani'nin öldürülmesi de dahil olmak üzere ABD Orta Doğu politikasını bu kadar güçlü bir şekilde yönlendiren görmedik.

 

 

Haber Ara