Dolar

32,3722

Euro

35,0096

Altın

2.323,69

Bist

9.079,97

FT'den Suudi Arabistan, BAE ve Mısır'a 'Barış Pınarı' tepkisi

Financial Times gazetesinde Suudi Arabistan, BAE ve Mısır'ın 'Barış Pınarı Harekatı'na gösterdikleri tepkiler nedeniyle eleştirildiği bir yazı yayınlandı. Gazete, üç ülkenin de PYD/YPG'yi düşünmediğini, reflekslerinin tek sebebinin İran olduğunu yazdı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-11-04 12:18:40

FT'den Suudi Arabistan, BAE ve Mısır'a 'Barış Pınarı' tepkisi

TIMETURK | HABER MERKEZİ
ÇEVİRİ

Financial Times'ta Andrew England imzasıyla "Donald Trump'ın kaprisleri Ortadoğu'da istikrarsızlık yarattı" başlıklı bir makale yayınlandı.

Makalede Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır'ın Barış Pınarı Harekatı'na karşı çıkma sebepleri eleştirildi.

Gazete üç ülkenin PYD/YPG'ye destek vermek için değil, "BD'nin Arap dünyasının kalbini İran'a teslim etmesinden" endişe duymaları nedeniyle harekata karşı çıktıklarını söyledi.

İşte ayrıntılar:

Arap güçler, ABD başkanının güvenilir bir müttefik olduğunu kanıtlayacağını düşünmüştü. Ancak öngörülemeyen politikaları tarafından hayal kırıklığına uğradılar.

IŞİD'nin karşı sürdürdüğü savaşta hayati bir ittifakın utanç verici bir sonuydu. Zırhlı araçlardaki Amerikan birlikleri Suriye'nin kuzey-doğusundaki şehirlerden çekilip Irak'a, doğuya doğru ilerlerken, Suriye Kürtleri (PYD/YPG), ABD askerlerine taş, çürümüş sebze ve hakaret fırlattı.

Amerika'ya ne oldu?” diye sordu adam, yerel trafik (PYD/YPG'ye bağlı) araçları geri çevirmeye çalıştı.

Bu, Orta Doğu'daki birçok kişinin sorduğu bir soru. Başkan Donald Trump'ın ABD askerlerini sınırdan çekmesi ve Washington'un IŞİD ile savaşmak için eğittiği Kürtlere karşı(PYD/YPG) Türklerin önünü açması, ABD'nin ayrıldığının izlenimini veren en son eylem.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır da dahil olmak üzere Arap güçleri, yıllarca Washington'un en sadık müttefiki sayıldılar. Türkiye'yi, egemen bir Arap devletinde “saldırdığı" gerekçesiyle kınadılar.

ARAPLARIN KAYGISI İRAN'DI

Ancak Kürtlerin (PYD/YPG'nin) kaderi onları ilgilendirmezdi. Korktukları şey, Trump'ın öngörülemeyen eylemleri ve Suriye iç savaşı sırasında Esed rejimine destek veren İran'ın, Arap dünyasının kalbindeki (SUriye) yerini güçlendireceği endişesiydi.

...

Bir Arap diplomat, "İnsanlar ABD ile ilgili hayal kırıklığına uğradı. Gerçek şu ki Trump sadece İsrail yanlısı. Para için olmadığı sürece, Arap meselelerine cevap vermiyor” diyor. "ABD'nin yavaşça ayrılmasının sonuçları olacak. Bu boşluk başkaları tarafından doldurulacak."

...

Moskova, Suudi Arabistan ve BAE, ABD'nin en yakın Arap müttefikleri ve bölgede Şii İran ile mücadele eden en güçlü Sünni ülkeleriyle bağlarını güçlendiriyor. Değişen dinamikleri sembolize eden bir tesadüfle, Rus devlet başkanı Putin, Ekim ayının ortalarında Riyad ve Abu Dabi'de cömert kraliyet ağırlamalarında bulunuyordu.

...

Öte yandan, Arap müttefiklerin, Trump'ın eylemlerinden, özellikle İran'a karşı askeri güç kullanma konusundaki isteksizliğinden kaynaklı olarak, İran saldırılarına, her zamankinden daha açık olduklarını düşünüyorlar.

 

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara