Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Fransız ekonomisi endişe verici durumda

Le Monde yazarlarından Elise Barthet, yazdığı yazıda 'Uluslararası ilişkiler, sosyal durumlar ve vergi artışları ekonominin dinamizmine yön verdi.' dedi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-09-22 12:03:29

Fransız ekonomisi endişe verici durumda

Le Monde yazarlarından Elise Barthet, Fransız ekonomisinin gidişatı hakkında kaleme aldığı yazısında; 2017 yılında büyümeyi görmek için caddeyi geçmek yeterliydi. Bu yıl, gelişen olaylar devlet başkanı için çok daha karmaşık görünüyor. Hükümet, sadece 2018 faaliyetlerinin % 1,7'lik bir büyümesine güveniyor.

İlk çeyrekte, Fransız gayri safi iç hasıla sadece % 0,2 oranında arttı. Bu oran, 21 Eylül Cuma günü euro bölgesi için % 0.4'e karşılık geliyordu. İtalya bile krizde sıkışmışken, daha iyisini yapabildi. Bu yüzden herkesin morali çok kötü.

Ocak ayında tarihi ortalamanın üzerinde seyrederken, son aylarda hane halkının güven endeksi düştü. İlkbaharın başına kadar, 100 eşiğinin altındaydı. Kriz öncesi seviyesine gelmiş olmasına rağmen, yılbaşından bu yana 7 puan kaybedildi.

Bununla birlikte, tüm grafikler o kadar kötü bir gidişata sahip değil. Hane halkı tüketimi ve konut harcamaları durgunlaşırken, şirketlerin yatırımdan vazgeçmedikleri görülmektedir. Temmuz ayında üretim fazla iyileşmedi, ancak çoğu ekonomist son çeyrekte bir toparlanma bekliyor. "2017 yılının oldukça olağanüstü olduğunu unutmamalıyız. BNP Paribas'ta iktisatçı olan Hélène Baudchon, “Daha sürdürülebilir bir hıza dönmeye başlıyoruz” diyor.

Kaynak: Elise Barthet, Le Monde

Haber Ara