Dolar

32,3669

Euro

34,9494

Altın

2.325,57

Bist

9.079,97

Eskişehir'i görmeden 'gezdim' demeyin!

Eskişehir'de gezilecek yerler birbirinden güzel gezi adreslerinden oluşuyor. Öğrenci kenti olarak da nitelendiren kentte tarihi ve kültürel yapıları gözlemlerken yeme içmede de farklı tatlara şahit olabilirsiniz

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-23 09:48:42

Eskişehir'i görmeden 'gezdim' demeyin!

Her giden kişinin bir kez daha gitmek istediği Eskişehir güzel havası ve enerjisi ile karşılıyor herkesi. Temiz havası ve şehrin ortasından akan Porsuk Çayı bu enerjinin kaynağı olabilir. Mutfağı ise çok iddialı olmasa da birkaç güzel lezzeti ile damağınızda unutulmayacak Eskişehir tadını bırakabilir.

Sazova Parkı

Tam adı Bilim, Sanat ve Kültür Parkı olan yer Eskişehir- Kütahya yolu üzerinde bulunuyor. Özellikle ailelerin ilgi odağı olan bu park oldukça büyük ve içerisinde gezilecek yeri de bir hayli fazla. Parkın içerisindeki ilgi çeken yerleri detaylı olarak gezmek isterseniz bütün bir gününüzü buraya ayırmanız gerekebilir.

Balmumu Heykel Müzesi

Son zamanların en çok ziyaretçi alan müzesi olan Eskişehir Balmumu Heykel Müzesi içerisinde 200'e balmumu heykel bulunuyor. Bu heykeller birçok sanatçıyı yansıtan ve gerçeğinden ayırt edemeyeceğiniz kadar gerçek görünen yapıtlar. 

Porsuk Çayı

Sakarya Irmağı'nın en uzun kolu olan porsuk Çayı Eskişehir'in ortasından geçiyor. Aslında şehrin birçok noktasında bu çayın geçiyor. Ancak en çok ziyaret edilen kısmı halkın 'adalar' olarak adlandırdığı bölge. Bu çayda gondol ve bot turları düzenleniyor. Havalar sonbaharın ılımanlığına girmişken gidilecek çok güzel bir yerdir. Burasının tadı yazın da ayrı güzeldir.

Odun pazarı

Eskişehir'de nereler gezilir sorusunun asıl ilk cevabı Odun pazarı'dır. Harika mistik bir hava hakimdir ki gideni kendine hayran bırakır. Eskişehir'in en eski yerleşim birimi burasıdır. Odunpazarı gezilecek yerlerinin hepsini gezmeniz sizin yarım gününüzü alır. Tabi ki bu süre sizin mekanlarda geçireceğiniz zamana bağlı olarak değişebilir. 

Atlıhan El Sanatları Çarşısı

Burası Odun Pazarı içerisinde bulunan harika bir yerdir. Atlıhan, eskiden han olarak kullanılsa da yakın dönemde yapılan başarılı restorasyonların ardından günümüzde el sanatları olarak hizmet veriyor. İki katlı olan bu çarşıda lüle taşından hediyelikler bulmanız mümkün.

Kent Park

Şehirler arası otobüs terminalinin hemen karşısında bulunan parkta Türkiye'nin ilk yapay plajı yer alıyor. Bu özelliği ise parkı ünlü yapan yanı. Plaj ve burada yer alan havuzlar özellikle yaz aylarında herkesin uğrak yeri oluyor. Aileler için de ayrı bir bölümün olduğu plaj da tatil için en iyi yerlerden biri olabilir.

Şelale Park

Eskişehir'de en çok keyif veren yerlerden biri de Odun Pazarı'nın yukarı kısmında bulunan Şelale Park. Park içerisinde yapay bir şelale yer alıyor. Adını da buradan alıyor. Parkın manzarası ise kesinlikle giden herkesi mest edecek kadar güzel. Burada Eskişehir'in meşhur yemeklerini bulabileceğiniz mekanlar da yer alıyor.

Esminyatürk Türk Dünya Şaheserleri

Sazova Parkı içerisinde bulunan miniatürk yapılar büyük beğeni topluyor. Türk Dünyası Vakfı tarafından açılan parkta önemli Türk Dünyası'nda öneme sahip 32 adet eserin minyatürleri sergileniyor. Minyatür parka özelikle gitmek gerekmese bile Sazova Park'a giderseniz 15-20 dakikanızı bu bölüme ayırabilirsiniz.

Taşbaşı Çarşısı

Eskişehir'de halkın alışveriş için tercih ettiği çarşılardan biridir. Klasik Anadolu çarşıları tarzında birbirinden güzel ürünlerin bulunduğu dükkanlar burada yer almaktadır. bütün dükkanlar en fazla iki katlıdır. Kuyumcular, aktarlar ve kumaşçılardan oluşan mağazalar vardır. Hediyelik eşya satışı için iyi bir yer değil çünkü burada hediyelik eşya satışı bulunmuyor.

Kurşunlu Camii ve Külliyesi

Eskişehir'in tarihi yapılarından biri de Kurşunlu Camii'dir. Çoban Mustafa Paşa tarafından 1525 yılında yaptırılmıştır.

 ESKİŞEHİR'DE NE YENİR?

Eskişehir'de nereler gezilir, ne yenir konusunda herkesi yakından ilgilendiren yeme içme başlığına geldik. Birbirinden lezzetli yemeklerin yer aldığı Eskişehir mutfağı ziyaretçilerinin ağzında unutulmayacak bir tat bırakıyor. Gelin bu tatlara daha yakından bakalım.

Çi Börek

İçine kıymalı harç konularak yapılan efsane lezzetli bir börek olan Çi Börek Eskişehir'e gittiğinizde kesinlikle yemeniz gerek bir yemektir.

Balaban Köfte

Eskişehir'in etli yemeği lezzetli Balaban Köfte de tadılmaya değer bir yemeğidir. Kırım'da göç eden Tatarların getirdiği bir yeme kültürüdür.

Kuzu Sorpa

Kırmızı et tüketmeyi seven seyahat severler için bir diğer Kırım çorbası da bu güzel lezzettir. Kuzu eti, yoğurt, soğan ve un katılarak yapılan bir çorbadır.

Met Helva

Helva denildiğinde birçok çeşit sizi Eskişehir'de karşılıyor olacak. Dokusu ve tadı tamamen pişmaniyeye benziyor. Yapımında ise un, yağ, şeker, limon ve su kullanılıyor.

Tatar Böreği (Göbete)

Tatarların en lezzetli yemeklerinden biri olan Göbete hamur ile yapılan bir börek. Hamurun iki parçaya bölünerek yapılması ile diğer böreklerden ayrılıyor.

Yufkalı Büryan

Yine hamur işi ile lezzet şölenini zenginleştiren Eskişehir, yufkalı büryanı da ziyaretçilerine sunuyor. Kuyu kebabının bir çeşidi olan yufkalı büryan da aynı şekilde hazırlanıyor. Haşlanmış pirinç, soyulmuş badem ve soğan çeşitli baharatlar harmanlanarak pişen etle birlikte yufkanın içerisine koyuluyor. Servis öncesi son aşamada ise yemek yeniden fırına veriliyor.

Kıygaşa

Pişiye benzeyen bir tat olan kıygaşa da Eskişehir'in meşhur yemeklerinden biri. Diğer tarifler gibi bu yemeğin tarifi de Kırım Tatarlarından gelmiş.

Leblebi Kurabiyesi

Eskişehir'de çay saatlerinin en leziz yiyeceği olan leblebi kurabiyesi gidenlerin denediği ve beğendiği bir lezzet. Yapımında leblebi tozu kullanıldığı için sizi çocukluğunuza da götüreceği aşikar. Diğer bir adı da talkan kurabiyesi.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara