Dolar

32,3696

Euro

34,9456

Altın

2.325,48

Bist

9.094,68

Ertuğrul Gazi'nin hayatı kitaplaştırıldı

'Diriliş Ertuğrul' dizisinin ardından Ertuğrul Gazi'nin hayatı Arapça olarak kitaplaştırıldı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-14 10:53:51

Ertuğrul Gazi'nin hayatı kitaplaştırıldı

Arap dünyasında büyük ilgi gören Türk dizileri bu coğrafyada Osmanlı tarihine olan ilgiyi artırdı. "Diriliş Ertuğrul" dizisinin Arap ülkelerinde izlenme rekorları kırmasının ardından Ertuğrul Gazi'nin hayatı Arapça kitaplaştırılarak 46.Uluslararası Bağdat Fuarı'ndaki yerini aldı.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta düzenlenen uluslararası kitap fuarını gezerken "Gazi Emir Ertuğrul" isimli kitap dikkati çekiyor.

Mısırlı yazar Mansur Abdulhekim'in kaleme aldığı kitapta, Ertuğrul Gazi'nin hayatına dair detaylı bilgilere yer veriliyor. Kitabın kapağında "Diriliş Ertuğrul" dizisinin başrol oyuncusu Engin Altan Düzyatan'ın diziden alıntılı bir fotoğrafının yanı sıra Arapça "Ertuğrul" ve hemen altında da "Osmanlıların Atası" "Osmanlı Devleti'nin Doğuşu ve Büyümesinin Öyküsü" ibaresi yer alıyor. Kitap kapağının en üst kısmında ise Türkçe "Ertuğrul" yazısı dikkati çekiyor.

Kitapta Ertuğrul Gazi'nin savaşma azmi, cesareti ve ailesine dair bilgilerin yanı sıra Osmanlı Devleti'nin doğuşu ve 600 yılı aşan tarihi de geniş bir şekilde anlatılıyor.

Ertuğrul'un güçlü karakterine vurgu

"Ertuğrul" kelimesinin anlamı Arap okurlara "Er: Yiğit veya asker" ve "Tuğrul: Yırtıcı kuş'" şeklinde açıklanıyor.

Yazar kitabında Oğuzların Kayı Boyu'ndan geldiği bilgisini paylaştığı Ertuğrul Gazi için "Ertuğrul, kendisinden tarihi anlamda dersler alabileceğimiz zengin bir karakter." ifadesini kullanıyor.

Kitabın "Türkler, Varoluş ve Doğuş" başlıklı ilk bölümünde Türk tarihi "Türk ve Türkmenlerin Kökeni", "Türkler ve İslam Halifeleri" ve "Türkmen Oğuz Boyları" alt başlıklarıyla okuyucuya anlatılıyor. İkinci bölümde "Ertuğrul Kabilesinin Geçmişi ve İttifakları", üçüncü bölümde "Ertuğrul; Doğuşu ve Kökeni", dördüncü bölümde ise "Ertuğrul ve Selçuklular" gibi başlıklar ile Ertuğrul Gazi ve Türk tarihi Arap okuyucuya tanıtılıyor. Kitabın ilerleyen bölümlerinde ise "Ertuğrul'un eşi ve çocukları, ölümü ve Osman Gazi'ye vasiyeti" gibi başlıklar mevcut. "Diriliş Ertuğrul" dizisine atıf

Abdulhekim kitabının son bölümünde ise Arap dünyasında izlenme rekorları kıran "Diriliş Ertuğrul" dizisine atıfta bulunarak "Dizi bize çatışma ve ihanetlerin karşısında dimdik duran hak, adalet ve merhameti anlatıyor." yorumunda bulunuyor.

Yazar ayrıca söz konusu dizinin 2016 Altın Kelebek Ödül töreni sırasında sahnede yaşanan tartışmayı hatırlatarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dizi ekibine sahip çıkan net tavrına işaret ediyor ve Erdoğan'ın "Bu millet sizi bağrına bastı." sözlerini Arap okuyucuyla paylaşılıyor.

Kitaba Mısır ve Arap ülkelerinde büyük ilgi

46.Uluslararası Bağdat Kitap Fuarı'nda söz konusu kitabın bulunduğu stantta çalışan Mısırlı Malik Muhammed, fuarda kitaba gösterilen ilgiden memnun olduklarını ifade etti.

Muhammed ayrıca kitabın Mısır ve diğer Arap ülkelerinde de büyük ilgi gördüğünü anlattı.

"Gazi Emir Ertuğrul" isimli kitap fuar dışında Mısır, Irak, Lübnan, Umman, Suudi Arabistan, Kuveyt, Libya, Cezayir, Fas, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Filistin, Sudan ve Ürdün'deki dağıtım merkezlerinden de elde edilebiliyor.

Mısırlı yazar Mansur Abdulhekim'in bunun dışında Türk tarihine ilişkin "Osmanlı'nın Son Saygın Sultanı 2.Abdülhamit", "Kanuni Sultan Süleyman" gibi kitapları da bulunuyor.

Haber Ara