Dolar

32,4766

Euro

34,9344

Altın

2.435,17

Bist

9.716,77

Erdoğan'dan Libya ile yapılan anlaşmaya ilişkin açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Libya ile kararlı duruşumuzu devam ettireceğiz' açıklamasında bulundu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-07 16:27:34

Erdoğan'dan Libya ile yapılan anlaşmaya ilişkin açıklama

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti İstanbul İl Başkanlığınca Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Genişletilmiş İl Başkanları Meclis Toplantısı'nda konuştu.

Libya ile Akdeniz mutabakatına ilişkin açıklamalarda bulunan Erdoğan şunları söyledi:

"Türkiye Libya arasında bir mutabakat metni imzalandı. Bu metin ile deniz yetki alanlarının sınırlarının daraltılmasına yönelik anlaşma meclisimizden geçti. Ben de imzaladım. Şimdi de BM'ye gönderdik. İnşallah böylece hem askeri güvenlik hem de deniz yetki alanlarının sınırlandırılması ile ilgili adımları atmış oluyoruz.

"LİBYA İLE KARARLI DURUŞUMUZU DEVAM ETTİRECEĞİZ"

Tabi oyunları bozuldu. Bu oyunlar bozulurken bir tarafta Yunanistan, Kıbrıs, İsrail bir araya geldi. Kusura bakmayın. Libya'nın büyükelçisini gönderdiler. Ne oldu ne kazandınız. Libya ile Türkiye arasında gayet ilginç, gayet güzel bir hat inşa edildi. Libya ile kararlı duruşumuzu devam ettireceğiz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "(Akdeniz'de) Uluslararası deniz hukuku, uluslararası hukuktan doğan haklarımız neyse sonuna kadar kullanacağız, takipçisi olacağız. Ülkemizin egemenliğini, hukukunu, çıkarlarını, milletimizin ve tüm dostlarımızın haklarını korumak için verdiğimiz mücadelede hep dik durduk, dik durmaya da devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

Erdoğan, "Artık eskiden olduğu gibi Türkiye'yi diledikleri şekilde itip kakamadakları, yönlendiremedikleri, yönetemedikleri için hırçınlaşıyorlar. Hırçınlaştıkları için de muvazeneyi kaybediyorlar" şeklinde konuştu.

LİBYALI BÜYÜKELÇİ SINIR DIŞI EDİLDİ

Türkiye ile Libya arasında imzalanan, "Akdeniz'de deniz yetki alanlarının sınırlandırılması'na ilişkin ‘Mutabakat Muhtırası'nın Meclis tarafından onaylanmasının ardından Yunanistan, Libya Büyükelçisi'ni sınır dışı etme kararı aldığını açıkladı.

Yunanistan Libya'nın Atina büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırarak, söz konusu anlaşmanın içeriğine dair bilgi talep etmişti.

Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, dün (6 Aralık) öğle saatlerinde, anlaşmaya ilişkin metnin kendileriyle paylaşılmadığı gerekçesiyle, Libya'nın Atina Büyükelçisi Muhammed Yunus Menfi'nin 72 saat içerisinde ülkeyi terk etmesi gerektiğini söyledi.

TÜRKİYE'DEN DE TALEP EDİLDİ

Atina, Libya ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmanın içeriğine dair Ankara'dan da bilgi talebinde bulunmuştu. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı da mutabakatın uluslararası deniz hukukunun ihlali anlamına geldiğini ve iyi komşuluk ilişkileri prensibiyle bağdaşmadığını savunmuştu.

YUNAN BAKAN MISIR'A GİDİYOR

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias pazar günü Mısır'ın başkenti Kahire'ye giderek meslektaşı Sami Şükrü ile Türkiye-Libya arasında yapılan anlaşmayı ele alacak.

ATİNA'NIN İDDİASI

Atina, söz konusu hamle ile Ankara'nın Girit Adası'nın güneyindeki kıta sahanlığını ihlal ettiğini öne sürüyor. Türkiye ise Girit Adası dışında kıta sahanlığı bulunmadığını savunuyor.

LİBYA'DAN TEPKİLER

Öte yandan Yunanistan'ın kararına Libya'dan da tepkiler gelmeye devam ediyor.

Libya Dışişleri Bakanı Muhammed Tahir Seyyale, "Libya el-Ahrar" televizyonuna yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın kararına ilişkin şu ifadeleri kullandı: "Yunanistan'ın Atina büyükelçimizi sınır dışı etme kararı kabul edilemez. Libya'da Yunanistan'ın hiçbir diplomatik temsilciliği yok. Eğer olsaydı biz de misilleme olarak onların büyükelçisini sınır dışı ederdik."

Büyükelçinin sınır dışı edilmesinin Yunanistan'ı ilgilendirdiğini ve Libya olarak istedikleri ülkeyle anlaşma yapma haklarını saklı tuttuklarını dile getiren Seyyale, "Yunanistan, Türkiye ile imzaladığımız Akdeniz'de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Mutabakatı'na itiraz ediyorsa uluslararası mahkemeye başvurma hakkı var" diye konuştu.

Seyyale, Yunanistan'ın, 2004'ten beri deniz sınırlarının belirlenmesi konusunda Libya'yı oyaladığını da sözlerine ekledi.

Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri ise "Yunanistan'ın Atina büyükelçimizi sınır dışı etme kararı kabul edilemez. Libya'da Yunanistan'ın hiçbir diplomatik temsilciliği bulunmuyor. Eğer olsaydı biz de misilleme olarak onların büyükelçisini sınır dışı ederdik" ifadelerini kaydetti.

Mişri, "Yunanistan'ın, büyükelçimizi sınır dışı etme kararı diplomatik eşkıyalık" dedi.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

1316188_2

Haber Ara