Dolar

32,3314

Euro

35,0675

Altın

2.308,48

Bist

9.079,97

Ege'deki bayrak krizinin fotoğrafları ortaya çıktı

Dün akşam saatlerinde üç Yunan vatandaşının Ege'deki bir adaya bayrak diktiği ve o bayrağın indirildiği Başbakan Yıldırım tarafından açıklanmıştı. O krizin fotoğrafları ortaya çıktı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-04-16 14:50:10

Ege'deki bayrak krizinin fotoğrafları ortaya çıktı

Türkiye ve Yunanistan arasındaki Ege geriliminde yeni bir olay yaşandı. Dün akşam saatlerinde bir grup Yunan genç, Ege'deki yerleşim olmayan bir kayalığa bayrak dikti. Bayrak sahil güvenlik tarafından kaldırıldı. O anlara ait fotoğraflar ortaya çıktı.

İŞTE O FOTOĞRAFLAR

Da5fTtjXUAA4auY

Da5ZQMZW0AARvQg

Da5or7xX0AEf4Q6

BAŞBAKAN YILDIRIM NE DEDİ?

Başbakan Yıldırım, İstanbul'da yaptığı açıklamada şunları söyledi:

''Ege Denizi'nde zaman zaman gerginliği artırmaya yönelik komşumuz Yunanistan'ın birtakım faaliyetlerinin olduğu malumunuz son zamanlarda bu ihlallerde artışlar göze çarpıyor. Aidiyeti sahipliği belli olmayan kaya parçaları var. Bunlara yönelik Kardak kayalıklarına benzer girişimlerin olduğunu görüyoruz. Didim açıklarında Antrofotos kayalığına Yunan bayrağı dikme girişimi oldu. Sahil Güvenlik ekiplerimiz gerekli müdahaleyi yaptılar oradan o bayrağı kaldırdılar.

Bizim tavsiyemiz Yunanistan'a, iyi komşuluk ilişkileri içerisinde, gerginliği artıracak, provokasyonlardan, kışkırtmalardan uzak durmasıdır. Komşuluk hukukuna uygun olarak hareket etmesidir. Ülkemizin egemenlik haklarından kimsenin taviz vereceğimizi düşünmemesini bekliyoruz. Bu yönde yapılacak fiili durumlara gereken karşılığı vermeye kararlıyız.''

ÇAVUŞOĞLU NE DEDİ?

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile basın açıklamasın yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu şunları söyledi:

"Yunanistan bizim komşumuzdur. Yunanistanla ilişkilerimizi her alanda geliştirmek için brilikte adımlar da attık. Sayın Cumhurbaşkanımızın 65 yıl sonra ilk defa Cumhurbaşkanı olarak Atina'ya, Batı Trakya'ya yaptığı ziyaret çok anlamlı ve sembolikti. En son Yunanistan uçağı düştüğü zaman Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım Bey, Yunanistan Başbakanı Çipras'ı aradı, üzüntülerimizi taziyelerimizi milleitmiz adına da iletti. İki komşuyuz. İyi günde de kötü günde de beraber olmamız gerekiyor. Sorunlarımız ve ihtilaflarımız var ama bunları çözmek için görüşmeler sürüyor. Görüş ayrılığı olduğunda gerilimi tırmandırmamamız gerekiyor. Daha önceki anlaşmalarla Lozan dahil kimin olduğu belirlenmeyen adacıklar, kayalılar var. Yunanistan bizim diyor, biz de Türkiye olarak hayır bizim diyoruz. Bu konuda bir çözüm yok, aidiyeti belli olmayan adacıklar diyoruz. Yapılması gereken şey gerginliğe yol açacak adımlardan kaçınmaktır. Bu yaz Kardak'ta biliyorsunuz, Yunanistan bazı tırmandırıcı adımlar attı. Biz de gerekli tedbirleri aldık. Bir tane bot geldi bizim hucum botumuza çarptı. Biz her zaman söylüyoruz: 'Tehlikeli bir adım atmayıın. Bir kaza çıkabilir veya askerlerimizin elinden bir kaza çıkabilir. Malesef bir Savunma Bakanı var. Yunanlılara göre söylüyorum. Kimine göre 'iyi çocuk', kimine göre 'şımarık çocuk.' Popülizmi seviyor. Zaten aşırı sağ partinin de lideri. Tamam da oun şımarıklığı iki ülke arasındaki ilişkileri bozmamalı. Dün akşam da üç tane sivil böyle bir davranışta bulunmuş. Komandolarımız gitti aldı. Gene alırız. Yaparız. Ama bunlara ne gerek var? Karşı tarafın bu tür adımlardna kaçınması gerekiyor. Ya da durup dururken ilişkileri gerecek, Ege'de krize yol açacak adım atmamaları gerekiyor. Attıkları zaman da karşılığını buluyorlar. Popülizmin Yunanistan'a bir faydası yok."

Haber Ara