Dolar

32,4931

Euro

34,5468

Altın

2.496,56

Bist

9.548,09

Dünya Kız Çocukları Günü nedir?

Dünya Kız Çocukları Günü nedir? Ne zaman kutlanıyor? Önemi nedir? Hangi amaçla ilan edilmiştir? İşte Dünya Kız Çocukları Günü ile ilgili merak edilenler.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-10-11 14:23:42

Dünya Kız Çocukları Günü nedir?

Kız çocuklarının haklarını korumak ve kız çocuklarına karşı ayrımcılığı önlemek amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda ilan edilen ve 2012 yılından bu yana kutlanan "Dünya Kız Çocukları Günü" kutlanıyor.

DÜNYA KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ NEDİR?

Türkiye, Kanada ve Peru tarafından yapılan girişimler sonucunda Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 11 Ekim tarihinde kabul edilen "Dünya Kız Çocukları Günü", dünya genelinde kız çocuklarının haklarının korunması ve ayrımcılığın önüne geçilmesi için ilan edilmiştir.Kız çocuklarının haklarını korumak ve kız çocuklarına karşı ayrımcılığı önlemek amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda ilan edilen ve 2012 yılından bu yana kutlanan "Dünya Kız Çocukları Günü" kutlanıyor.

2012 yılından beri kutlanan bu özel günde, kız çocuklarının toplumda yaşayacağı sorunları önleme, haklarını koruma ve ayrımcılığa engel olma konularında programlar düzenleniyor ve aynı zamanda konu hakkında dikkat çekici konferanslar yapılıyor.

Dünyada 1.1 milyar kız çocuğu olduğunu belirten BM bu yıl Dünya Kız Çocukları Günü´nün kız çocuklarının krizler öncesinde, sırasında ve sonrasında karşılaştıkları zorluk ve fırsatlara dikkat çekiyor.

BM verilerine göre her beş dakikada bir dünyada bir kız çocuğu şiddet sonucu hayatını kaybediyor. Her dört kız çocuğundan biri henüz çocuk yaştayken evlendiriliyor. İnsan kaçakçılığı suçlarında kurbanların yüzde 71´i kadınlar ve kız çocuklarından oluşuyor. Dünya genelinde 63 milyon kıza kadın sünneti işlemi yapıldı. 130 milyon kız okula gidemiyor. Kızların AIDS´e yakalanma riski erkek çocuklarının iki katı. BM´in 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında kız çocuklarının yaşam standartlarının yükseltilmesi ve kız çocuklarının güçlendirilmesi de bulunuyor.

Son 15 yılda küresel toplumun kız çocuklarının erken çocukluk dönemlerindeki hayatlarını iyileştirme konusunda ciddi adımlar attığını aktaran BM, 2015´te 10 yaşından küçük kız çocuklarının ilkokula kayıt olmaları, önemli aşıları olmalarında artış olduğunu söyledi. Ayrıca kız çocukları geçmiş nesillere göre daha az sağlık ve beslenme problemi yaşıyor. Öte yandan kızların 10 yaşından sonraki ikinci 10 yıllık yaşam dönemlerinde karşılaştıkları zorluklar hakkında yeterli yatırım olmadığına dikkat çekiliyor.

 

Haber Ara