Dolar

32,3755

Euro

34,9680

Altın

2.325,67

Bist

9.057,86

Demirtaş'tan yeni parti ve ittifak açıklaması

HDP'nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yeni kurulan partilere ve ittifak tartışmalarına ilişkin açıklama yaptı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-24 08:54:51

Demirtaş'tan yeni parti ve ittifak açıklaması

Demirtaş, Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu'nun yeni partilerine ilişkin "Eğer demokrasiye geçiş sürecine katkı verebilecek bir duruş ve toplumsal desteğe sahip olurlarsa elbette siyasette bir karşılıkları olur. Nasıl bir ilişkimiz olacağını pratikleri belirleyecek" derken; ittifak tartışmaları içinse “Bugün için solda kapsamlı ve bütünlüklü birlik zor görünüyor. Herkes kendi küçük partisini korumayı dünyanın en önemli meselesi ve amacı olarak görürken halkın gerçek beklentilerine kimse yanıt olamıyor” ifadelerini kullandı.

İTTİFAK KONUSU

Demirtaş, “Sağlıklı bir tartışma zemini sağlanıp geniş toplumsal tabanlı bir demokrasi bloğu kurulabilir. Solda kapsamlı ve bütünlüklü birlik ise bu koşullarda zor görünüyor. Herkes kendi küçük partisini korumayı dünyanın en önemli meselesi ve amacı olarak görürken halkın gerçek beklentilerine kimse yanıt olamıyor. Ortak bir basın bildirisi bile tek bir kelime yüzünden günlerce tartışılıp krize düşünürken solda birliği tartışmak mümkün olamıyor maalesef. Üzücü" dedi.

YENİ KURULAN PARTİLERLE NASIL BİR İLİŞKİ OLACAK?

Demirtaş siyasetin önemli gündemlerinden biri olan Babacan ve Davutoğlu'nun yeni partilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede ise ‘Nasıl bir ilişkimiz olacağını pratikleri belirleyecek' dedi.

Babacan ve Davutoğlu'nun ifade özgürlüğünden, demokratik ilkelerden bahsetmesi, örneğin kendisinin tutuklu yargılanmasını eleştirmelerine ilişkin ne düşündüğünü, bu açıklamaları samimi bulup bulmadığı sorularına ise Demirtaş şu yanıtı verdi: “Yeni kurulacak partilerin samimi olup olmayacakları bizi ilgilendiren bir durum değil. Biz, program ve pratiklerine bakarız.”

Demirtaş, yeni partilerin siyasette bir karşılık bulmalarının yolunu tarif ederken, ‘birlikte hareket edilip edilemeyeceğine' ilişkin ise şunları söylüyor:

“Eğer demokrasiye geçiş sürecine katkı verebilecek bir duruş ve toplumsal desteğe sahip olurlarsa elbette siyasette bir karşılıkları olur. Biz de buna göre bir değerlendirme yaparız. Şimdilik izliyoruz, kendi siyasi pozisyonumuzu olası gelişmelere göre belirleriz. HDP de yetkili kurullarında bütün bu mevzuları her yönüyle değerlendiriyor zaten. Nasıl bir ilişkimiz olacağını pratikleri belirleyecek. Ama görebildiğim kadarıyla HDP, demokratik ve ilkesel iş birliklerine kapalı değil, doğrusu da budur kanımca."

Haber Ara