Dolar

32,5883

Euro

34,8083

Altın

2.420,97

Bist

9.645,02

Davutoğlu'nun, 'Gelecek Partisi'nin kuruluş dilekçesi bakanlığa verildi

Eski Başbakan Davutoğlu öncülüğünde, AK Par’tiden ayrılmış isimler tarafından bir süredir kurulması gündemde olan partinin kuruluş başvurusu, bugün İçişleri Bakanlığı’na resmen yapıldı. Davuotoğlu’nun yarın düzenleyeceği bir basın toplantısıyla Gelecek Partisi’nin kuruluş programı ve kurucular kurulunu kamuoyuna açıklaması bekleniyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-12 14:03:40

Davutoğlu'nun, 'Gelecek Partisi'nin kuruluş dilekçesi bakanlığa verildi

images 11.49.28

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu öncülüğünde, AK Par'tiden ayrılmış isimler tarafından bir süredir kurulması gündemde olan partinin kuruluş başvurusu, İçişleri Bakanlığı'na resmen yapıldı.

Partinin ismi, “Gelecek Partisi” olarak belirlendi. Eski Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı'na bugün teslim etti.

Partinin kurucular kurulu listesinde yer alan Üstün, Selçuk Özdağ, Feramuz Üstün ve beraberindeki partililer ile bakanlık binasına geldi.

Yeni partinin kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığının ilgili birimine teslim eden Üstün ve partililer, yaklaşık 2,5 saat içeride kaldı.

Üstün, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, parti kuruluş dilekçesini teslim ettiklerini söyledi.

Siyasi Partiler Kanunu'na göre kurucular kurulu listesinde yer alan kişilerin başka bir siyasi partide üyeliğinin olmaması gerektiğini anlatan Üstün, bu konunun Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına sorularak tespit edildiğini belirtti.

Üstün, listenin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildiğini aktararak, şunları kaydetti:

"Kurucuların tek tek siyasi parti üyeliği sorgulanıyor. Bir başka husus, kurucu üyelerin kuruculuklarına engel herhangi bir sabıka kaydı olmaması lazım. Bunu da İçişleri Bakanlığının Hukuk Müşavirliği inceliyor. Biraz kurucu sayımız fazla ama artık eli kulağında aldığımız bilgilere göre. Alındı belgesiyle birlikte hukuki süreç tamamlanmış olacak. Yarın saat 10.00'da Bilkent Otel'de partimizin adı, kurucular kurulu, amblemi ve programının tanıtımı olacak. 150 civarında bir kurucular kurulu üyesi var."

Ahmet Davuotoğlu'nun yarın düzenleyeceği bir basın toplantısıyla Gelecek Partisi'nin kuruluş programı ve kurucular kurulunu kamuoyuna açıklaması bekleniyor.

AK Parti'den ayrılan isimler eski başbakan Ahmet Davutoğlu ve eski başbakan yardımcısı ve ekonomiden sorumlu devlet bakanı Ali Babacan'ın ayrı ayrı yeni partiler kuracağı iddiaları uzunca bir süredir konuşulan konular arasındaydı.

PARTİ LOGOSU ÇINAR YAPRAĞI

 Partinin Kurucular Kurulu'nda yer alan üst düzey bir yetkiliye göre, parti logosunun anlamı, partinin ulaşmayı hedeflediği kitleye verilen bir mesaj.

"Çınar yaprağı, kadimliği, kadim kültüre ve köklere bağlılığı, ilkelerinde sağlam durmayı, geleneği tasvir ediyor" diyor isminin verilmesini istemeyen yetkili.

Partinin tanıtım toplantısı ise yarın (13 Aralık) Ankara'da bir otelde gerçekleşecek.

130'a yakın kişinin yer alacağı Kurucular Kurulu'nda Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) eski Başkanı Yusuf Ziya Özcan'dan, eski AK Parti milletvekilleri Ayhan Sefer Üstün, Selçuk Özdağ'ya, Karar Gazetesi eski yazarı ve Mavi Marmara yolcularından Hakan Albayrak'tan Nihal Olçok'a, deneyimli gazeteci Bayram Zilan'a, bir dönem Başbakanlık başdanışmanlığı da yapmış olan Etyen Mahçupyan'a kadar geniş bir siyasi eğilime sahip yelpazede yer alan tanınmış isimler olacak.   GENİŞ BİR YELPAZEYE YAYILACAK

Biryetkili, Davutoğlu'nun partisinin Kurucular Kurulu'nda AK Parti'nin Sünni geleneklerinden gelen kişilerin yanı sıra, Romanların, Alevilerin, Kürtlerin, Çerkezlerin, Trakyalıların temsiline de önem verdiğini özellikle vurguladı. Yani parti geniş bir yelpazeden bir seçmen kitlesine ulaşmayı hedefliyor.

Ancak yetkili, son dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Davutoğlu arasında önce Şehir Üniversitesi, ardından Halkbank ve mal varlığı üzerinden yaşanan gerginliğin ve ikna heyeti gönderilmesinin partileşme sürecini hızlandırmadığını özellikle vurguluyor.

"Gerginlik zaten rutin süreç içerisinde partinin kurulmasına yaklaşılmasından dolayı oldu," diyor.

Partinin genel merkezi, CHP'ye bağlı Çankaya Belediyesi sınırları içerisinde yer alacak.

DAVUTOĞLU KİMDİR?

Aylardır üzerinde birçok tartışmanın döndüğü eski Başbakan Ahmet Davutoğlu 17 yıllık AK Parti iktidarının en önemli isimlerinden biri. Eski Başbakan Davutoğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görevden alındıktan sonra zaman içinde yolları tamamen ayrıldı.

Ahmet Davutoğlu, Konya'nın Taşkent ilçesinde 26 Şubat 1959 tarihinde babası Duran ve annesi Memnune'nin çocuğu olarak dünyaya geldi. 

İstanbul Erkek Lisesi mezunu olan Davutoğlu, 1983-84 eğitim öğretim yılında Boğaziçi Üniversitesi'nin Ekonomi ve Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerini bitirdi. Eşi Sare hanım ile evli olan Davutoğlu, dört çocuk basası.

1990'lı yıllarda Malezya'da Uluslararası İslam Üniversitesi'nde yardımcı doçentlik yapan Davutoğlu, burada 3 yıl boyunca Siyaset Bilimi bölümünün başkanlığını yaptı. 1993 yılında doçent oldu ve 95–99 yılları arasında Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde görev aldı. Aynı zamanda 1998–2002 yıllarında, Silahlı Kuvvetler Akademisi ve Harp Akademilerinde misafir öğretim üyesi olarak ders verdi.

Eski Cumhurbaşkanlarından Abdullah Gül tarafından siyaset ile tanıştırılan Davutoğlu, danışmanlık görevinin ardından Dışişleri Bakanı olarak atandı.

2014–2016 yılları arasında AK Parti genel başkanlığı ve Başbakanlık görevini sürdürdü. Bu görevinden önce 2009–2014 yılları arasında 60. Türkiye Hükûmeti ve 61. Türkiye Hükûmeti'nde Dışişleri Bakanı olarak yer aldı.

2011, Haziran 2015 ve Kasım 2015 genel seçimlerinde AK Parti Konya milletvekili olarak meclise girdi. 22 Mayıs 2016 tarihinde başbakanlık görevinden ayrıldı.

27 Ağustos 2014'te AK Parti Olağanüstü Kongresinde Genel Başkan seçilen Davutoğlu, 6 Eylül 2014'te güven oyu alarak başbakanlık görevine başladı.

Kasım 2015'te yapılan genel seçimlerde AK Parti lideri olarak yüzde 49.4 ile en yüksek oy oranına ulaştı.

22 Mayıs 2016'da Bakanlar Kurulu ve Başbakanlık görevinden istifa ettiği bildirildi.

Haber Ara