Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Corona Virüse Karşı Bisikletli Ulaşım

Koronavirüsden korunmak İçin bisiklet kullanılması sayesinde hem toplu taşımanın risklerini azaltmış olunur hem de bağışık sistemi güçlenir.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-17 16:51:38

Corona Virüse Karşı Bisikletli Ulaşım

Çin'de Hunan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nden araştırmacılar, bindiği otobüste corona virüsü vakası bulaştıran bir kişiyi inceledi. Kapalı bir ortamda virüsün nasıl yayıldığını gösteren araştırmaya göre, virüs taşıyan adam 13 kişiye virüsü bulaştırdı. Corona virüsü hastası bu otobüsten indikten 30 dakika sonra araca binen bir kişi de virüse yakalandı. Araştırmada, adamın kendisinden 4.5 metre uzakta oturan iki kişiye virüs bulaştırdığı tespit edildi. Araştırmacılar corona virüsünün sıcak ortamda 30 dakika havada asılı kaldığını, bir kişinin öksürmesi sonucu oluşan damlacıkların 4.5 metre uzağa gidebildiğini açıkladı. Araştırma ayrıca virüsün yüzeylerde günlerce hayatta kalabildiğini ortaya koydu. Uzmanlar toplu taşıma araşlarındaki havalandırma sistemlerinin de corona virüsünü yayabileceğini söyledi.
Özellikle İstanbul'da iş saatlerinde Metrobüs, Metro, Tramvay, Otobüs gibi araçlarda vatandaşlar mecburen kapalı ortamda uzun süre yakın mesafede bulunuyorlar. Belediyeler, vatandaşların yoğun olarak kullandığı toplu ulaşım araçlarını ve kapalı duraklara yönelik temizlik çalışmaları yapıyor, duraklar köpükle yıkanıyor, oturma ve tutmak yerlerini dezenfektan ilaçlarla temizleniyor. Belediyelerin bu tedbirleri virüsün temas yoluyla yayılmasına tedbir olabilir ancak hava yoluyla yayılmasına bir etkisi olmamaktadır.
COVID-19 a karşı bisiklet
Uzmanlar corona virüsten korunmak için sağlıklı beslenme kurallarına dikkat edilmesi ve spor yapılmasını öneriyor. Koronavirüsden korunmak İçin bisiklet kullanılması sayesinde hem toplu taşımanın risklerini azaltmış olunur hem de bağışık sistemi güçlenir. Otobüs, taksi ya da otomobilde seyahat eden insanlara oranla bisiklet kullanan insanların virüse maruz kalma olasılığı çok daha azdır. Bisiklete binmek açık havada nefes alımını düzenler, stresi azalttığı gibi sağlıklı bir bedene sahip olmayı sağlar. Bunların yanı sıra, vücut direncini artırır, metabolizmayı hızlandırır, fazla kilolardan kurtulmayı sağlar ve ferah bir nefes almalarına yardım eder. Bisiklet tüm vücudun çalışması için iyi bir yöntemdir. Temiz hava sayesince akciğerlere de fayda sağlar ve bu sayede corona virüse yakalanma riskini azaltır.

Haber Ara