Dolar

32,5779

Euro

34,8036

Altın

2.510,86

Bist

9.693,46

CNN haber kanalı: Saddam’ın sığınma evleri, Amerikan ordusunu İran füzelerinden korudu!

CNN haber kanalı, Saddam Hüseyin’in yaptırdığı sığınma evlerinin, ABD askerlerini, İran’ın Ayn el Asad Hava Üssü’ne düzenlediği füze saldırısından koruduğunu öne sürdü.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-14 13:03:31

CNN haber kanalı: Saddam’ın sığınma evleri,  Amerikan ordusunu İran füzelerinden korudu!

buyuk_200

CNN haber kanalı, Saddam Hüseyin'in yaptırdığı sığınma evlerinin, ABD askerlerini, İran'ın Ayn el Asad Hava Üssü'ne düzenlediği füze saldırısından koruduğunu öne sürdü.

CNN'nin haberine göre; Amerikan istihbaratının, 7 Ocak'tan 23 Ocak'a kadar Amerikan kuvvetlerine ön uyarılar gönderdiğini ve Ayn el Esad'daki Amerikan askeri personelinin en büyük bölümünün sığınma evlerine girdiğini, başka bir azının da güvenli bir yere transfer edildiğini ortaya koydu.

Bu sığınaklar, dağılmış tozlu piramit yapıları olarak tanımlandı ve kalın eğimli duvarlarla örüldü.1980-1988 yılları arasında İran ile kanlı savaş sırasında dönemin Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin döneminde inşa edildi.

Haberde, 11 İran füzesinin çöldeki Irak hava üssündeki hedeflere çarptığı ve füzelerden birinin üssün Irak ordusu tarafından kullanılan bölümündeki uzak bir bölgeye düştüğü bildirildi.

Haberde, İran füzelerinin ABD tarafından kullanılan üssün üçte birini yok etmeyi başardığı ve ayrıca dron operatörleri için özel bir kuvvet kompleksi, iki oda ve bir konut birimine de zarar verdiği belirtildi.

ABD kuvvetlerinin, Saddam Hüseyin sığınma evlerinin balistik füzelere direnme kabiliyetinden emin olmadığı bildirildi;
ancak bu barınakların füze ve bombalara karşı korunmak için tasarlanan Amerikan sığınaklarından daha sağlam olduğunu kabul ettiler.

CNN'nin haberinde, İran füze saldırısını onlarca yıl boyunca ABD kuvvetlerini de içeren bir üs üzerindeki en büyük saldırı olarak tanımlanırken; saldırıların ABD askeri personelinde bir zaiyat eksikliği oluşturmaması ise, “mucize” olarak görüldü.

Amerikan haber kanalı CNN, İran'nın düzenlediği füze saldırısı sırasında Ferguson adlı bir çavuşun silahını parçaladığını ve kızlarına yüzde 100 ölmeye hazır olduğunu belirterek dikkatini dağıttığını söylerken, bir dizi Amerikan askeri ve subayının ifadelerini aktardı.

ABD Hava Kuvvetleri Güvenlik Güçlerinin Komutanı Yüzbaşı Patrick Livingston, İran'ın füze saldırılarına atıfta bulunarak, "Paramiliter güçlere karşı savunabilirsiniz; ancak füzelere karşı savunamazsınız. Bu taban, sığınma evi şu anda savunmak için tasarlanmamıştır" dedi.

Albay Stache Coleman ise, İran füze saldırıları sırasında sığınak kapılarının her füze saldırısıyla titrediğini, aynı zamanda Ayn el Esad'ın tabanındaki sığınakların etkilenmediğini belirtti.

Irak'ın devrik devlet başkanı Saddam Hüseyin, 2003 Aralık'ı ayında sekiz ay kaçtıktan sonra Tikrit'te yaptırdığı yer altındaki bir sığınakta yakalanmış, daha sonra çıkarıldığı mahkemede idam edilmişti.

Haber Ara