Dolar

32,3832

Euro

35,0359

Altın

2.327,04

Bist

9.138,22

Çinli Müslümanlar da Uygur Türkleri gibi baskı görüyor

Çin’de etnik olarak Çin’li olan Hui Müslümanlarının gençlerine son olarak camide eğitim alma yasağı getirildi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-02-20 07:49:03

Çinli Müslümanlar da Uygur Türkleri gibi baskı görüyor

TIMETURK | ÇEVİRİ

Uygur Türklerinin yaşadığı Sincan bölgesine yönelik askeri kanunlar, silahlı polis kontrol noktaları, yeniden eğitim merkezleri ve kitlesel DNA arşivleri uygulamaları yıllardır devam ettirilirken, Çin'in kuzyevbatısındaki Gansu bölgesinde yaşayan etnik olarak "Çin" olan fakat yüzyılardır Müslüman olarak yaşayan Çinli Müslümanlar "Hui"ler  Çin hükümetiyle yıllardır sorunsuz bir ilişki yaşıyordu.

Fakat Huiler de Müslümanlara yönelik politikalara maruz kalmaya başladı. Bir süredir artarak devam eden baskı, son olarak gençlerin camilere gitmesine yasak getirilmesi ile devam etti.

TATİLDE DİNİ EĞİTİMİ YASAKLADILAR

Reuters Canada'nın haberine göre Ocak ayında Guanghe eyelet yönetiminin eğitim yetkilileri ağırlıkla Müslüman nüfusun yaşadığı bölgede Ay yılı tatilinde çocukların haftalarca camilere giderek dini eğitim almasını yasakladılar.

Yasağın tatilin bitmesinden sonra devam edip etmeyeceği belirsiz fakat 1 Şubat'ta yürürlüğe konan yeni milli düzenlemeler için "İslam üzerinde denetimi arttıracak" yorumları yapılıyor.

"BU POLİTİKA KARŞISINDA ŞAŞKINIZ"

Benzer kısıtlamarın yine Huilerin varlık gösterdiği Linxia ve Henan bölgelerinde de uygulandığı belirtildi. Henan bölgesinden Hui bir imam olan Li Haiyang internet üzerinden yayınlanan makalesinde sürdürülen politikanın Çin yasasını ihlal ettiğini belirterek, “Bunun saçma olduğunu düşünüyoruz ve şaşkınız” dedi.

Bu türden uygulamaların son yıllarda sözel olarak açıklandığını ama uygulamaya geçirilmediğini belirten Li, bu yıl yetkililerin uygulamaları ciddiye aldığını belirtti.

Linxia idaresinden yapılan açıklamada Çin'in yasasının din ve eğitimi ayırdığı, aşırılıkçı dinsel ideolojilerin yayılması ve sızmasına karşı toplumun koruduğu belirtildi.

ÇİN HÜKÜMETİ: DİNİN KULLANILMASINA KARŞIYIZ

Çin Din İşleri Bakanlığı konuyla ilgili yorum yapmazken, Devlet Konseyi Bilgilendirme ofisinden Çin vatandaşlarının dini özgürlüklerini yaşama haklarını, çocuklar dahil, kanunla garanti eder denildi. Dinin yasadışı eylemler için kullanılmasına ise şiddetle cevap verilerek önleneceği iletildi.

Konuya ilişkin haberlerde yeni getirilen yasal düzenlemelerin tepki çektiği be Çin hükümetinin 20 milyonluk Müslüman nüfusu "laiklik" odaklı politikalarla daha "seküler" hale getirmeyi planladığı ifade ediliyor.

 

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara