Dolar

32,5542

Euro

34,9006

Altın

2.435,45

Bist

9.645,02

Çeşme'de 'Ne var ne yok?' diyenler için

Tatil yöresi olarak Çeşme'yi tercih edecekseniz 10 madde halinde sıralanan mekanlara göz atmanızda fayda var...

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-24 16:52:49

Çeşme'de 'Ne var ne yok?' diyenler için

Binlerce yıllık tarihinden kaynağını alan kültürel zenginliğine ek olarak pek çok doğal güzellikle bezenmiş olan Çeşme, ziyaretçilerine sosyal açıdan pek çok seçenek sunuyor. Yaz turizminin vazgeçilmez destinasyonlarından birisi olan İzmir'in bu güzel ilçesinde tatil günlerinizi dolu dolu geçirmenizi sağlayacak aktiviteleri “Çeşme'de yapılacak en güzel 10 şey” listesinde sıralandı.

Gezipgordum.com'dan Barış Çelebi'nin derlemesine göre, Çeşme'de yapılabileceklerin çeşitliliğinin yanı sıra ulaşım ve konaklama da her yaştan tatilciyi tatmin edecek seviyede. Özellikle aktivitelerin yoğun olduğu bölgelerdeki Çeşme otelleri, kalite bakımından ortalamanın üzerinde oldukları için gezginlerin ilçeye olan ilgisinin artmasını sağlıyor.

1. Eşsiz güzellikteki Çeşme plajlarında deniz keyfi yapın

Çeşme plajları, altın sarı kumsalları ve mavinin her tonunu görebileceğiniz, tertemiz suları ile tatilcilere eşsiz bir deniz keyfi yaşatıyor. Üstelik tüm yılın yorgunluğunu üzerinizden atmanızı sağlayacak plajlar, kendilerine özgü yapıları ile farklı deneyimler yaşamanıza olanak tanıyor.

Çeşme'de deniz keyfi dendiğinde akla ilk gelen yer, termal özellikleri ile ünlenen Ilıca Plajı. Kilometrelerce uzanan kumsalında güneşlenmenin dışında spor da yapabileceğiniz Ilıca'dan sonra tatilcilerin akın ettiği bir diğer plaj, doğa harikası Aya Yorgi. Pırlanta, Boyalık, Dalyan ve Sakızlı ise denize girmek için tercih edebileceğiniz diğer koylar.

Deniz keyfi yapabileceğiniz yerler hakkında daha fazla bilgi için daha önce yayınladığımız “En Güzel Çeşme Plajları” yazımıza göz atabilirsiniz.

2. Eğlenmek için Beach Club'lara gidin

Çeşme'deki beach club'lar, hem denizin hem de eğlencenin keyfini sınırsızca çıkarabileceğiniz plaj partilerine ev sahipliği yapıyor. Akşamüstü başlayan ve zaman ilerledikçe artan bir tempoyla devam eden partilerde eğlencenin dozu akşamın ilerleyen saatlerinde canlı Dj performansları ve konserlerle zirve yapıyor.

Gündüz denize girip, güneşlendikten sonra akşamları eğlenmek için Çeşme'deki en doğru adres, Aya Yorgi Koyu. Kumsalda sıra sıra uzanan tesisler, özgün konseptleri sayesinde her yaştan tatilciyi kendilerine çekiyor.

Aya Yorgi'deki en eski beach club olan Paparazzi ağırlıklı olarak 30 yaş ve üzerine hitap ederken; üst düzey hizmet kalitesi ile konuklarını memnun eden Marrakech, ünlü isimlerin sıkça uğradıkları bir mekân. Koyda öne çıkan diğer tesisler ise Happy Hour'ları ile ünlenen Sole Mare ve sakin ortamıyla aileleri kendisine çeken Babylon.

3. Sakızlı kurabiye ve dondurmanın tadına bakın

Çeşme, dünyada sakız ağacı popülasyonunun yoğun olduğu sayılı bölgelerden bir tanesi. Bu ağaçlara adını veren ve sadece deneyimli kişiler tarafından toplanan sakız, eşsiz lezzetiyle yüzyıllar içerisinde yemek kültüründe kendisine yer bulmuş.

Sakız kullanılarak üretilen lezzetlerin başında yarımadaya özgü bir atıştırmalık olan un kurabiyesi ve dondurma geliyor. Ağızda dağılan kurabiyenin ve yoğun aroması ile bağımlılık yaratan dondurmanın dışında deneyebileceğiniz diğer sakızlı lezzet ise kavanozlar içerisinde satılan reçel.

Sakızlı dondurmanın ve kurabiyenin en lezzetlilerini, Çeşme Çarşısı'ndaki tarihi Rumeli Pastanesi'nde ve Alaçatı'daki İmren'de bulabilirsiniz.

4. Çeşme kumrusunu ve midyesini deneyin

Ege'ye özgü mezeler ve zeytinyağlı yemekler ile zengin bir mutfak kültürüne sahip olan Çeşme'de gezilecek yerlerin ve yapılabilecek aktivitelerin fazla olması, iki sokak lezzetinin tüketimini yaygınlaşmasına neden olmuş.

Hazırlanması son derece pratik olan ve adını sevimli bir kuş cinsinden alan kumru, Çeşme'ye gittiğinizde tatmanızı önereceğim ilk lezzet. Susam ile kaplı özel ekmeğinin içine peynir, domates ve biber eklenerek satılan türünün aksine Çeşme kumrusunda salam, sosis, sucuk gibi şarküteri ürünleri kullanılıyor. Izgarada hazırlanan bu ağız sulandıran yiyeceğin tadını artıran unsur ise kısmen eriyik hale getirilerek eklenen peynirler. Turşu ile servis edilen kumruyu tatmak için en ideal mekânlar, Ilıca'daki Kumrucu Hikmet ve Kumrucu Hüseyin.

Bölgeye özgü bir başka atıştırmalık ise küçük boyutlu ve kırmızı etli Çeşme midyesi. Dolması meşhur olan bu lezzeti plajda deniz keyfi yaparken veya gezinti sırasında dinlenirken kalamar tava ve bira eşliğinde mutlaka tüketmenizi tavsiye ederim.

5. Tekne turuna katılarak keyifli saatler geçirin

Çeşme tatili sırasında birbirinden güzel koyları gezmek, Ege Denizi'nin serin sularının tadını çıkarmak için ilçe merkezinden ve Ilıca'dan her gün kalkan tekne turlarına katılabilirsiniz.

Sabah 10.00-11.00 saatleri arasında kalkan tekneler, mola verecekleri koylar arasında hareket ederken, animatörler eşliğinde düzenlenen eğlenceleri sayesinde konuklarının keyifli anlar yaşamasına olanak veriyor.

Dalış yapmayı seviyorsanız ve Ege'nin zengin denizaltı yaşamını merak ediyorsanız, tur seçiminizi adaları kapsayanlardan yana kullanabilirsiniz. Ayrıca teknelerin üst kısımlarında yer alan alanların daha rahat olduğunu sakın unutmayın.

6. Alaçatı'nın rüzgârında sörf yapın

Eğer meraklısıysanız, rüzgârı ile ünlü Alaçatı koylarında sörf yapmayı Çeşme yapılacak şeyler listenizin başına ekleyebilirsiniz. Çünkü 1990'lı yıllarda sörfçüler arasında popüler hale gelmiş olan bu bölge yılın neredeyse tamamında elverişli hava şartlarına sahip.

Alaçatı'da rüzgâr sörfü dendiğinde akla ilk gelen koy, her yıl dünya şampiyonasının da düzenlendiği, Yumru. Çoğu Alaçatı plajı gibi sörf okullarının yoğun olduğu koy, hem bu spora yeni başlayan hem de profesyoneller için uygun ortamı barındırıyor. Dalış ve diğer su sporları için de ideal olan Çark Plajı, Yumru ile benzer özellikler sergilerken; Windsurf Paradise profesyoneller arasında dünya çapında üne sahip.

7. Alaçatı sokaklarında dolaşın

Çeşme'ye bağlı en eski yerleşimlerden birisi olan Alaçatı, sportif olanaklarının yanı sıra zengin kültürü ile de tatilcilerin ilgisini çekiyor. 19. yüzyıldan kalma taş evleri ve dar sokakları ile ünlü beldede Hacı Memiş Sokağı sakin bir ortamda tarihle içi içe olmak isteyenler arasında popüler hale gelmiş. Özellikle yaz sezonunda ilginin doruk noktasına ulaştığı Kemalpaşa Caddesi ise çok sayıda butiği ve restoranı barındırıyor.

Bu iki popüler sokağı ziyaret ederek başlayacağınız Alaçatı gezintinize, yerel tarım ürünlerinin satıldığı pazarda tezgâhları dolaşarak devam edebilirsiniz. Dutlu Kahve'de dinlendikten sonra günü Alaçatı Meydanı'nda tamamlayabilirsiniz.

Kültürel açıdan zengin içeriğe sahip beldenin sokaklarında dolaşırken yapabilecekleriniz hakkında ayrıntılı bilgiyi “Alaçatı Gezilecek Yerler” başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

8. Sağlık ve zindelik için termal kaynaklardan yararlanın

Doğal güzellikleri ve tarihi ile ön plana çıkan Çeşme'de eğlenmenin yanı sıra şifa da bulabilirsiniz. Özellikle Şifne ve Ilıca'daki termal kaynaklardan çıkan suların içerdiği minerallerle zenginleşen çamur ile yapılan banyo, pek çok rahatsızlığın tedavisini destekleyici özelliğe sahip.

Ilıca'daki otellerde konaklayarak, termal kaynaklardan kesintisiz faydalanma ayrıcalığına kavuşabilirsiniz. Çamur banyosu hizmeti veren tesisler ve oteller dışında kaynaklardan yararlanma fırsatını yakalayabileceğiniz bir diğer nokta ise halka açık olan Ilıca Plajı.

9. Gün batımını Çeşme Marina'da seyredin

Eğlencenin doruk noktasına ulaştığı Çeşme gecelerini daha sakin geçirmek isteyenlere önereceğim Çeşme Marina, turistik ilçede gün batımının izlenebildiği en güzel noktalardan birisine kurulmuş. Tekneler ve yatlar arasında gezinebileceğiniz yürüyüş yollarına sahip tesis, güneşin batmasıyla ışıl ışıl bir hal alıyor. Üstelik marina ve çevresinde Ege mutfağının lezzetli mezelerinin ve taze deniz ürünlerinin tadına bakabileceğiniz çok sayıda restoran bulunuyor.

Çeşme'de gün batımını izlemek için ideal olan bir diğer bölge ise Dalyan Koyu.

10. Sakız Adası'na gidin

Daha önce sizlere “Çeşme Gezilecek Yerler” aracılığıyla önerdiğim mekânları ziyaret ettikten ve buralarda yapılabilecek tüm aktivitelere katıldıktan sonra kalan tatil süreniz olursa, limandan kalkan feribotlara binerek Sakız Adası'na gidebilirsiniz. İki ülke arasında imzalanmış olan vize muafiyeti antlaşması sayesinde ada, günü birlik seyahatler ile kolaylıkla gezilebiliyor.

Coğrafi çeşitlilik ve yemek kültürü bakımından Çeşme ile büyük benzerlikler gösteren Sakız'ı ziyaret ettiğinizde kültürel zenginliğin kaynağı olan köylere mutlaka zaman ayırmanızı tavsiye ederim.

Çeşme'de konaklama konusunda genel bilgileri ve tüm otel tavsiyelerimizi Çeşme'de nerede kalınır başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.

Haber Ara