Dolar

32,5581

Euro

34,8716

Altın

2.425,23

Bist

9.722,09

Çavuşoğlu'ndan S-400 ve diplomatlar açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, S-400’ler konusunda erteleme ya da durdurmanın gündemde olmandığını söyledi. Ayrıca Dışişleri diplomatlarına yönelik 'İmam Hatipli' eleştirilerine de cevap verdi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-15 13:30:59

Çavuşoğlu'ndan S-400 ve diplomatlar açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen Türkiye Bursları Türkiye Söyleşileri Programı'na katılarak, yabancı öğrencilere hitap etti. Ardından baısn açıklaması düzenleyen Çavuşoğlu'nun konuşmasından satır başları;

S-400 KONUSU

"S-400'e ilişkin bir erteleme veya durdurma gündemde değil. Bitmiş bir anlaşma, ertelemeyi neden konuşalım? Bu ön şartlarda anlaşma mümkün değil. Amerika da yapıcı ve iyi niyetliyse bu durumlar değerlendirilir. Görüş alışverişinde nasıl olabilir diye aktarımda bulunuyoruz. Bir mutabakat olması lazım ki çalışma olur mu olmaz mı değerlendirilir.

İDLİB'DE YAŞANANLAR

Lavrov ile görüştüm, daha sonra Cumhurbaşkanımız Putin ile 2 gün önce telefonda görüştü. Ben de odadaydım. İdlib konusunda çalışma gruplarımızın bir araya gelmesi konusunda iki lider mutabık kaldılar. Çabalarımızı yoğunlaştırdık. Saldırıların durması lazım. Büyük bir mesafe katetmişken rejimin saldırıları her şeyi berbat edebilir. Saldırılar geliyor gelmiyor diye iddialar var, bunların da masaya konulması lazım. Bizim tavrımız gayet net, saldırıların durması lazım. Rejimin garantörleri İran ve Rusya'dır. Endişelerimiz var elbet, bunların durması gerekiyor.

KIRGIZİSTAN'DAKİ FETÖ GERİLİMİ

Kırgızistan'da bir FETÖ üyesinin iftara davet edilmesinden sonra Büyükelçimizin verdiği çok normaldir, ben de olsam aynısını yapardım. Doğru tutumundan dolayı tebrik etmek istiyorum.

KIBRIS

Kıbrıs konusunda önemli olan Azerbaycan'ın tutumudur. Doğu Akdeniz'le ilgili daha önce açıklamalar yaptık. Türk halkı ve KKTC'nin hakkını sonuna kadar savunacağız. BM'ye göre Türkiye kıta sınırlarını bildirmiştir.

SOSYAL MEDYADA BEKİR GEZER'E YÖNELTİLEN ELEŞTİRİLER

Dışişleri Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü olarak atanan Bekir Gezer'e sosyal medya mecralarında imam hatipli olduğu gerekçesiyle yöneltilen eleştirilere yanıt veren Çavuşoğlu, "Hangi liseden mezun olduğu önemli değil. Benim bakanlığımda imam-hatip mezunu diplomatlar da var." şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, insanların mezun olduğu okula göre değil, liyakatlerine göre değerlendirmeleri gerektiğinin altını çizerek, Bekir Gezer'in öncesinde üstlendiği görevlerin de son göreve yeterliliğine işaret ettiğini kaydetti.

Gezer'in hem Türkiye'deki devlet kurumlarında, hem de uluslararası kurumlardaki çeşitli görevlerde önemli tecrübeleri olduğuna vurgu yapan Çavuşoğlu, "(Bekir Gezer) iki üniversiteden mezun ve doktora derecesi var. 3 yabancı dili benden daha iyi konuşuyor. Bu tür suni eleştirileri doğru bulmuyoruz." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, "Bizim bakanlığımızda çalışan diplomatlarımız, bana göre dünyanın en başarılı, en bilgili, en donanımlı diplomatlarıdır. Ben arkadaşlarımla gurur duyuyorum." dedi.

Atamalarda objektif kriterler koyduklarına dikkati çeken Çavuşoğlu, "Önceden belli bir grup diplomat iyi yerlere giderdi. Bakanlığa döndükten sonra onlar iyi yerlerde görev yapardı. Şimdi bütün diplomatlarımız Afrika'ya da gidiyor, Latin Amerika'ya da gidiyor, Avrupa'ya da gidiyor." şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, dünyada tüm bölgelerin kendileri için önemli olduğunu belirterek, Bekir Gezer'e yönelik yürütülen suni tartışmaların yersiz olduğu değerlendirmesini yaptı.

 

Haber Ara