Dolar

32,5968

Euro

34,7917

Altın

2.492,22

Bist

9.524,59

Büyük Dönüş Yürüyüşü

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-03-28 10:57:13

Büyük Dönüş Yürüyüşü

Gazze Şeridi'ndeki İslami ve milli gruplar, “Büyük Dönüş Yürüyüşü” (Mesiratu'l-Avdeti'l-Kübra) adı altında Cuma günü on binlerce kişiyle sınırın çeşitli bölgelerine doğru barışçıl yürüyüşler gerçekleştirmeyi planlıyor.

Uzun bir süredir hazırlığı yapılan bu etkinlik için 30 Mart'ın seçilmesi anlamlı.

Çünkü Filistinliler 30 Mart 1976'da yaşanan olayları her yıldönümünde “Toprak Günü” olarak anıyorlar.

42 yıl önce işgal rejimi Filistinlilere ait 21 bin dönüm araziye el koymuş, bunun üzerine Filistinliler genel grev ilan etmiş ve işgal güçlerinin koyduğu sokağa çıkma yasağına uymayarak protesto gösterileri düzenlemişti.

O gün işgal güçlerinin göstericilerin üzerine ateş açması üzerine altı Filistinli şehit oldu ve onlarcası da yaralandı.

“Toprak Günü”, Filistinliler'in işgal güçleri tarafından zorla çıkarıldıkları köylerinden ve kentlerinden asla vazgeçmeyeceklerini ve o topraklara bir gün mutlaka döneceklerini yüksek sesle dile getirdikleri gündür.

Günün mana ve ehemmiyetini ifade etmek için de genelde zeytin ağacına sımsıkı sarılan Filistinli kadın fotoğrafı kullanılır.

“Toprak Günü” bu yıl Gazze Şeridi'nde çok daha farklı anılacak.

On binlerce kişi; kadın, erkek, yaşlı, genç, çocuk sınıra doğru yürüyecek.

Dünyanın dikkatini abluka altında boğulan Gazze Şeridi'ne çekmeyi amaçlayan yürüyüşler barışçıl bir şekilde gerçekleştirilecek.

Büyük Dönüş Yürüyüşü'nü organize eden komite, İsrail'in eline koz vermemek için etkinliğin barışçıl olduğunun altını özellikle çiziyor.

Yürüyüşlerin amacı Filistin halkının toprağına bağlılığını vurgulamak ve Filistinli mültecilerin yıllar önce silah zoruyla çıkarıldıkları köylerine ve kentlerine dönüş haklarından taviz vermeyeceklerini ifade etmek.

Bu yılki etkinliğin bir başka amacı daha var:

Gazze halkının oldukça zor günler yaşadığına dünya kamuoyunun dikkatini çekmek.

İşgal rejimi ve Mısır'ın uyguladığı abluka ve Mahmud Abbas başkanlığındaki Filistin Yönetimi'nin yaptırımları sebebiyle Gazze Şeridi patlamak üzere.

Abbas, geçen gün Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Kurulu toplantısında Gazze Şeridi'ne daha ağır yaptırımlar koymaya hazırlandığını açıkladı.

Gazze halkı Cuma günü yapılacak yürüyüşlerle, çaresiz kalması ve canına tak etmesi halinde ölümü göze alarak sınırlara hücum edebileceği mesajını verecek.

Büyük Dönüş Yürüyüşü için Gazze Şeridi'nde hazırlıklar devam ediyor.

Cuma gününe kadar sınır boyunca çadırlar kurulacak.

Bazı yerlerde arazi tesviyesi yapıldı ve işgal güçlerinin ateş açma ihtimaline karşı sınıra toprak yığıldı.

İsrail tarafında da bu önemli etkinliğe karşı hazırlık yapılıyor.

Sınırın birçok yerine mevcutlarına ek olarak yeni dikenli teller çekildi.

Ayrıca İsraillilerin Filistin Yönetimi, Mısır ve Ürdün'den yetkililerle toplantılar yaptıkları ve Filistin Yönetimi'nin Batı Yaka'da yürüyüşlere izin vermeyeceği taahhüdünde bulunduğu öne sürülüyor.

İki gün sonra gerçekleştirilecek Büyük Dönüş Yürüyüşü, doğal olarak İsrail medyasının da gündeminde.

İsrail televizyonu 2'nci kanalında yayınlanan habere göre, yürüyüşlere karşı alınabilecek önlemlerin tartışıldığı güvenlik kabinesi toplantısında, İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz'in “Gazze Şeridi'ne havadan yiyecek ve ilaç atalım. Filistinliler yürüyüşlere katılmak yerine atılan yiyecek ve ilaç paketlerine hücum etsin” önerisinde bulunmuş.

İşgal ordusu Gazzelileri korkutmak ve yürüyüşlere katılmalarını engellemek için saldırılar düzenlerken, İzzeddin El-Kassam Tugayları işgal güçlerinin etkinliğe yönelik olası bir saldırısına misillemede bulunacağını açıkladı.

Cuma günü Gazze halkının Allah yardımcısı olsun…

 

Haber Ara