Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Burka giyenlere kesilen para cezalarını ödeyecek

Kendini 'Müslüman Voltaire' olarak tanımlayan bir girişimci Danimarka’da burka giyenlere kesilen para cezalarını ödemeyi taahhüt etti.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-03-12 20:08:57

Burka giyenlere kesilen para cezalarını ödeyecek

TIMETURK | ÇEVİRİ

Kendisini "Müslüman Voltaire" olarak tanımlayan bir girişimci Danimarka'da burka giyenlere kesilen para cezalarını ödemeyi taahhüt etti.

Fransız-Cezayirli iş adamı Rachid Nekkaz'ın daha önce de farklı Avrupa ülkelerinde 1500'ün üstünde benzer cezayı ödediği aktarıldı. Nekkaz paranın sorun olmadığını, Danimarka'da 1650 dolara kadar varacak para cezasını ödeyebileceğini belirtiyor.

Danimarka'da başlayacak olan burka ve nikap yasağını protesto amacıyla bütün cezaları ödemeyi taahhüt eden iş adamı Danimarka Radyosu'na göre muhtemelen cezanın etkinliğini yıkıyor.

Nekkaz, "İsviçre'de cezalar 9200 Euro'ya kadar çıkabiliyor ve ben daima ödüyorum. Benim için sorun değil” dedi.

Nekkaz'ın kampanyası aslında Danimarka'da başlamadı. 46 yaşındaki milyoner daha önce de Fransa, Belçika ve İsviçre'de birçok para cezasını ödedi. Şu ana kadar kendi ifadesiyle 1538 para cezasını telafi etti.

'NİKAB ZOROSU'

Çabaları nedeniyle “Nikab Zorosu” ünvanıyla anılan iş adamı ise kişisel olarak Müslümanların inançları nedeniyle yüzlerini kapamasına karşı. Nekkaz, şimdiye kadar sürekli olarak yüzlerini kapatan kadınların toplumla uygun bir şekilde bütünleşemeyeceğini ifade etti. Ancak yine ona göre bu konu özgürlük ve insan haklarına saygı ile ilgili bir mesele. Nekkaz, “Elbette Danimarka hükümeti burka yasağı getirmekte serbest ancak uluslararası kamuoyu da bu yasağı eleştirmekte serbesttir.” dedi.

Şimdiden Avrupa'da “Burka savunucusu” ünvanını almaktan zevk duyan Nekkaz, dünyanın diğer yarısında ise bu uygulamanın tam tersini yapmakla meşgul ve şöhret sahibi. “İran'dan geri dönüyorum ve orada başörtüsü giymek istemeyene yardım ederim.” diye ekledi.

Kendisini “seküler Müslüman” ve “Voltaire'nin Mülüman versiyonu” olarak tanımlayan Nekkaz, dünya çapındaki bu fikirleriyle dikkat çekmeye devam ediyor.

HAPİS VE PARA CEZASI, SORUNUN KÖKENİNE İNMİYOR

Kendisi cezalar ve hapsetmelerin “sedece sembolik” olduğunu ve radikalizm ve baskıya dair “gerçek soruna” inmediğini belirtiyor. Danimarka dini kıyafetler giymesi nedeniyle para cezası vermek yerine kişileri hapsetme cezası getirirse bu cezanın Müslüman ülkelerinde dini kıyafet giymeyen kadınlara uygulanan hapis cezalarından bir farkının kalmayacağı savını öne sürüyor.

EDİTÖRÜN NOTU: Timeturk, çeviri ilkelerine saygı gereği, haberde kullanılan ifadelerde değişiklik yapmamıştır. Haberdeki ifadeler sitemizin görüşünü yansıtmamaktadır.

Haber Ara