Dolar

32,3697

Euro

34,9616

Altın

2.325,62

Bist

9.075,30

Borçlar yapılandırılıyor! Şirketlerin çarkı tekrar dönüyor

Finans sektörü, darboğaza giren firmaların borçlarını yapılandırmak için seferber oldu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-17 15:10:14

Borçlar yapılandırılıyor! Şirketlerin çarkı tekrar dönüyor

Finans sektörü, darboğaza giren firmaların borçlarını yapılandırmak için seferber oldu. Türkiye Bankalar Birliği (TBB), bu firmaları Finansal Yeniden Yapılandırma Sözleşmesi (FYYS) ve Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması (FYYÇA) kapsamına alarak reel ekonomiye can suyu verdi. Sözleşme ve anlaşma dahilinde 2019 Ekim-Aralık döneminde 5 milyar 188 milyon lira tutarında borcu yeniden yapılandırılması olumlu yankı uyandırdı.

Firmalar rahatladı

Yapılandırmalarla şirketlerin hayata bağlandığına dikkat çeken ekonomistler, “TBB'nin devreye girerek üretime ve ticarete ivme kattı” yorumunu yaptı. Kredi ödemelerini kolay kılacak adımları yararlı gören aynı ekonomistler, şunları kaydetti: “Bu adımlar atılmadığı takdirde kepenkler kapanır. Köklü kurumlar tarafından konkordato ilan edilir. Haliyle üretim ve ihracat geriler. Ekonomi daralmaya gider. Onun için TBB yapılandırma başvurularını önemli görüyor, müracaatlara olur veriyor.”

Üretimin önü açılıyor

Üreticiler ile tüccarlara göre de krediler yeniden yapılandırılarak geliri giderini karşılamayan şirketlerin borçlarını ödemelerine imkân tanınıyor. Böylece üretim, yatırım, ihracat artışının önü açılıyor.

Sanayi odalarının ve derneklerinin yöneticileri ise yapılandırmaların firmaları ve sektörleri atağa kaldıracağını vurgulayarak, şu görüşleri dile getiriyor: “FYYS ve FYYÇA'yla ekonomi aktörleri, üretimin içinde tutuluyor. Şirketler toparlanıyor, kuvvetleniyor. Yatırımlara yenileri ekleniyor. Üretim ve ihracat artıyor. Kurumlar tarafından büyümeye, yeni müşteriler odaklanılıyor. İptal veya tehir edilen projelere start veriliyor. Haliyle makro veriler iyileşiyor, 2020, 2021, 2022 ve 2023 hedeflerine daha emin adımlarla yürünüyor.”

Haber Ara