Dolar

32,4962

Euro

34,7997

Altın

2.488,68

Bist

9.567,52

Bolivya'dan ABD'ye Kudüs tepkisi: İsrail'in 70 yıllık işgali yasallaştırmasını reddediyoruz

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, Amerika’nın büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması kararı ve sonrasında İsrail’in kanlı bir şekilde Filistinlilerin Nekbe barışçıl gösterilerini bastırmasını “şiddetle kınayarak” Amerika’nın “Filistin’in İsrail tarafından 70 yıllık işgalini yasallaştırmasını” da reddetti. Öte yandan Bolivya'nın BM elçisi Sacha Llorenty de ABD için 'ulsulararası hukuku küçümsemekten başka bir şeyleri olmadığını biliyoruz' dedi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-05-16 11:15:52

Bolivya'dan ABD'ye Kudüs tepkisi: İsrail'in 70 yıllık işgali yasallaştırmasını reddediyoruz

TIMETURK | ÇEVİRİ

Tele Sur TV'nin haberine göre Bolivya Başkanı Evo Morales, İsrail'in Gazze şeridinde katliam yaptığı 14 Mayıs Pazartesi günü Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"İSRAİL'İN YAPTIĞI SOYKIRIM GİBİ"

“Bolivya, İsrail ordusunun Filistinli kardeşleri soğukkanlılık içinde katlettiği soykırımsal hareketini kınamaktadır. Amerikan elçiliğinin Kudüs'e keyfi surette taşınması protestoları sırasında 50'den fazla ölü, 2000'den fazla yaralı vardır.”

"ABD İSRAİL'İN SUÇLARINI ÖRTÜYOR"

"Bolivya Kudüs'te Amerikan büyükelçiliğinin açılmasını reddetmekte ve şiddetle kınamaktadır. Yine Amerika uluslararası hukuku ihlal etmekte ve İsrail devletinin suçlarını örtmektedir."

“AMERİKA BARIŞ SÜRECİNİ YIKMIŞTIR”

“Orta Doğu'da barışa karşiı emperyalist müdahaleyi” reddettiğini yineleyen Güney Amerikalı lider, konu hakkında ABD'nin Kudüs elçiliğinin açılışından saatler sonra şu paylaşımda bulundu: “Büyükelçiliğin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınmasını onaylayarak Amerika İsrail ve Filistin arasında barış sürecini yıkmıştır ve her iki tarafın halkını kanlı bir cepheleşmeye itmiştir.”

 

Bolivya Birleşmiş Miletler elçisi Sacha Llorenty de Amerikan büyükelçiliğini Kudüs'e taşıdığı 14 Mayıs'a iki gün kala Cumartesi günü (12 Mayıs) yapılan BM Güvenlik Konseyi toplantısında uluslararası hukukun ihlali olarak niteledi.

SURİYE KONUSUNDA RAHATSIZLIK DİLE GETİRİLDİ

Jarusalem Post'un haberine göre "Llorenty Suriye'ye ABD, Fransa ve İngiltere tarafından Esed rejiminin siviller üzerinde kimyasal silah kullandığı iddiası üzerine yapılan son hava saldırıları hakkında Bolivia'nın endişelerini" de değerlendirdi.

ABD ve müttefiklerinin saldırılarını uluslarası hukukun ihlali olarak değerlendiren Bolivyalı elçi, bu saldırıların bir dizi halindeki diğer ihlallerden sadece bir tanesi olduğunu belirtti. Bu ihlallerden birinin de Trump'ın “Kudüs hakkındaki tek taraflı kararı” olduğunu söyledi.

“AMERİKA ULUSLARARASI HUKUKU KÜÇÜMSEMEKTEN BAŞKA BİR ŞEYE SAHİP DEĞİL”

LLorenty, Amerika'nın BM sözcüsü Nikki Haley'in, Esed bir kimyasal saldırı düzenlediği takdirde atışa hazır olduğunu söylemesinin endişeyle duyduklarını dile getirerek, “Onun sözlerini büyük bir endişe ve üzüntüyle dinledik… Amerika'nın büyük bir silah deposuna sahip olduğunu biliyoruz ve aynı zamanda ulsulararası hukuku küçümsemekten başka bir şeyleri olmadığını da biliyoruz” diyerek sözlerine devam etti.

 

GÜNEY AFRİKA VE VENEZUELA TEPKİLERİNİ YÜKSEK PERDEDEN DİLE GETİRDİ

Venezuela ve Güney Afrika da aynı zamanda İsrail'i diplomatik düzeyde kınadılar. Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza ise ülkesinin “Filistin halkına yapılan şiddet eylemini kesin bir şekilde kınadığını” ifade etti. Güney Afrika katliama tepki olarak büyükelçisini İsrail'den çekti.

Haber Ara