Dolar

32,5244

Euro

34,9402

Altın

2.438,47

Bist

9.716,77

Boko Haram kız çocuklarına saldırmaya devam ediyor

Boko Haram’ın okul saldırısında iki kız öldürüldü 76’sı ise kurtarıldı. 13 çocuğun ise Dapchi kasabasına yapılan isyancıların saldırısının ardından kaybolmasından korkuluyor.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-02-22 18:59:56

Boko Haram kız çocuklarına saldırmaya devam ediyor

TIMETURK | ÇEVİRİ

Boko Haram'ın okul saldırısında iki kız öldürüldü 76'sı ise kurtarıldı. 13 çocuğun ise Dapchi kasabasına yapılan isyancıların saldırısının ardından kaybolmasından endişe ediliyor.

Nijerya ordusu 76 okul çağındaki kız çocuğunu kurtardı ve ikisinin ise cesetlerine ulaştı. Reuters'e üç aile ve yerel hükümet yetkilileri tarafından verilen bilgiye göre, Boko Haram saldırısından sonra kaybolan kızlar var.

13 KIZ KAYIP, HÜKÜMET YETKİLİLERİ SESSİZ

İsyancı Boko Haram militanlarının kuzeydoğu eyaleti Yobe'nin Dapchi kasabasına saldırısında en az 13 kızın kaybolduğu bilgisi dillendirilirken iki kız çocuğunun nasıl öldürüldüğü ise öğrenilemedi.

Polis ve devlet yetkilileri kızların kaçırıldığına dair delil olmadığını söylerken Yobe hükümeti sonradan bazı kızların Boko Haram'ın elinden kurtarıldığını açıkladı.

CHİBOK KIZLARI EN KÖTÜ İNSANİ KRİZİN ODAĞINDA

Nijerya yetkilileri de bu türden vakaları sıklıkla inkar ediyor ya da küçümsüyor. Buna kuzeydoğudaki Boko Haram saldırıları olduğu kadar Chibok kızlarının kaçırılması ve son alıkoymalar da dahil.

Nijerya halen 2014 yılında Boko Haram'ın 270 okul çağındaki kızı Chibok kasabasından kaçırması nedeniyle kötü ün sahibi. Bu vaka ise dokuz yıllık ayaklanmayı dünyanın dikkatine taşırken BM, kaçırma olayını dünyanın en kötü insani krizlerinden biri olarak nitelendirdi.

GÖRGÜ TANIKLARI VE AİLELER KONUŞMAMAK ÜZERE UYARILIYOR

Nijerya Başkanı Muhammadu Buhari ise dış işleri ve savunma bakanlarını bölgeye gönderdiğini Twitter hesabından duyurdu. Haberleşme Bakanı Lai Mohammed'in ise zaten bölgeye gittiğini belirtti. Kayıp kızlarla ilgili herhangi bir açıklama yapmaktan ise kaçındı.

Aileler ve görgü tanıkları ise isimlerini vermeden konuşarak Nijerya hükümet ve güvenlik güçleri tarafından kayıplar hakkında konuşmamaları için uyarıldıklarını söylüyorlar. Kamyonlarla ve ağır silahlarla askeri kamuflaj elbiseleri içinde gelen militanların doğrudan okula yöneldiği, rastgele ateş açtıkları belirtildi.

2014'TE KAÇIRILAN 100 KIZ HALA ELLERİNDE

Boko Haram tarafından 2014 yılında kaçırılan kızların 100 tanesinin ise halen örgütün elinde olduğu söyleniyor. 2009 yılında isyan çıkaran Boko Haram nedeniyle 20.000 insan öldürüldü, kuzeydoğuda 2 milyon kişi yerinden edildi.

Yardım grupları ise Boko Haram'ın binlerce insanı ve çocuğu kaçırdığını fakat bu vakaların çoğunun görmezden gelindiğini belirtiyor.

Haber Ara