Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

BM Güvenlik Konseyi Yemen için devreye giriyor

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Yemen'de yaşanan savaş ve insanlık dramı için harekete geçti.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-12-18 13:15:42

BM Güvenlik Konseyi Yemen için devreye giriyor

Birleşmiş Milletler'in girişimiyle sağlanan ve Yemen'in Kızıldeniz kıyısında yer alan stratejik öneme sahip Hudeyde kentini kapsayacak ateşkes yürürlüğe girdi.

Bağımsız kaynaklar, ateşkesin salı gece yarısı yürürlüğe girmesinden önce kentte yoğun çatışmaların yaşadığını ve onlarca savaşçının hayatını kaybettiğini bildirdi. Tarafların ateşkesin yürürlüğe girmesinden sonra da zaman zaman hafif silahlarla karşılıklı saldırılar gerçekleştirdiği belirtiliyor.

BM Yemen Temsilcisi Martin Griffiths'in girişimiyle İsveç'in Rimbo kasabasında bir araya gelen taraflar, 18 Aralık'tan itibaren Hudeyde'de ilan edilecek ateşkes üzerinde anlaşmaya varmıştı.

Söz konusu anlaşmanın ilk aşamasında ateşkes ilan edilecek, devamındaki 72 saatte Husiler ve uluslararası kamuoyunca tanınan hükümet güçleri geri çekilecek.

Ardından silahlı birlikler, Hudeyde'deki ana limanın yanı sıra Salif ve Ras Issa adlı diğer iki limandan güçlerini çekerek yerini polise ve yerel halktan oluşacak mahalli güçlere bırakacak.

Ayrıca Griffiths'in talebiyle harekete geçen BM, ay sonuna kadar 15 üyeli Güvenlik Konseyi'nden karar çıkararak, ateşkese uyulup uyulmadığını takip edecek.

Kararın kabul edilmesi için 5 daimi üyenin dışında en az 4 geçici üyenin de lehte oy vermesi gerekiyor.

Önerinin ne zaman gündeme getirileceği henüz bilinmiyor ancak diplomatlar İngiltere'nin bu bağlamda harekete geçtiğini ve ay sonundan önce Griffiths'in çağrısının yerine getirileceğini belirtti.

BM Güvenlik Konseyi'nden çıkarılacak kararla oluşturulacak bir heyetin, Stockhom Anlaşması olarak kayıtlara geçen anlaşmada, üzerinde mutabakata varılan konuların takibini yapması öngörülüyor.

Hollandalı emekli Tümgeneral Patrick Cammaert'ın başına getirilmesi planlanan 'izleme misyonu' tarafların ateşkese uyup uymadığını ya da ihlali kimlerin yaptığını belgelendirecek.

Cammaert liderliğindeki izleme misyonunun Griffiths'e bağlı çalışacağını söyleyen BM Sözcüsü Stephane Dujarric, "Bu ayrı ve yeni bir misyon değil, var olan BM Yemen Temsilciliği bünyesinde görev yapacak ve barış gücü olmayacak, silahlı bir misyon değil." açıklamasında bulundu.

Haber Ara