Dolar

32,3310

Euro

35,1140

Altın

2.309,53

Bist

9.079,97

'Bir grup emekli subay, Menderes’i devirmek İçin Moskova’dan yardım istedi'

Anılarını Rus Komsomolets gazetesine anlatan Sovyet askeri istihbaratının (GRU) eski ajanı Leonid Medvedko, bir grup emekli Türk subayın, dönemin başbakanı Adnan Menderes’i devirmek için Moskova’dan yardım talep ettiğini öne sürdü.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-28 09:33:28

'Bir grup emekli subay, Menderes’i devirmek İçin Moskova’dan yardım istedi'

vcd.jpg

Rus ajanı Leonid Medvedko

Sovyet askeri istihbaratının (GRU) eski bir ajanı, bir grup emekli Türk subayın, dönemin başbakanı Adnan Menderes'i devirmek için Moskova'dan yardım talep ettiği iddiasını ortaya attı. 

Aynı zamanda yazar ve askeri tercüman olan 91 yaşındaki Leonid Medvedko, Türkiye ile ilgili anılarını Rusya'nın çok okunan gazetelerinden Moskovskiy Komsomolets'e anlattı. 

Medvedko, 1956 yılında Sovyetler Birliği'nin, Türkiye sınırına yakın topraklarında büyük bir askeri tatbikat yapmak için acilen Türkiye'nin dev askeri haritalarını aradığını söyledi. Kendisine haritaları bulma görevi verildiğini belirten Medvedko, ordudan ayrılmış bir diş hekimine tedavi olan eşi sayesinde adını açıklamadığı emekli Türk albayı ile tanıştığını ileri sürdü. Medvedko, "Önce araştırma yaptım. Söz konusu kişiyi soruşturdum, hakkında bilgi toplamaya çalıştım. Defalarca onunla lokantaya gittik, farklı konularda sohbet ettik. Sonunda eski albayın haritaları bulma işinde bana yardım edebileceğini anladım. Elbette para karşılığında! Ardından, Türk Genelkurmayının haritalarına olan ilgimi açık bir şekilde ima ettim" dedi. 

Ancak emekli albayın haritalar karşılığında Sovyetler'e karşı bir teklifte bulunduğunu iddia eden eski ajan Medvedko, "Onun kafasında başka meseleler vardı. Diğer birçok görevdeki ya da emekli Türk subayı gibi o da dönemin Başbakanı Menderes'ten nefret ediyordu. Bana, ‘Menderes'in devrilmesine yardım ederseniz haritalar sizin' dedi. Bunun üzerine kendisine Türk başbakanını devirmenin bizim işimiz olmadığını anlattım” diye konuştu. 

Medvedko, yaptığı görüşmelerin ve emekli albayla aralarında geçen konuşmanın GRU'nun Türkiye'deki istihbarat şefi tarafından Moskova'da aktarıldığını belirtti. Medvedko, GRU merkezinin yaşananların Sovyetler Birliği'ni darbe aracılığıyla Türkiye'deki siyasi hesaplaşmaya sürüklemek isteyen Türk istihbaratının bir planı olabileceği kanısına vardığını ve kendisine emekli albayla teması acil olarak kesme talimatı verdiğini anlattı.  

Eski ajan yine de böyle bir olasılığa inanmadığını belirterek, Moskova'dan gelen talimata rağmen riskleri de göz önüne alarak söz konusu kişi aracılığıyla haritaları ele geçirme çalışmalarına devam ettiğini söyledi.  

Medvedko, sonunda para karşılığında emekli albayın İstanbul'daki bir limanın bagaj emanet odasına bıraktığı toplam 400 sayfayı bulan dev askeri haritaları aldığını ve Moskova'ya ulaştırdığını iddia etti. Eski ajan, "Haritaları almaya giderken çok heyecanlandım. Bu bir tuzak da olabilirdi. Ama değilmiş. Hatta 400 sayfanın içinde Suriye'nin haritaları da vardı"dedi.

Bazı ülkelerde gazeteci görünümüyle görev yapan Medvedko, SSCB'nin Ankara Büyükelçiliği'nde askeri ataşenin tercümanlığını yaptığını, ayrıca İstanbul'da askeri deniz ataşeliğinde tercüman olarak toplam 6 yıl çalıştığını anlattı. Medvedko aynı zamanda, bir dönem dış istihbarat servisini de yöneten eski başbakanlardan Yevgeniy Primakov'un yakın arkadaşıydı.

Kaynak: Fuad Safarov, Medyagunlugu.com, Moskova

Haber Ara