Dolar

32,3331

Euro

35,1182

Altın

2.302,25

Bist

9.079,97

Beşar Esed'den İstanbul'da ölü bulunan Le Mesurier için açıklama

Beşar Esed, İngiliz eski istihbaratçı ve Suriye'deki Beyaz Baretliler'in kurucusu olan Le Mesurier'in İstanbul'daki ölümünü için 'bir bütün olarak Batı istihbaratının' sorumlu olabileceğini söyledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-11-15 10:51:01

Beşar Esed'den İstanbul'da ölü bulunan Le Mesurier için açıklama

Rus haber ajansı RIA Novosti ile Rossiya 24 kanalına konuşan Esed, kendisinin ve Rusya'nın yardım kuruluşu olarak görmediği Beyaz Baretliler'in kurucusu olan James Gustaf Edward Le Mesurier'in İstanbul'daki ölümüne ilişkin "bir bütün olarak Batı istihbaratının" sorumlu olabileceğini söyledi.

BBC Türkçe'nin haberine göre Le Mesurier'in ölümü konusunda Türkiye'yi suçlayan Esed, konuyla ilgili şunları söyledi:

"Bu elbette istihbarat servislerinin işi. Ama hangi istihbarat servisleri? Tabii ki bir bütün olarak Batılı istihbarat servisleri, Türk istihbaratı ve bölgedeki diğer bazılarından söz ediyoruz. Bunlar egemen devletlerin istihbarat servisleri değil de esas olarak CIA birimleridir. Bu birimler, tek bir sahibe bağlı olarak, birbirleriyle koordinasyon içinde çalışıyor.

Büyük ihtimalle Türk istihbaratı, yabancı özel servislerin talimatıyla bu görevi yerine getirdi. Bunun bir tahminden ibaret olduğunu tekrar ediyorum ama Batılı özel servisler ve onlara çalışan, birbiriyle işbirliği içinde olanların tipik işleyiş şekli böyledir."

ESED REJİMİ VE RUSYA'NIN HEDEFİNDEYDİ

Beşar Esed her ne kadar batıyı işaret etse de Suriye'deki yardım faaliyetleriyle bilinen Beyaz Baretliler'i Esed rejimi ve Rusya, İngiltere'nin istihbarat ajanları olarak görüyordu. Le Mesurier'in Esed rejimi ve Rusya tarafından hedef haline getirildiği yorumları da yapılıyor. Mesurier'in ölümünden günler önce Kremlin'den yapılan bir açıklamada eski istihbaratçının "İngiliz ajanı" olduğu belirtilmişti.

RUSYA: O BİR İNGİLİZ AJANI

İngiltere Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrew Morrison'un Beyaz Baretliler temsilcilerinin Rusya ve Suriye tarafından düzenlenen dezenformasyon kampanyasının hedefi olduğunu belirterek Moskova ve Şam'ı eleştirmesi üzerine yapılan açıklamada, Rus Dışişleri Sözcüsü Zaharova, şunları söyledi:

"Gelin, bu yapının köklerinde kimin bulunduğuna bakalım. Örgütün kurucuların birinin James Le Mesurier olduğu açıkça biliniyor. Mesurier, İngiliz istihbaratının, tam olarak MI6'nın eski ajanı. Bu kişi, Balkanlar ve Ortadoğu da dahil dünya genelindeki birçok çatışmada ortaya çıktı. Bazı araştırmacılar, bu kişinin Kosova'daki görevi sırasında terör örgütleriyle irtibatı olduğunu belirtiyor. Bazı kaynaklara göre Mesurier'in ekibinde El Kaide militanları da yer alıyordu. İngiliz yönetiminde bu bulgular hakkında bir açıklama duymayı çok isterdik."

_109670189_ddb11c93-e819-4309-b331-ccdecf33cf92

LE MESURIER KİMDİR?

Suriye'de acil yardım çalışmaları yürüten ancak Şam yönetimine karşı siyasi propaganda yaptığı yönünde eleştiriler alan Beyaz Baretliler grubuna destek veren Mayday Rescue Vakfı'nı da kuran İngiltere vatandaşı James Le Mesurier, 11 Kasım'da İstanbul'daki evinin yakınında ölü bulunmuştu.

James Le Mesurier'in cenazesinin 13 Kasım'da İngiltere'ye gönderildiğine dair haberler medyada yer almıştı.

Le Mesurier'in eşi Emma Hedvig Chirsitan Winber'in de olayla ilgili ifadesi alındı. Poliste yapılan sorgusunda Winber'e, evlerinde bulunan ve inceleme altına alınan bilgisayar, tablet ve cep telefonlarından oluşan 7 elektronik eşyayla ilgili sorular soruldu. Winber'e yurt dışına çıkış yasağı kondu.

Polisin en başta intihar olarak değerlendirdiği ölümün nedeninin aydınlatılması için Le Mesurier'in psikolojik sorunları için gittiği hastanelerin kayıtları da inceleniyor.

Le Mesurier, 2014 yılında amacını "çatışma ve doğal afet bölgelerinde acil yardım müdahalesi" olarak tanımlayan Mayday Rescue Vakfı'nı kurdu. Vakıf, Lübnan ve Mogadişu'da bazı projeler geliştirmekle birlikte asıl olarak Suriye'yle ilgili faaliyet yürüttü.

Vakfın Suriye projeleri için 2015'te İstanbul'da bir ofis kurdu. Le Mesurier, Mayday Rescue Vakfı'nın başkanlığını yürütmeye devam ediyordu.

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, "Suriye'deki sivil savunma ve sivillerin korunmasıyla ilgili yaptığı hizmetlerden ötürü" Le Mesurier'ye 2016 yılında şövalyelik unvanı verdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova geçen hafta, Le Mesurier'nin eski bir MI6 (İngiliz Gizli İstihbarat Servisi-SIS) ajanı olduğunu, yıllarca Balkanlar ve Orta Doğu'da görev yaptığını iddia etti.

Zakharova, Le Mesurier'nin Kosova'da görev yaptığı dönemde "terör örgütleriyle" bağlantısının olduğunun bildirildiğini de öne sürmüştü.

 

 

Haber Ara