Dolar

32,4781

Euro

34,9319

Altın

2.435,57

Bist

9.716,77

Berlin Duvarı'nın yıkılışının yıl dönümünde İbranice mesaj: İşgale son ver!

Almanya'daki Berlin Duvarı yıkılışı kutlamalarında yayınlanan İbranice mesajlar ülkedeki İsrail destekçilerinin tepkisini çekti. Siyonist lobinin baskıları sonucu organizatörler özür dilerken, mesajları yayınlayan kamu televizyonu ise videoyu internet sitesinden kaldırdı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-11-12 12:52:47

Berlin Duvarı'nın yıkılışının yıl dönümünde İbranice mesaj: İşgale son ver!

TIMETURK | HABER MEKREZİ
ÇEVİRİ

Cumartesi günü, Almanya, Doğu Avrupa'daki komünizmin çöküşünde belirleyici bir olay olan Berlin Duvarı'nın yıkılışının 30. yıl dönümünü, ülkenin birleşmesinin sembollerinden biri olan Brandenburg Kapısı önünde kutladı. Kutlamalar sırasında yapılan etkinlikte büyük İbranice harflerle "işgale son ver" ve "duvarsız toprak" ifadeleri yazıldı. Almanya'nın ZDF televizyonu, İbranice yazıları ekrana yansıttı.

Middle East Monitor'un Bild gazetesinden aktardığı habere göre alanda bulunan başta İsrailli seyirciler, Alman Yahudileri ve İbranice konuşanların bu ifadeleri Filistin'in işgaline yönelik eleştiriler olarak algıladığı belirtildi.

Olay, Almanya'da tartışma yarattı. Siyonist isimlerden tepkiler geldi.

Berlin şehir eyaletindeki muhafazakar parti CDU konuyu Temsilciler Meclisi'nde görüşmek istiyor.

İSRAİLLİ ELÇİ KUTLAMALARI ELEŞTİRDİ

İsrail'in Almanya Büyükelçisi Jeremy Issacharoff, Berlin Duvarı yıkılışının yıl dönümünde yaşanan bu olayı, İsrail'in siyasi hedeflerinin eleştirilmesi olarak değerlendirdi. Bu günü İsrail'i hedef almak için bir fırsat olarak görülmesinin "utanç verici" olduğunu söyledi.

Issacharoff, Bild'e şunları söyledi:

“9 Kasım'da Duvarın yıkılışını kutladık, ancak aynı zamanda Holokost'a giden sürecin de yıl dönümü. Yani 81 yıl önceki pogrom onurlandırıldı."

Untitled-2_42
Brandenburg Kapısı önündeki etkinlikten bir kare

111
Brandenburg Kapısı önündeki etkinlikte İbranice yazıları gösteren bir kare


SİYONİST İSİMLER TEPKİLİ: KUTLAMALAR DAHA HASSAS YAPILMALI

Alman-İsrail derneğinin yeni seçilen başkanı Uwe Becker, ZDF'yi Filistin şgaline dikkat çektiği için Yahudi karşıtlığı yani antisemitizm ile suçladı.

Becker, “İsrail karşıtı antisemitizm için bir aşama” sağladığını belirterek kanaldan bir açıklama beklediğini ve kanal yöneticilerinin özür dilemesi gerektiğini belirtti.

Kudüs Post'a konuşan Becker, şunları söyledi:

"9 Kasım 1938'in tarihsel önemi düşünüldüğünce, altı milyon Avrupalı Yahudi'nin sistematik toplu cinayetinin başlangıcı olarak, Berlin Duvarı'nın yıkılışına yönelik sevincin, hassas bir şekilde yaşanması gerekiyor. ZDF tam tersini yaptı."

Etkinlik organizatörü ve devlete ait bir şirket olan Kulturprojekte Berlin, Facebook'tan özür diledi.

ZDF ise görüntüleirn yer aldığı videoyu internet sitsinden kaldırdı.

BERLİN DUVARI ve POGROM'UN TARİHLERİ AYNI

Berlin duvarı 9 Kasım 1989'da yıkıldı. Almanya 3 Ekim 1990 tarihinde birleşerek yeniden tek bir devlet haline geldi. Hitler Almanyası'na rastlayan 9 Kasım 1938 gecesinde ise ülkede Yahudiler hedef alındı. 

12_23

9-10 Kasım tarihlerindeki olaylarda Yahudilere ait dükkân ve işyerleri saldırıya uğradı. Resmi verilere göre 100'e yakın Yahudi öldürüldü, yaklaşık 26 bin kişi toplama kamplarına gönderildi. 9 Kasım 1938 gecesine "Kıyım/Katliam Gecesi" (Pogromnacht) ya da yerlere saçılan cam kırıklarına atfen "Kristal Gecesi" (Reichskristallnacht) deniyor. Köken itibariyle Rusça olan "Pogrom" kelimesi Yahudilere yönelik Avrupa'da yaşanan şiddet olayları ve katliamlar için kullanılıyor. 9 Kasım'ın önemiyse, bu gece başlayan pogromun Yahudi Soykırımı olan Holokost'a giden süreci başlatmış olması.

Haber Ara