Dolar

32,5587

Euro

34,9370

Altın

2.442,78

Bist

9.716,77

Baltık Denizi çevresinde nükleer alarmı

Amerikan Bilim İnsanları Federasyonuna göre Rusya anahtar konumdaki silahların yığınak deposunu Kaliningrad’da yeniden inşa ediyor.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-06-20 09:08:25

Baltık Denizi çevresinde nükleer alarmı

Amerikan Bilim İnsanları Federasyonuna göre Rusya anahtar konumdaki silahların yığınak deposunu Kaliningrad'da yeniden inşa ediyor.

UYDU FOTOĞRAFLARI VE AMERİKALILARIN İDDİASI

Federation of American Scientists adlı bir kuruluş tarafından ortaya atılan iddia ve uydu fotoğraflarına göre, Rusya Baltık Denizi'nde bulunan Kaliningrad'da bir silah yığınak deosunu yeniden inşa etti. Amerikan örgüte göre Rusya burayaa nükleer silah yerleştirmeyi planlıyor olabilir.

18 Haziran'da yayınlanan uydu fotoğrafının ise Litvanya ve Polonya arasındaki bu bölgede Rusya'nın yapabilecekleri Batılı askeri gözlemcileri endişelendiren yeni bir bulgu olduğu öne sürüldü.

“YENİLEME 2016'DAN BERİ SÜRÜYOR”

Örgütün nükleer bilgi projesi yöneticisi ve saygın bir nükleer uzmanı olan Hans Kristensen, silah yığınağını gösteren alanın Polonya sınırından 50 km ileride olduğunu ve 2016'dan beri büyük bir yapılanma içine girildiğini ifade etti.

Kristensen, "Bildiğim kadarıyla burası Kaliningrad bölgesindeki tek nükleer silah deposu” diye yazdı. Aynı zamanda, "Son yapılanma bölgenin operasyonel statüsünün ne olduğu konusunda bariz soruları akla getirmektedir. Uydu görüntüleri bu sorulara kapsayıcı cevaplar vermiyor” diye ekledi.

RUSYA: KISA MENZİLLİ SİLAHLARI DEPOLUYORUZ

Kristensen'e göre Rusya'nın kamuya açıklama yapma siyaseti gereği buradaki “stratejik olmayan silah sistemleri”, esasen küçük ve kısa menzilli muharebe silahları”nın depolandığı Rusya sınırları içindeki merkezi bir alan denilmekte.

Kaliningrad'daki Kulikovo sahasının yenilenmesi ise herhangi bir kriz anında bu türden savaş başlıklarının buraya sevkedileceği anlamına geliyor.

"NATO ŞEHİRLERİNİ RİSKE ATIYOR"

Kristensen, halihazırda burada nükleer başlıkların burada olup olmadığını veya Rusya'nın buraya taşıyıp taşımayacağını bilmediklerini söyledi. Böyle bir eylemin ise NATO ile ilişkileri iyice gereceği ifade ediliyor. Ayrıca, bu alanın yenilenme nedeninin nükleer başlıkların kısa sürede buraya taşınabilmesi için olabileceği de söylentiler arasında.

Kaliningrad'ın yeri ise NATO askeri planvıları için özellikle sorunlu bir alan. Bölgede kısa menzilli silahların bile Warsaw ve hatta Berlin gibi NATO şehirlerini tehlikeye soktuğu ifade edildi.

Haber Ara