Dolar

32,5589

Euro

34,8836

Altın

2.430,98

Bist

9.645,02

Avustralya'dan İsrail'e 'başkent' jesti

Avustralya Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyacak ve büyükelçiliğini de Tel Aviv’den Kudüs’e taşımayı tartışıyor.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-10-16 09:49:35

Avustralya'dan İsrail'e 'başkent' jesti

Timetürk Çeviri

Avustralya Başbakanı Scott Morrison gazetecilere bu bilgiyi verid aynı zamanda böyle yapmakla “açık görüşlü” olduğunu dile getirirken Avustralya'nın bir Filistin devletine desteğinin değişmediğini belirtti.

“Bu tartışmayı yürüten tutuculuk başkent meselesi gibi konuları ele almayı tabu sayıyor. Sanırım buna meydan okumalıyız” diye konuştu.

“İki devletli çözüme dair bütün mesele iki milletin yan yana yaşamasının tanınmasıdır” diyen Morrison Avustralya'nın eski İsrail büyükelçisi Dave Sharma'nın önerilerini almaya açık olduğunu, Avustralya'nın Batı Kudüs'ü İsrail'İn başkenti Doğu Kudüs'ü ise Filistin'in başkenti olarak desteklediklerini beyan etti.

Morrison, başkent olarak Kudus'ü tanıma ve büyükelçiliği taşıma konusuyla ilgili henüz bir karar alınmadığını belirterek sade bir şekilde bu öneriye açık olduklarını ifade etti.

Amerikan büyükelçiliği Mayıs ayında Kudüs'teki tek yabancı elçilik oldu. Guetemala ve Paraguay ABD'yi takip etse de Paraguay daha sonra misyonunu tekrar Tel Aviv'e döndürdü. İsrail ise bunun karşılığında Asuncion'daki misyonunu kapattı.

Filistinliler büyük bir uluslararası desteği de arkalarına alarak Doğu Kudüs'ü Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde gelecekte kurmayı umduklaşrı devleti başkenti olarak görmek istiyor. Ancak taraflar arasındaki barış görüşmeleri 2014'te sona erdi.

Sharma ise 2013-2017 yılları arasında İsrail'in Avustralya büyükelçisiydi. Morrison'un iktidardaki Liberal Partisi'nden önümüzdeki seçimlerde aday olması hedefleniyor.

Kaynak : Middle east monitör

Haber Ara