Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Avustralya'da ırkçı yasa tasarısı tartışması büyüyor

Avustralya’nın Yerlilerle İlişkiler bakanı ve çalışma arkadaşları “Beyaz olmak makbuldür” sloganıyla parlamentoya önerge sunan bir parlamenteri destekledikleri için istifaya davet edildiler. Önerge ise başarısızlıkla sonuçlandı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-10-15 19:37:04

Avustralya'da ırkçı yasa tasarısı tartışması büyüyor

Timetürk Çeviri

Hükümet kanadından birçok bakan, ticaret bakanı, iletişim bakanı ve yerli halkla ilişkiler bakanı Nigel Scullion dahil olmak üzere, Senatör ve halkı tahrik eden Pauline Hanson tarafından hazırlanan yasa tasarısını desteklediler. Hanson “beyaz karşıtı ırkçılığın üzücü yükselişi” olarak tanımlanan olguya hakaretlerde bulundu.

Irkçılık karşıtı bir grup olan IndigenousX'in kurucusu Luke Pearson, oylamadan sonra Yerlilerle İlişkiler Bakanı Scullion'un istifası için bir dizi çağrıda bulundu.

Pearson, “Yerli Halkla İlişkiler Bakanı beyaz üstünlükçülerin sloganı olarak bilinen bir sloganı destekledi. “Beyaz olmak makbuldür” sloganı bakan olarak onun konumunu savunulamaz hale getirmiştir. İstifa etmesi gerekir” diye yazdı.

Kuzey bölgesinden beyaz bir senatör olan Scullion ise 2013'den bu yana makamı elinde tutuyordu.

Parlamento tartışması süresince yasa tasarısını ortaya atan Hanson ise kendisini bir düzenleme yapmakla savundu ve muhaliflerin bunu ırk rahatsızlığı olarak gördüğünü belirtti. Yasa tasarısı ise 31'e 28 oyla reddedildi.

 Yeşillerin lideri Richard Di Natale ise tasarıya şiddetle karşı çıktı. “Sadece Avustralya'da beyaz olmak makbul değil, bu piyangoyu kazanmak için gerçekten bir bilet. Şu meclise bakın ve kaç tane yüz beyaz değil görün” diye konuştu. Tasarıyı ileri sürenlere ve destekleyenlere ise “palyaçolar” yakıştırmasında bulundu.

Avustralya'da her iki vatandaştan biri dış ülkede doğmuş bir ebeveyne sahip, ırkçı eşitliksizlikçilik ve kamusal söylem ise endişe verici.

Yaklaşık 50 bin yıldır Avustralya'da yaşayan ve iki yüzyıl önce toprakları işgalciler tarafından el konulan Aborjinler ülke için uzunca bir süredir tarihi ve politik yarayı teşkil ediyor.

Aborjinler en dezavantajlı Avustralyalılar olarak görülüyor. İngiliz kolonileşmesi döneminde sayılarının bir milyon civarında olduğu belirtilirken 25 milyonluk ülke nüfusunun şimdilerde yüzde üçünü temsil ediyorlar.

Kaynak: rawstory.com

 

Haber Ara