Dolar

32,3637

Euro

34,9648

Altın

2.325,42

Bist

9.079,97

'Avukatı, Gülen'i iade etmesi için Trump'ı ikna etmeye çalıştı'

Trump'ın kişisel avukatı Rudolph W. Giuliani'nin, Fetullah Gülen'i Türkiye'ye iade etmesi için, ABD Başkanı Donald Trump'ı ikna etmeye çalıştığı ortaya çıktı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-10-17 14:45:22

'Avukatı, Gülen'i iade etmesi için Trump'ı ikna etmeye çalıştı'

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Washington Post'ta araştırmacı gazeteci Carol D. Leonnig, ulusal güvenlik muhabiri Ellen Nakashima, Beyaz Saray muhabiri Josh Dawsey ve ekonomi muhabiri Tom Hamburger imzalı bir haber yayınlandı.

Haberde Trump'ın kişisel avukatı Rudolph W. Giuliani'nin, Fetullah Gülen'i Türkiye'ye iade etmesi için, ABD Başkanı'nı, 2017'de ikna etmeye çalıştığı kaydedildi.

Giuliani'nin konuyla ilgili ikna çabalarına şahit olan isimlerden eski New York belediye başkanı, Gülen'i iade etme konusunun, Avukat Giuliani için "hobi atı" olarak nitelendirdi.

TRUMP SIK SIK SORUYORDU: GÜLEN NEDEN İADE EDİLEMİYOR?

Eski bir üst düzey yetkili, Trump'ın sık sık Gülen'in neden Türkiye'ye iade edilemeyeceğini sorduğunu, söyledi. Erdoğan için "arkadaşım" ifadesini kullandığını da aktardı.

Aktarılana göre Beyaz Saray'daki yetkililer bu fikre şiddetle karşı çıktılar.

Beyaz Saray yetkilileri yorum taleplerine cevap vermedi.

Amerika'nın Sesi'nin aktardığına göre haber şu şekilde devam etti:

AVUKAT, KONUYLA NEDEN BU KADAR İLGİLİ?

Trump'ın şahsi avukatının, Erdoğan için bu kadar önem taşıyan bir konuyu neden hararetle savunduğu bilinmiyor. Washington Post geçen hafta da 2017 yılında Rudy Giuliani'nin dönemin Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'a, Cumhurbaşkanı Erdoğan için önem taşıyan bir başka konu olan Rıza Sarraf davası konusunda da talepte bulunduğunu yazmıştı.

Rudy Giuliani, ABD'de yabancı devletler ya da hükümetler adına lobi yapan bir şahıs ya da kurum olarak kayıtlı değil. Washington Post'un telefonda Pazartesi günü sorularını yanıtlayan Giuliani, hiçbir zaman Türkiye'yi temsil etmediğini söylemişti. Giuliani Salı günü ise Gülen'in iadesi için çaba gösterip göstermediği konusundaki sorulara cevap vermekten kaçındı.

FLYNN OLAYININ ARDINDAN GELDİ

Washington Post, Giuliani'nin Trump'la Gülen konusundaki görüşmesinin, Başkan'ın eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn'ın aynı konuda benzer çabalarının ve 2016 seçim kampanyası sırasında ve sonrasındaki geçiş sürecinde Gülen'e ilişkin olumsuz kamuoyu oluşturma çabalarının ardından geldiğine dikkat çekti.

Michael Flynn 2016 yılı Kasım ayında The Hill adlı internet sitesi için kaleme aldığı bir makalede “ABD'nin Gülen'e güvenli bir liman sağlamaması gerektiğini” yazmıştı.

2017 yılı Aralık ayında Flynn, hem istifasıyla sonuçlanan Rusya'nın ABD Büyükelçisi ile irtibatına ilişkin hem de Türkiye adına yürüttüğü danışmanlık faaliyetleri konusunda doğruyu söylemediğini kabul etmişti.

GÜLEN'İN AVUKATINDAN AÇIKLAMA: FLYNN'IN ARDINDAN GIULUANI'NIN BÖYLE BRİ ADIM ATMA İHTİMALİ ZOR

Washington Post'a yazılı bir açıklama gönderen Gülen'in avukatlarından Reid Weingarten ise, Giuliani'nin Gülen'in iadesi için baskı uygulamasını rahatsız edici bulduğunu belirtti.

Weingarten, “Hem Obama hem de Trump yönetimi döneminin Adalet Bakanlığı'na Gülen hakkındaki iddiaların yalan olduğunu ve iade edilmesi yönünde gösterilecek her çabanın hukuki açıdan başarısız olacağını ve bunun da ABD açısından bir utanç kaynağı olacağını güçlü bir şekilde savunmuş ve bu konuda ikna edici olduğumuzu düşünmüştük” dedi.

Weingarten, “General Flynn'in bu konuda Türkiye adına gösterdiği çabaların ortaya çıkmasının ardından Giuliani'nin benzer bir adım attığına inanmak zor” ifadelerini kullandı.

GUILIANI TÜRKİYE ADINA LOBİ Mİ YÜRÜTÜYOR?

Trump'ın avukatlığını yürütürken yurtdışında da müvekkilleri bulunan Rudy Giuliani, ABD yetkilileriyle bu müvekkilleri adına lobi faaliyetinde bulunmadığı gerekçesiyle, Adalet Bakanlığı'nda lobici kurum ya da şahıs olarak tescil edilmesine gerek olmadığını savunmuş, “ABD hükümeti nezdinde yabancı bir hükümeti temsil etmiyorum” demişti.

Gazete "üst düzey yönetim yetkilileri Giuliani'nin para karşılığında Türkiye'nin çıkarlarını savunma ihtimalinden o kadar endişeliydi ki, 2017 yılında bir ara Giuliani'yle konuşarak Başkan'la bir araya geldiğinde Türkiye ile ilgili konuları gündeme getirmemesini istedi" ifadelerini kullandı.

Bunun sorulması üzerine Guilani, ‘emoji' göndermekle yetindi.

"SUÇ İŞLEMİŞ" KABUL EDİLEBİLİR

Trump'ın Barış Pınarı Harekatı'na destek vermesi ve hakkında açılan azil soruşturması gündemdeyken gelen haberin dikkat çekici bir noktası da Washington Post'un bu durumu "lobicilik kurallarının ihlal edilmesi" olarak tanımlası oldu.

Gazete, şunları kaydetti:

"Gazeteye konuşan lobi faaliyetlerinin hukuki çerçevesine hakim olan uzmanlarsa Gülen'in iadesi için bastırmak dahil olmak üzere Giuliani'nin siyasi konularda Trump'la yaptığı özel görüşmelerin, yabancı bir müvekkil adına konu başlıklarında baskı uyguladığının ortaya çıkması halinde, bunun lobicilik kurallarının ihlali olacağı konusunda uyarıda bulundu."

REZA ZARRAB DAVASI SÜRERKEN YAŞANDI

Gazetenin haberine göre Rudy Giuliani'nin Trump'la Gülen konusunda yaptığı görüşmeler, 2017 yılında Giuliani'nin Rıza Sarraf'ın avukatlığını yaptığı döneme denk geldi.

Giuliani o yılın Mart ayında Sarraf'ın avukat ekibine katılmış ve Şubat ayı sonunda da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bu konu hakkında devletlerarası bir çözüm bulunmasını görüşmek için Türkiye'ye gelmişti.

Rudy Giuliani hukuk firmasının Türk hükümeti için çalışma yaptığını söylemiş ancak kendisinin bu tür görüşme ve istişarelerden uzak olduğunu savunmuştu. "Zarrab benim müvekkilimdi, Türk hükümeti değil. Ben Zarrab için çalıştım Türkiye için değil” ifadelerini kullanmıştı.

AVUKAT, UKRAYNA KRİZİ NEDENİYLE İNCELENİYOR

Giuliani, Trump'ın siyasi rakiplerini soruşturması için Ukrayna'ya baskı yapma çabaları nedeniyle inceleme altında.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara