Dolar

32,5259

Euro

34,7994

Altın

2.430,22

Bist

9.722,09

'Avrupalılar, Trump'ın Suriye'den çekilme kararını televizyondan öğrendi'

ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'den çekilme kararına ilişkin Avrupa'nın herhangi bir ön bilgilendirme almadığı, hatta kararın televizyonlardan öğrenildiği belirtildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-10-15 14:47:56

'Avrupalılar, Trump'ın Suriye'den çekilme kararını televizyondan öğrendi'

TIMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

The National'dan Joyce Karam'ın haberine göre Avrupalı yetkililer Trump'ın Suriye'den çekilme kararını televizyondan öğrendi.
 
Habere göre;


Sadece bir hafta önce kıdemli bir ABD yetkilisi, Trump yönetiminin Suriye'den asker çekmek üzere olmadığı konusunda ısrar ediyordu.

ABD yetkililer, diplomatlar ve bir Kürt yetkili ile Avrupalı bir diplomat, ABD Savunma Sekreteri Mark Esper'in Pazar günkü (13 Ekim) açıklamasından önce "çekilme"nin görüşülmediği konusunda ısrar ediyor.

Bir diplomat Trump'ın çekilme kararını "Televizyondan duyduk" dedi.

Esper'in açıklamasında IŞİD'e karşı savaş için gönderilen binden fazla ABD askerinin dönüşünün başladığı belirtildi. Geri çekilmenin Türkiye üzerinden güvenli güzergahlar oluşturulduğunda 30 gün içinde başlayacağı kaydedildi.

ABD'nin, İran'a karşı koymak için kritik sayılan Tanf hava üssünde küçük bir güç bırakıp bırakmayacağı ise henüz netlik kazanmadı.

Washington'da, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin son iki yıl boyunca ABD'nin müttefiklerini terk etmeyeceği konusunda ısrar etmelerine rağmen bir sürpriz yaşandı.

Uzmanlar bunun Trump ile ilgili olduğu yönünde değerlendirmeler yapıyor.

Dış Politika Araştırma Enstitüsü Ortadoğu programı direktörü Aaron Stein: “Politik olarak utanç verici ve ABD'yi izleyenler için hayret uyandırıcı. Ancak, karar, Amerika'nın dünyanın dört bir yanındaki hedefleri üzerinde herhangi bir etki yapmayacaktır. ABD 2014'ten önce Suriye'de askeri varlığa sahip değildi. Bu trajediyi izlerken, altı ay içinde ABD'nin temel hedeflerinin çoğunun gerçekten etkilenmeyeceği sonucuna varıyorum."

Ancak New American Security Merkezi'nin kıdemli bir üyesi olan Nicholas Heras, yerel ortaklarını desteklemesi konusunda ABD'nin imajını korumasına doğrudan zarar geleceğini düşünüyor: "Bay Trump'ın kararı, ABD ordusunun gelecekteki ana çaba alanı olan yerel ortaklarla çalışma isteği konusunda ortaklar açısından korku oluşturabilecek. Bu karar, şimdi ve gelecekte, Amerikan stratejistleri için bir felakettir. SDG (PYD) şaşırtıcı ve beklenmedik bir şekilde terk edildi. Karar, ABD'nin Orta Doğu'daki güvenilirliğine bir başka yara daha ekledi. Durum, SDG'ye Esed rejimiyle müzakere etmek için daha fazla zaman verecek. Bu geri çekilme SDG'yi rejimin insafına bırakıyor."

Öte yandan Trump, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı üç hafta içinde ABD'yi ziyaret etmeye davet ettikten yalnızca birkaç gün sonra, Türkiye'ye yaptırım uygulamak için Kongre ile birlikte çalıştığını belirtti.

İNCİRLİK'TE TAHLİYE İDDİALARI

New York Times Pazartesi günü yaptığı açıklamada, devlet ve enerji departmanı yetkililerinin “Amerika Birleşik Devletleri'nin Türkiye'de İncirlik Hava Üssü'ndeki Amerikan kontrolünde uzun süredir sakladığı yaklaşık 50 taktik nükleer silahı tahliye etme planlarını sessizce incelediklerini” söyledi.

ABD SAVUNMA BAKANI'NIN "ÇEKİLİYORUZ" AÇIKLAMASI

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, 13 Ekim Pazar günü ABD'nin CBS kanalında, Barış Pınarı Harekatı'nın ABD ordusu için "savunulamaz" hale geldiğini söyledi. Esper, bu durumun ABD askerlerinin kuzeyden çekilmesine yol açtığını belirterek, Trump'ın "Tamamen çekilme emri vermediğini" söyledi. Esper, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'nin kendilerini çok kötü duruma düşürdüğünü" anlatan Esper, şöyle konuştu:

"İtirazımıza rağmen şimdi Türklerin, ilk başta niyet edilen derinlikten daha da aşağıya ve batı ile doğuya doğru operasyonlarını genişleteceğini biliyoruz, ki bu da onların güvenli bölgelerini 30 kilometreden daha derin ve yaklaşık 440 kilometre genişliğe çıkaracak. Aynı zaman SDG'nin de son 24 saat içinde Ruslar ile Suriyelilerle bir anlaşma yaptığını görüyoruz. Bu da ABD askerlerini kuzeye hareket eden Suriye-Rusya ordusu ile güneye doğru ilerleyen Türk ordusu arasında bırakıyor. Bu bizi çok kötü bir duruma düşürüyor ve askerlerimizin güvenliği benim için önceliklidir."

Suriye'nin kuzeyinde durumun karmaşık hal alacağını belirten Esper, "Binden az sayıdaki askerimizi oradan güvenli bir şekilde, sahadaki kuvvetlerle ayrışarak bölgeden çekmeyi konuşuyoruz. Burada bir takvim vermek istemiyorum, olaylar orada saatlik değişiyor" ifadelerini kullandı.

ABD'nin mekanize kuvvetler, topçu kuvvetleri ve hava unsurları ile desteklenen 15 bin kişilik Türk kuvvetlerini engelleyemeyeceğini belirten Esper, Türkiye'yi müzakerelerde ikna etmeye çalıştıklarını ve bu konuda ilerleme kaydettiklerini düşündüklerini ancak bunun böyle olmadığını gördüklerini söyledi. Türkiye'nin PKK ile mücadelesinin uzun yıllara dayandığını belirten Esper, YPG/PKK ile DEAŞ konusunda anlaşma yaptıklarında, Türkiye'nin başından beri bunu protesto ettiğini ifade etti.

ABD'li yetkililerin kendi Türk mevkidaşları ile görüşmelerinde Türkiye'nin kararlılığının farkında olduğunu anlatan Esper, "Türkiye'nin ilerlemesinin önüne Amerikan kuvvetlerini koymamamız gerektiğini değerlendirdik" dedi.

Esper, "Bizimle Kore'den Afganistan'a kadar birlikte savaşan, uzun dönemli NATO ortağımız Türkiye'ye karşı Orta Doğu'da bir savaş başlatamayız. Böyle bir durum söz konusu değil" ifadelerini kullandı.

Haber Ara