Dolar

32,4726

Euro

34,8402

Altın

2.451,54

Bist

9.867,11

Arjantin'den Hizbullah'ın ülkedeki varlıklarını dondurma kararı

Arab News'in haberine göre Arjantinli yetkililer dün (Perşembe günü) Hizbullah'ın ülkedeki varlıklarının dondurulması için karar aldı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-19 10:48:53

Arjantin'den Hizbullah'ın ülkedeki varlıklarını dondurma kararı

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Haber, Arjanti'nin başkenti Buenos Aires'te yaşanan ve 85 Yahudinin öldüğü Yahudi toplum merkezi saldırısının 25. yıldönümünde geldi.

1994'te Arjanti'nin başkentinde yaşanan bomlama olayında bir Yahudi toplum merkezi hedef alınmıştı. Arjantin'in yanı sıra İsrail ve ABD de saldırılardan İran'ın ve Hizbullah'ın sorumlu olduğunu düşündüklerini açıkladı. Fakat her iki taraf da suçlamaları kabul etmiyor. Aradan geçen yıllara rağmen, patlamaların sorumlularının bulunmasında fazla ilerleme sağlanamadı. 20 kadar Arjantinlinin yargılandığı bir dava, 2004'te beraat kararlarıyla sonuçlanmıştı.

Öte yandan bundan söz konusu olaydan iki sene önce de (1992) yine Buenos Aires'te büyük bir patlama yaşanmış ve İsrail Büyükelçiliği hedef alınmıştı.

77_16
18 Temmuz 1994'te düzenlenen saldırıdan bir kare

ARJANTİN İRAN İLE İLİŞKİLERİNİ DÜZELTMEK İSTEDİ

2011 yılında Perfil gazetesinin gündeme getirdiği iddiaya göre Arjantin bu konuyu rafa kaldırarak İraa ile ilişkilerini iyileştirmek istedi. Sızdırılan bir İran diplomatik belgesinde yapılan teklifin detayları yer alıyordu. Gazeteye göre, belgede "Arjantin artık bu saldırıların çözülmesiyle ilgilenmiyor. Onun yerine İran ile ekonomik ilişkilerini iyileştirmeyi tercih ediyor" ifadeleri kullanıldı. Hatta Arjantin'in İran ile ilişkilerini iyileştirmek istemesini Arjantin Dışişleri Bakanı Hector Timerman'ın Ocak ayında Suriye'ye yaptığı ziyarette Beşar Esed'e ilettiği aktarıldı.

İSRAİL'DEN TEPKİ GELMİŞTİ

İsrail adına açıklama yapan hükümet sözcüsü Yigal Palmor, eğer haberler doğruysa, bunun patlamalarda ölenlere yapılan büyük bir saygısızlık olacağını söyledi.

SALDIRININ YIL DÖNÜMÜNDE MİKE POMPEO ARJANTİN'DE

Öte yandan aradan geçen 8 yılda ABD-İran gerilimi yükselerek devam etti. Özellikle Barack Obama'nın görevini tamamlayıp Donald Trump'In başkan olmasıyla İran ile ilgili dış politika büyük oranda değişti. Şimdilerde ABD yanlısı bir dış politika izleyen Arjantin'in Hizbullah'a yönelik yaptırım kararı da bu kapsamda geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 18 Temmuz 1994'teki saldırının yıl dönümünde Arjantin'e geldi ve devlet başkanıyla görüşmeler gerçekleştirdi.

ARJANTİN DIŞİŞLEİR BAKANINDAN AÇIKLAMA

Arjantin Dışişleri Bakanı Jorge Faurie, Hizbullah'ın, Terörizm ve Finansmanıyla Bağlantılı Kişi ve Kurumlar Listesi'ne alındığını doğruladı.

Bakan Faurie, bölgedeki birçok ülkeden bakanların katıldığı "2. Terörle Mücadele ve Güvenlik Konferansı"nın ardından ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile basın toplantısı düzenledi. Faurie, "Bölgedeki ülkelerin birçoğuyla Hizbullah'ın bölgemiz için ne kadar tehlikeli olduğu hakkında hem fikiriz" dedi.

Faurie, Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri'nin terörle mücadele konusunda azimle çalıştığını belirterek, "Hizbullah, Devlet Başkanı Macri'nin imzasıyla Terörizm ve Finansmanıyla Bağlantılı Kişi ve Kurumlar Listesi'ne kaydedildi" dedi.

MİKE POMPEO'DAN AÇIKLAMA

AMIA saldırısını, İran'ın Hizbullah üzerinden yaptığını ileri süren Pompeo, "Bu tür saldırılar, bize terörizmin varsayımsal bir tehlike olmadığını hatırlatmalı." diye konuştu.

Hizbullah'ın Arjantin'de Terörizm ve Finansmanıyla Bağlantılı Kişi ve Kurumlar Listesi'ne alınmasından duyduğu memnuniyetini dile getiren Pompeo, şunları kaydetti:

"Hizbullah'ı terörist olarak işaretleyerek aldığı önlem için Arjantin'i tebrik ediyoruz. Umarım bölgedeki diğer ülkeler de Arjantin'i örnek alır. Bu tehdidin üstesinden gelmenin tek yolu ortak çalışmadır."

ABD'NİN HİZBULLAH YAPTIRIMI

Donald Trump, İran ile altı ülke arasında 2015 yılında yapılan nükleer anlaşmadan, geçen sene tek taraflı ayrılıp Tahran'a yeniden yaptırım uygulamaya başlamıştı. Yaptırımları her geçen gün ağırlaştıran Washington yönetimi son olarak Lübnan'daki Hizbullah'ı hedef aldı. ABD Hazine Bakanlığı, 10 Temmuz 2019'da yaptığı açıklamayla Lübnan Parlamentosu'nda görevli iki Hizbullah milletvekilini İran lehine Lübnan'ın siyasi ve finansal sisteminden yararlanma suçlamasıyla yaptırım listesine aldığını duyurdu.

Haber Ara