Dolar

32,5616

Euro

34,8987

Altın

2.433,68

Bist

9.645,02

Ariel Şaron kimdir ?

11. İsrail Başbakanı Ariel Şaron. Ariel Şaron kimdir? İşte Ariel Şaron'un biyografisi...

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-17 11:50:17

Ariel Şaron kimdir ?

Ariel Şaron  26 Şubat 1928 tarihinde doğdu

Rakibi Barak gibi asker kökenli olan Şaron, orduya 14 yaşında girdi. Ordu bünyesinde özel komando birliği kurarak ülke güvenliğinin korunmasında etkin görev üstlenen Şaron, askerliğinin yanında Tel Aviv Üniversitesi'nde hukuk öğrenimi gördü. Ehud Barak'ın da katıldığı 1967'deki 6 Gün Savaşı'nda yer alan Şaron, 1972'de ordudan ayrıldı. Aradan 1 yıl geçmeden 6 Ekim 1973'de, Mısır'ın tüm Sina Yarımadası'nı aldığı büyük zaferiyle sonuçlanan, İsrail'in en büyük dini bayramına denk gelen Yom Kippur Savaşı'nda orduya geri çağrıldı. Knesset'e 1973'te seçilen Şaron, 1 yıl sonra istifa ederek dönemin Başbakanı İzak Rabin'e güvenlik danışmanı oldu. Şubat 2001 tarihinde yapılan Başbakanlık seçimini rakibi Ehud Barak'a karşı yüzde 60'ı aşkın oyla kazandı. Ancak oranın bu seviyede olmasında katılım oranın düşüklüğü de önemli bir etkendi. 

1982 yılında Lübnan İç Savaşı sırasında İsrail'in Savunma bakanı olarak görev yapan Ariel Şaron İsrail'in gözleri önünde gerçekleşen Sabra ve Şatilla katliamını gerçeleştirdi.  Ariel Şaron'un 2000 yılında Kudüs'teki İslam dinine inananlarca kutsal mekânlardan biri olan ve normalde müslüman olmayanların girişine izin verilmeyen Mescid-i Aksa'ya çok sayıda İsrail askerinin ve polisinin koruması eşliğinde yaptığı ziyaret ve verdiği demeç bir provokasyon olarak görüldü ve Filistinlilerin İkinci İntifada (ayaklanma) başlatmalarına neden oldu ve beş yıl sürdü.

Ariel Şaron Mart 2001 tarihinden Nisan 2006 tarihine kadar İsrail'in başbakanlığını yaptı. Filistin sorununa gençliğine göre daha ılımlı bir yaklaşım sergiledi. 2004 yılında İsrail'in Filistinlilerle anlaşma masasına oturmadan tek taraflı bir şekilde Gazze'den geri çekilmesine karar verdi. Bu karar Ariel Şaron'un başkanı olduğu Likud Partisi'nde özellikle eski başbakan Benjamin Netanyahu'nun liderliğindeki bir grubun muhalefetine yol açtı. Bunun üzerine Ariel Şaron kendisiyle aynı görüşteki bir grup siyasetçiyle birlikte Likud'dan ayrılarak Kadima Partisi'ni kurdu.

4 Ocak 2006 tarihinde Ariel Şaron beyin kanaması geçirerek hastaneye kaldırıldı. Ehud Olmert başbakanlığa vekâleten atandı. Bu tarihten sonra Ariel Şaron bir daha bilincini kazanamadı. 11 Ocak 2014 tarihinde 8 senelik bitkisel hayatın ardından yaşamını yitirdi.

13 Ocak'ta ülkenin güneyindeki aile çiftliğinde İsrail'in eski başbakanı Ariel Şaron'un cenaze töreni gerçekleştirildi. Hükümet sözcüsü. Ariel Şaron, Negev Çölü'ndeki Şikşim adlı aile çiftliğinde eşi Lily'nin mezarının yanına defnedildi.

Haber Ara