Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Arap ülkeleri ve İsrail'le gizli ilişkiler

Eski Suudi İstihbarat Şefi İsrail ve Suudi Arabistan’ın gizli ilişkilerini açıkladı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-21 08:54:34

Arap ülkeleri ve İsrail'le gizli ilişkiler

TİMETÜRK|ÇEVİRİ HABER

Suudi Arabistan eski İstihbarat Şefi Turki Al-Faisal İsrail ve bir dizi Arap ülkesi arasında 25 yıla kadar uzanan gizli bağları açıkladı.

Katar Gazetesi Al-Arab için Al-Faisal'la İsrailli Gazeteci Barak Ravid röportaj yaptı. Ravid, Körfez'de İsrail'le gizli ilişkilere dair bilgiye sahip 20 önemli isimle röportajlar yaptığını öne sürdü. Bununla birlikte İsrail'in Channel 13 televizyonu bu yetkililerin çoğunun kameraya konuşmayı reddettiği ifade edildi.

Ravid, Al-Faisal'ın birçok defalar İsrail medyasına röportaj verdiğini ve Filisitin direnişini eleştirdiğini öne sürdü. Buna göre İsrail, Suudi Arabistan, Bahreyn ve Katar ilişkilerini ele alan “The Secrets of the Gulf” adlı programa konuşmayı kabul etti.

İsrail televizyonu Al-Faisal'la yapılan röportaja sadece iki dakikalık yer verdi. Ancak röportajın öncesinde bir seri halinde yayınlanması kararlaştırılmıştı. Bu iki dakika içerisinde ise Al-Faisal İsrail-Filistin meselesine değinirken “Filistin sorunu ya da çatışmayı çözmek” şekilnde ifade ekullandı. Arap devletlerinin kullandığı ve Arap Barış Girişimi'ni kurgulayan Suudi Arabistan'ın da kullandığı “Arap-İsrail çatışması” terimini kullanmadı.

Seride Gazeteci Ravid ayrıca İsrail ve Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki “ekonomik, politik ve askeri ilişkiler dünyası” hakkında açıklamalar yapacağını öne sürdü. Birçok İsrailli'nin bu ilişkiler hakkında bir fikre sahip olmadığını, ilişkilerin ise İsrail Dışişleri Bakanlığı ve İsrail Ulusal İstihbarat Ajansı Mossad tarafından sürdürüldüğünü ekledi.

İsrail'in 2014 yılında Gazze'ye gerçekleştirdiği saldırıda Suudi Kraliyet ailesinin de bir üyesi olan Al-Faisal İsraillileri evinde ağırlamaktan memnun olacağını dile getirdi. Bu sie onun bu yönlü ilk açıklamaları değil. Bir Hebron gazetesine yazdığı bir makalede Al-Arab'ın iddiasına göre İsraillilere, “Hepinizi Suudi başkenti Riyad'daki evime davet ediyorum” demişti.

Kaynak: middleeastmonitor.com

 

Haber Ara