Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Aramco bilmecesi

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-08-29 09:20:26

Aramco bilmecesi

Aramco'nun halka arzı, Suudi Arabistan Veliaht Prensi'nin reform planlarının en önemli parçasıydı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın “çılgın” projelerinin başında gelen “2030 Vizyonu” kapsamında petrol devi Saudi Aramco'nun yüzde 5'inin özelleştirilerek 100 milyar dolar gelir elde edilmesi hedefleniyordu.

Geçen hafta Reuters tarafından dört üst düzey yetkiliye dayandırılarak yayınlanan bir haberde, Suudi Aramco'nun halka arzı planının durdurulduğu ve konu üzerinde çalışan finans uzmanlarının işlerine son verildiği öne sürüldü.

Fakat Suudi Arabistan Enerji, Endüstri ve Maden Kaynakları Bakanı Halid El-Falih, haberde yer alan iddiaları yalanladı.

El-Falih, Aramco'nun “uygun koşullar altında ve uygun zamanda” halka arzının gerçekleşeceğini söyledi.

Bakanın bu açıklaması konuyla ilgili tartışmaları bitirmedi.

Reuters yeni bir haber daha yayınlayarak, halka arz planını durduranın bizzat Kral Selman Bin Abdülaziz olduğunu öne sürdü.

Ajansın isimlerini açıklamadığı güvenilir Suudi Arabistan kaynaklarına dayandığı habere göre, Kral Selman bu kararı kraliyet ailesinin önde gelen isimleriyle ve uzmanlarla yaptığı görüşmelerin ardından aldı.

Kral Selman'ın görüştüğü petrol ve bankacılık uzmanları, Aramco'nun halka arzı planının Suudi Arabistan'ın aleyhine olacağını ve şirketin tüm mali sırlarını açıklamak zorunda kalabileceğini söylemişti.

Haberde ayrıca, Kral Selman'ın Haziran sonlarında Kraliyet Divanı'na talimat vererek Aramco'nun yüzde 5'inin halka arzı planının durdurulmasını istediği iddia edildi.

El-Falih'in bir önceki haberi yalanlamasının ardından gelen ikinci haber, Reuters'in kaynaklarıyla ilgili soru işaretlerine yol açtı.

Arabi 21 sitesi, ilginç bir habere imza atarak, Reuters'e haberin bizzat Suudi Arabistan hükümetince kasıtlı olarak sızdırıldığını ve kararın Kral Selman tarafından alındığı söylenerek ülkenin itibarının korunmaya çalışıldığını yazdı.

Bu arada, Aramco'nun halka arzından vazgeçildiği haberi, Suudi Arabistanlı ekonomi uzmanı Isam Ez-Zamil'in iki yıl önceki sözlerini hatırlattı.

Suudi Arabistan Enerji, Endüstri ve Maden Kaynakları Bakanı'nın “Aramco 2018'in başında halka arz edilecek” açıklamasını yorumlayan Ez-Zamil, 26 Ağustos 2016'da Twitter hesabında yaptığı paylaşımda, “Favorilere koyun: Aramco kesinlikle halka arz edilmeyecek” demişti.

Isam Ez-Zamil, yaklaşık bir yıldır hapiste.

Reuters'in haberi üzerine sosyal medyada yapılan paylaşımlarda, Suudi Arabistanlı ekonomi uzmanının tahmininin doğru çıktığı belirtilerek serbest bırakılması talep edildi.

Aramco'nun halka arzından vazgeçilmesi Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'ın planlarına ve imajına büyük bir darbe sayılır.

Babasının müdahalesiyle Filistin dosyasından uzaklaştırıldığı öne sürülen genç prens için son günlerde işler pek yolunda gitmiyor.

Gerçekçi olmayan “çılgın” projeleri birbiri ardına çöküyor.

Tahtı babasından devralmayı beklerken sanki rüzgâr tersine döndü.

Aramco'nun halka arzı, Suudi Arabistan Veliaht Prensi'nin reform planlarının en önemli parçasıydı.

Trump'ın ve Yahudi asıllı damadı Kushner'in desteğini arkasına aldıktan sonra dilediği her şeyi yapabileceği vehmine kapılan tecrübesiz genç prens, ekonomi yönetiminin kadınların otomobil kullanmalarına izin vermeye ve sinema salonları açmaya benzemediğini belki anlamıştır.

Aramco'yla ilgili belirsizlik devam ederken, petrol devinin halka arzının iptal edilmesinin Veliaht Prens Muhammed Bin Selman için sonun başlangıcı olabileceği yorumları yapılıyor.

Haber Ara