Dolar

32,3776

Euro

35,0297

Altın

2.326,46

Bist

9.142,40

Arakanlı Müslümanlar balıkçı tekneleri ile zulümden kaçıyor

Myanmar'daki katliamdan kaçarak Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanlardan bazılarının teknelerle Malezya'ya gitmeye çalıştığı bildirildi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-11-08 21:16:37

Arakanlı Müslümanlar balıkçı tekneleri ile zulümden kaçıyor

Uluslararası yardım kuruluşları ve Bangladeşli yetkililer, halen Myanmar'da bulunan Rohingya Müslümanları ile Bangladeş'e sığınan bazı mültecilerin kendi imkanlarıyla bulduğu teknelerle tehlikeli deniz yolculuğuna çıktığını aktardı.

Teknaf Sahil Güvenlik Şefi Feyzul İslam Mondol, bir balıkçı teknesi ile Bengal Körfezi'nin güneydoğusundan hareketle Malezya'ya gitmeye çalışan bir gruba operasyon yapıldığını söyledi. Şu ana kadar 33 Rohingya ile 6 Bangladeşlinin gözaltına alındığını kaydetti.

Yine Myanmar'ın batısındaki Rahine eyaletinden derme çatma teknelere binerek kaçmaya çalışan Rohingyaların olduğu belirtiliyor.

Myanmar'daki etnik temizlik ve katliamdan kaçan Arakanlı Müslümanlar 2015 yılında balıkçı tekneleri ile Malezya'ya göç dalgası başlatmış ancak Malezya'nın kabul etmemesi üzerine günlerce Andaman Denizi'nin ortasında beklemişlerdi.

BM: Arakanlılara yönelik soykırım devam ediyor
Birleşmiş Milletler Uluslararası Myanmar Bağımsız Araştırma Misyonu Başkanı Marzuki Darusman, Myanmar'da Arakan Müslümanlarına karşı soykırımın devam ettiğini belirtti.

Darusman, BM Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Arakanlıların soykırım olarak tanımlanan 5 maddeden 4'üne maruz kaldığını ancak Myanmar hükümetinin Arakanlılara yönelik soykırımı inkar etmeyi sürdürdüğünü ifade etti.

Darusman, ''Arakanlılara yönelik zulüm devam ediyor ve şu an bile Arakan'da kalan Rohingya toplumu en ciddi baskı ve kısıtlamalara maruz kalıyor. Son bir yılda hiçbir şey değişmedi. Soykırım devam ediyor.'' diye konuştu.

Uluslararası toplumu harekete geçmeye çağıran Darusman, ''Myanmar, cezasız kaldığı sürece şiddet döngüsünü tekrarlayacak.'' dedi.

BM İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Yanghee Lee de Myanmar lideri Aung San Suu Çii döneminde ülkedeki demokrasi ve insan haklarının geçmişe göre çok farklı olacağını düşündüğünü ancak hiçbir değişiklik görmediğini belirtti.

Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik
BM'ye göre, 25 Ağustos 2017'den sonra Arakan'dan kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 720 bine ulaştı.

Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı.

Arakanlıların topraklarına dönüşü için Myanmar ve Bangladeş hükümetleri arasında imzalanan anlaşma, yerinden edilenlerin durumlarını belgelendirmeleri mümkün olmadığı için uygulamada işlevsiz kalıyor.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.

Uluslararası medya ve yardım kuruluşlarının Arakan bölgesine girişini kısıtlayan Myanmar hükümeti, Arakanlı Müslümanların dönüşlerine ilişkin verdiği sözleri de yerine getirmedi.

İnsan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanların gerekli güvenli ortam sağlanmadan Myanmar'a dönmelerinin, yeni bir etnik temizlik kampanyasına yol açacağı endişesini taşıyor.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara